Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)

Assalamualaikum wbt,,

28.06.2014

Alhamdulillah, Allah msh pjgkn usia adek sy. Msh lg Allah kasik chance utk trs mencarik dan beramal dgn sgl mcm ilmu yg ade.

Ya Allah, walau dia hny pnjaman buatku d dunia ini, kau kurniaknlah hidayah dan ksh sygmu buatnye. Rahmati dan berkati lah hdpnye.. amen3.

♡ u,dik! Hepy besday..

Comments: (0)

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, finally found the best suit me.. hehehe. Stlh lm berpike dan berkire nk tuka hp baru.. i choose to have this.. ♡♡

As a rewards 4 myself too.. hee..

Oh hepy becoming ramadhan. May this ramadhan is the best 4 us. Amen. ��

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,




Wanita & Al-Quran.

Satu tjok yg begitu menarik utk dibincangkn, dipelajari dan digali sgl ilmunya.


i'm attending this. Alhamdulillah. berkesemptn utk join program sebegini. program yg mmg sy tercari-cari. tahniah kpd penganjur. 

dan terima kasih byk2 kt kwn baek sy yg ajak join program nih (u know who u r),, hehehe. moge Allah rewards pahala kt ko jgk. syg kau! :D

wlpn sepatutnye sy on standby keje. tp nekad jgk pegi. dan sgt2 berhrp utk xkene pggl keje. hehehe.

antara perisian program:-

Surah Al-Ahzab, Verse 35:

إِنَّ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِينَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِينَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِينَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِينَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِينَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاكِرِينَ اللَّهَ كَثِيرًا وَالذَّاكِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Sesungguhnya laki-laki dan perempuan yang muslim, laki-laki dan perempuan yang mukmin, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, laki-laki dan perempuan yang khusyu', laki-laki dan perempuan yang bersedekah, laki-laki dan perempuan yang berpuasa, laki-laki dan perempuan yang memelihara kehormatannya, laki-laki dan perempuan yang banyak menyebut (nama) Allah, Allah telah menyediakan untuk mereka ampunan dan pahala yang besar.

Tiga cabang sabar:-
1- sabar dlm melakukan ketaatan pd Allah
2 - sabar dlm menghindarkn diri drpd melakukan maksiat
3 - sabar dlm menghadapi apa jua musibah

Wahai mereka yg bergelar wanita, peliharalah 4 yg ini:-
1 - Solat 5 waktu
2 - Berpuasa
3 - Jaga kehormatan diri
4 - Mentaati suami

dan byk lg input2 berguna. moge Allah berkati sgl usaha ini. insyaAllah.

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

xpernah lupe. walau 7thn sudah berlalu. hari ni genap 7thn pemergiannya. tipulah kalau kata xrndu. sbb hati ni xpernah berhenti merinduinya. sgt merindui. :(

Ya Allah, kau tptkanlah kakak ku, di klgn org yg beriman dan beramal soleh, terangilah dan lapangkanlah kuburnya, dan kau cucurilah rahmat ke ats rohnya.
-amen-

tunggu kami, kak. satu hari kte psti bertemu smla. insyaAllah d sana. 
mak,abah,angah & adek xpernah lupe kt kakak. 
-forever-

Al Fatihah utk mu,,,
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

mlm ni rs nk menulis pjg. hehe. bnda2 nk menulis ni pn bermusim jgk, kalo time mls, mmg Ya Allah, mls sungguh nk hupdate. tp kalo time rajen tu dtg, sbb idea tu mencurah curah, make use of it la kn.. hehe,, :D

smlm hari bapa. kalo tgk kt mane2 semua pn update psl bapa kn. ayah, abah, walid, daddy dan ape saje panggilan. tp punya maksud yg serupa. same goes to me. my abah is my hero. the only man in my life for now. 25 years of living. nk msk 26 da. how time flies. da tua rs. uhuk!. terima ksh abah, sbb besarkan angah dgn penuh kasih syg, bagi ilmu yg byk, nasehat dan segalanya. xterhitung walau dgn ape jua. terima kasih Ya Allah krn mengurniakn sy, seorang abah yg superb. Alhamdulillah. moge Allah kurniakn kesihatan yg baek utk abah, pjgkn usia abah dgn keberkatan, memberkati dan merahmati hdp abah d dunia dan akhirat, dan memasukkan abah dlm syurga. amen3. <3



makanya disebabkn hari bapa, kami adek beradik 2 ketul ni, sepakat belanje makan2.. xkesah perhabih duet utk mknn, as long dpt gather dgn family mcm nih. nothing is precious than this. mak, abah & adek. syg byk3. Ya Allah peliharalah kami sekeluarga dr sgl kejahatan dan api neraka. amen.

*******************************************************************

hari tu order congo bars. seronok. selalu tgk kt fb je si oli ni hupdate2. teringin plk rs nk try. ok, here we go. sedap sgtt,, recommended! <3
hehehe.


******************************************************************

smlm offday. jmpe ijan kejp kt menara tm. support projek ijan. 
donate tudung.. kekeke. Blessing Box project namanye. ape2 jela. suweet sgt projek cmni.. i support u, dear fren! <3 
may Allah ease everything. insyaAllah..


*****************************************************************
hdp dilalui mcm biase. bersm dgn peningkatan usia, terpike berapa byk da amalan yg kte da kumpul.. andai tibe2 dijemput Ilahi, da bersediakah kite. msh terlalu byk kekurangan. kadang2 smpi xtahu ape yg dikejar dlm hdp nih. teringat lirik lagu mawi - kian. antara feveret song.

Korus:
Apakah yang dikejar dalam hidupmu
berkali kukata padamu
kita singgah di dunia yang sementara 
penuh tipu daya

Yang kekal di sana
biarlah kita bersama
usahlah hanyut terus terlena 
kerana dunia

huhu. sgt menyentuh jiwa lirik nih.

Kata Prof Muhaya, erti hdp pada memberi. jgn kire ape yg kite akn dpt. jgn kire ape balasan dr manusia. tp pikekan lah ape jua yg kte buat, ikhlas krn Allah, biarlah itu mnjd rahsia antara kte dan Allah sahaja. cukplah die seorg je yg thu. didik hati utk jadi mcm ni. utk dijdkn amalan dlm khdupan seharian.


dan lagi satu, satu pesanan dr Ustaz Dusuki. sgt best. jgn dengki. ya, jgnlah dengki. jgn dengki bile tgk kwn2 or org sekeliling kte dpt lbh dari kite. percaya bahawa itu adalah rezeki yg Allah kasik. percaya setiap org punye rezeki dan kelebihan tersendiri. have faith with Allah. Allah tahu ape yg terbaek utk kite. maka bersyukurlah ats segala pemberiannya. dgn adenye perasan mcm nih, maka kite akn jauh dr sikap dengki nih. didik hati. didik hati. to be a good muslim. insyaAllah.

say Alhamdulillah for everythg. <3

*********************************************************************
hp da lama. pakai dari zaman U. smpi skrg. oh lamanye. sy mmg bkn jenis yg gile gadget sgt. so mcm xkesa pn kalau ade keluaran latest ke ape. tp skrg sbb phone da mcm uzur skrg, br berkire kire nk tuka hp br. any ideas? hahahaha. skrg mcm org rmai pakai lenovo. wah wah. besaing hebt dgn samsung katanye. kekeke. and i'm looking into this,, :D


one day. one day. 
*sambilgosokgosoktanganduitnakkeluar*

************************************************************************
el-nino.

msim panas kering. dan petaling jaya penah catat antara kwsn suhu paling tggi. ah, setuju sgt. mmg sgt panas cuaca skrg. tgklah malam yg damai ni pn, msh terasa kepanasan yg membahang. jgn merungut.. byk2 minum air, utk kurgkn dehidration. selain tu, elak or kurgkn aktiviti kt luar. senang sgt nk kne serang dgn mcm2.. tp ape2 pn, berbalik kpd Allah. if he say, "kun fayakun", maka jadilah kn. :D
take care, semua! 

ramadhan semakin hampir, let's counting the days. mari sm2 kte amalkn doa nih. moge2 Allah smpikn kte utk berjmpe dgn Ramadhan yg tggl xberapa hr je lg nih. amen. excited. :D


******************************************************************
 oh kan da kata pjgnyeee. hehehe. okla till we meet again.


Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

majalah Gen-Q isu 32


kata guru saya dlm bahasa Urdu:
"Dunya to aarzi hai aur Akhirat na khatam hone wali cheez hai."
-Dunia itu sementara, dan akhirat itu kekal abadi. Maka ingatlah, cintailah Akhirat.-

Ibn Salam mendengar Rasulullah SAW bersabda:-
"Wahai manusia, sebarkanlah salam, berilah makan (kpd org miskin), jalinkanlah silaturrahim, dan solatlah pd waktu malam ketika org lain tidur. Pasti engkau akan masuk syurga. (Riwayat Ahmad)

Dunia sebagai tempat ujian
"Sesungguhnya Kami akan menguji kamu dgn sedikit perasaan takut (terhadap musuh), kelaparan, kekurangan drpd harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kpd org yg sabar iaitu org yg apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata : Sesungguhnya kami kepunyaan Allah dan kpd Allah jualah kami kembali." - Al-Baqarah 155-156


*********************************************************


Kita perlu ambil tahu kerana sejarah Palestin ada kena mengena dgn setiap muslim. Bumi Anbiya', di mana para Nabi, para sahabat berjalan dan berdakwah berkurun lamanya. Ambil peduli wahai Muslimin Muslimat.
-Wardina Safiyyah Fadlullah

"Tiap-tiap yg bernyawa akan merasai mati. Dan sesugguhnya pada hari Kiamat sahajalah pahalamu disempurnakan. Sesiapa yg dijauhkn dari neraka dan dimasukkan ke dlm syurga, maka sesungguhnya dia beruntung. Kehidupan di dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yg mempedayakan." - Ali-imran 185
Assalamualaikum wbt,


1- Dr Mursi adalah Presiden Mesir pertama dari non-tentera yg mengakhiri monopoli tentera selama 6o tahun. 

2- Dr Mursi meraih gelaran Doktor di bidang teknik material di University of Southern California pd 1982, dan pernah menjadi pensyarahdi Universiti di AS

3- Dr Mursi adalh Presiden pertama di dunia yg hafal 3o juzuk al-Quran. Tidak hanya itu, isteri dan kelima-lima anaknye juga penghafaz al-Quran.

serba sedikit perkongsian biografi beliau..
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,


buat opismate nurulin & suami,

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan)

ke perak le kome hr tuh. hehehehe.