Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,


may I have a smooth and safe journey.
wink3..
Alhamdulillah, I was blessed with this opportunity. 
Hopefully, someday I can have a nice holiday abroad with my family, insyaAllah jika ada rezeki nanti. amen3.


Nabi SAW ada mengajar doa bagi orang yang ingin bermusafir. Antara doanya ialah:

عن ابن عمر رضي الله عنهما أن رسول الله صلى الله عليه وسلم كان إذا استوى على بعيره خارجًا إلى سفر كبّر ثلاثًا ثم قال سبحان الذي سخر لنا هذا وما كنا له مقرنين وإنا إلى ربنا لمنقلبون. اللهم إنّا نسألك في سفرنا هذا البر والتقوى ومن العمل ما ترضى، اللهم هوِّن علينا سفرنا هذا واطوِ عنَّا بُعده، اللهم أنت الصاحب في السفر والخليفة في الأهل، اللهم إنا نعوذ بك من وعثاء السفر وكآبة المنظر وسوء المنقلب في المال والأهل”

Maksudnya: “Daripada Umar RA menyebut bahawa Nabi SAW apabila sudah duduk di atas kenderaannya untuk bermusafir. Maka baginda akan bertakbir tiga kali. Selepas itu Nabi SAW akan membaca sepotong ayat al-Quran yang bermaksud, “Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya. Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali.” (az-Zukhruf: 13-14). Sambungnya lagi, “Wahai tuhan, kami meminta kepada kamu untuk bermusafir. Jadilah ia adalah sesuatu ketakwaan dan amalan yang diredai oleh-Mu. Ya Allah, mudahkanlah permusafiran kami ini. Engkaulah pemunya segala urusan ini. Oleh itu, lindungilah kami daripada 
kejahatan, orang yang berniat jahat terhadap harta-harta kami dan keluarga kami.”

(Direkodkan oleh Muslim, no. 1342)

Jika tidak mampu untuk membaca doa panjang di atas. Anda boleh juga membaca doa yang agak mudah ini, iaitu,

“Bismillahi tawakkaltu ‘alallah. Walahaulawala quwwata illah billah.”

-sekian-
Assalamualaikum wbt,

this is my first step to Mersing. hehehe. dan trip kali ni berbeza krn sy naek bas ja ke Mersing ni. tp sy trn d stesen Larkin ja dan membe pickup d sna.
pertamanya semua sedia maklum, semua perjlnn ke selatan boleh ambil kt TBS kn. dan sekali lg, ini first time pengalaman sy menggunakn khidmat d TBS ni. super cool! hehehe

dan sy beli tiket by online ja. xpyh serabot2 nk pegi ke sna. skrg teknologi d hujg jari je kn. mudah.
bukak website http://www.tbsbts.com.my/. dan utk first time user, as usual harusla signup dlu.
lps complete, can proceed to book online the ticket, destination, seat, bus mne yg korg nk pon bole.
payment bole by maybnk and cimb clicks.

dan tadaaaa.. boarding pass gitew! hehehe


selamat smpai d larkin. membe bwk mkn nasi ayam penyet. hehe. lps tu singgah JJ bukit indah, nak carik hadiah pengantin. jalan2 menikmati panorama d sekitar JB. sy lalu depn danga bay. sgt canteeekkk. dan mcm teruja je sbb first time ke sini. byk singaporean. itu xbole dipertikaikn lg. tgk no plat S berderet deret. hehe. lepas tu lepak2 kt rumah sewa kak bayah, tdo awl sbb kepenatan.

esoknya, pagi2 lg da gerk ke mersing. dlm 1 jam setgh kami selamat smpai. dan br thu rumah pengantin btol2 dpen laut. waaaaaaaaaaaa. sgt best. air papan. sape thu?? laut yg terbentang luas, hijau mempesona. eceh! feeling2 gituw.

buat kak mimi dan suami,

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan)
-amen-





2 hari d JB dan mersing mmg xcukp nk teroka semua tpt kn. ape2 pn, trip ini sgt best! i rely enjoyed all the times. appreciated. balek bwk ole2 kopok lekor, da kata tepi laut kn, harusla ade bnda2 ni semua. hehe. 
sy mahu ke sini lg nti.. :P

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,


4 hours tu manakan sm dgn friendship kami yg Alhamdulillah da cecah 11 years..
4 hours tu manakan sm nilainya dgn sgl kenangan pahit manis suka duka yg tlh dilakarkan..
4 hours tu.. amat bermakna bg org2 yg mengerti erti sebenar friendship itu.. dan moga2 friendship ini akn berkekalan smpi syurga.
-amen-

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,


skrg musim sibuk dgn LHDN. td pegi sana, mak aiii rmainye org..  maklumla last day adalah pd 3april.
ini thn pertama sy. pening. serabut, semua pn ade. hehehe. mule2 dpt surat dr LHDN, borang BE tu. lps tu br thu, kne ade EA form  tu dlu then brla leh isi kt BE form. tp skrg da pkai online semua, jd lbh memudhkn.. kalau pening2, pergi je LHDN terdekat, pegawai kt situ akn tergkn dr A smpi Z. insyaAllah selesai mslh. hehehe. mcm sy td.

segala zakat pendapatan yg dibyr boleh mskkn skli dlm tuh. dan br thu yg kalau beli buku2 or majalah2 pn boleh claim jgk. tp semua kene ade resit la as prove. cess, ruginye sy xpenh thu pn bole claim bnda2 ni semua.. dan utk bayaran jalur lebar mcm P1 ke, boleh claim jgk.. hehe.

okla, sy da selesai. boleh jd anda akn kene byr cukai, dan boleh jd jgk, anda xperlu byr. semuanye bergntung pd ape yg anda isi dlm tuh.. 

selamat berurusan dgn LHDN dan membyr! 

p/s: tenkiu mus teman g LHDN. jasamu dikenang.
Assalamualaikum wbt,

kongsi-kongsi lg d sini....


"Solat istikharahlah, mohon Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk Duha. Solat istikharah bukan hanya untuk soal jodoh sahaja"- halaman 21

"Kata Ainah, bekerja dgn kerajaan tanggngjawabnya besar sebab kita guna duit rakyat. Kalau tidak bekerja dgn amanah, bagaimana kita hendak minta "halal" duit ringgit dgn seluruh  rakyat Malaysia yg seramai hampir 28 juta ni." - halaman 38

"Cinta sejati dapat 'menghalalkan' kekurangan orang lain dan belajar bersyukur dgn apa yg dia ada,kan? - halaman 166

"Pada Kaabah itu ada 12o rahmat kepada pengunjungnya pada setiap hari, iaitu 6o utk tawaf, 4o utk solat sunat, dan 2o utk melihat Kaabah." - halaman 17o

"Arwah abah kata, pakai barang emas itu boleh hindar daripada gangguan jin." - halaman 236

"Duha, Duha selalu sahaja melihat kekurangan diri tanpa lihat orang lain pun ada kekurangan juga. Yang Maha sempurna itu hanya Allah!" - halaman 25o
Assalamualaikum wbt,
Daripada Abu Hurairah r.a. daripada Nabi SAW, Baginda telah bersabda:
Barangsiapa yang melepaskan seorang mukmin daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan dunia, nescaya Allah akan melepaskannya daripada satu kesusahan daripada kesusahan-kesusahan Qiamat. Barangsiapa yang mempermudahkan bagi orang susah, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya di dunia dan di akhirat. Barangsiapa yang menutup ke’aiban seorang muslim, nescaya Allah akan menutup ke’aibannya di dunia dan akhirat. Allah sentiasa bersedia menolong hambaNya selagi mana dia suka menolong saudaranya. Barangsiapa yang melalui suatu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah akan mempermudahkan baginya suatu jalan menuju ke syurga. Sesuatu kaum tidak berkumpul di salah sebuah rumah-rumah Allah (iaitu masjid) sambil mereka membaca Kitab Allah dan mengkajinya sesama mereka melainkan suasana ketenangan akan turun ke atas mereka, rahmat akan melitupi mereka dan mereka akan di kelilingi oleh para malaikat dan Allah akan menyebut (perihal) mereka kepada orang-orang yang berada di sisiNya. Barangsiapa yang terlambat amalannya, nescaya nasab keturunannya tidak mampu mempercepatkannya.
p/s : buat baik berpada-pada. 
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

hari tu ade dinner team. makan free, sapelah yg xmahu join kn. bkn calang2 pny tpt lg. hahaha. berlangsung @ coffee house, hotel sunway putra, PWTC..


 jalan2 kt mall. amek feel dlu..


da smpi kt hotel. bile da msk mkn, xdenye nk gmbr2, sbb keterujaan pd makanan tu lbh tggi. hehehehe.

love..<3