Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

28.02.2013.
yeay, happy one year!

Alhamdulillah setahun sudah berkhidmat d sini. kira tolak, tambah, darab, bahagi semua, officially setahun la. setahun yg mengajar sglnya. setahun yg sy rs paling lama mampu bertahan, sbb xrs nk move lg. hahaha. sy ade habit, susah nk stay lama2, msti cpt rs bosan, dan msti rs nk try explore bnda laen plk. konon nk pelbagaikn kemahiran dan ilmu. but, im proving that, setahun yg sy betul2 setia d sini. eceh, kemain lg.

betul, setahun tu rs mcm lama je kn. tp sebenarnye serius kejp sgt. rs mcm br smlm bertatih terpinga-pinga time training, blur, main2, tup tup dah setahun.

tapi,,,

sbnanrye setahun tula , sy belajar byk bnda. sy belajar xsemua yg kite wish, walau cube letak dlm wishlist, akn dpt. ade yg dpt, ade yg xdpt. jgn sedih, sbb Allah da thu apa yg terbaek utk kite. maka redha, yakin dan bersyukurla ats sgl pemberianNYA.. kalau kite ade 3 sifat ni, insyaAllah hdp kite msti rs mudah je.. hehe

setahun tu jgk, sy belajar supaya sentiasa berkeyakinan tggi. siapa kenal sy, thula sy mmg agk serius time kerja. azie garang. azie serius. ok, tu da biase sgt dgr. huhu. tp d luar waktu kerja, sy mcm korang jgk. mgkn lbh gile dr korang. ehem! haha. berkeyakinan tggi, kalau rs ape yg kte buat tu betul, so yakin dan jgn tkot. speak up the truth. rezeki bkn d tgn manusia, tp d tgn Allah.. i believe on this!

setahun ni jgk sy belajar bila kerja ni byk main politik. mksdnye, utk nk survive semua kne pndai kipas2 bos. ok sy mmg cukp xberkenan dgn sikap ni. tlglah jgn bermain dgn politik kotor. mmg menguji kesabaran dan keimanan. ade org simply2 boleh naik dgn mudh, asalkn pndai kipas, walau xlayak sbnrnye. ade org yg berpura pura rajen bekerja time bos ade, tp bila bos xde, dialah yg paling pemalas. ade org yg betul2 rajen bekerja, tp still d takuk lama, kesian kn org mcm ni. ade org bias dgn bangsa sendiri, jantina sejenis, eh mcm2 la. tp sy percaya, bnda ni semua rezeki dr Allah, kalau dpt dr cara yg haram, msti Allah xberkat dan xkekal lama, dan kalau dpt dr cara yg halal, insyaAllah rezeki tu walaupn sikit, rs bermakna dan akn bertmbh. sy nk jd yg mcm tu. kalau kerja rajen2 + bersungguh2 + ikhlas, u deserve for it, for the better, right? knpe xapplykn bnda ni sbgai prinsip dlm bekerja dan dlm khdupn seharian kite. mari ketuk2 kepala, tny diri sndri kite d kategori manakah.. 

setahun ni jgk, sy belajar lbh bertanggungjwb dlm pengurusan ms. kalau msk kerja pukul 8, setngh jam sblm mula kerja atau lbh awl sepatutnya da smpi ofis dan da siap on PC, bukak semua application. bkn pukul 8 tu br smpai, br nk on semua. itu xde disiplin namanya. sekali sekala lewat xpela. tp kalau selalu, ape kes.? kalau yg Islam, bersediakah kite nk berjwb dgn Allah nti d akhirt setiap masa bekerja kite, dan duit kte dpt tu jd darah daging utk dimakan. nauzubillahimin zalik.

setahun ni jgk, sy kumpul pengalaman dan ketabahn bekerja shif, yg bg seorang perempuan, sy rs agk tough la kalau kerja shif. hahaha. as long msh xberkahwin lg, sy xrs itu sbgai halangan. dan kini perempuan pn da mampu berdiri setanding lelaki. kalau dlu mgkn lelaki je kerja support on shift, tp kini dunia berubah. perubhn yg memerlukn kombinasi lelaki dan perempuan utk bersatu.dan jgn pndang rendah ape sekalipun kerja kite, as long kerja tu kite yakini halal dan diredhai. why not kn..

setahun ni jgk, disebabkan kerja shif, makanya off day sy sgt berbeza dgn org lain, jrg nk jmpe kwn2, jrg nk spend ms dgn family. eh mcm sush je kn bunyinya. tp hakikatnye sy sgt berbahagia. eceh! sbb tu bile dpt peluang keluar atau jmpe kwn2 timing mmg cun, sy psti xkn lpskn peluang. sy pegang prinsip, kalau bekerja, bekerja betul betul. jgn main2. kalau bergembira dgn keluarga atau kwn2, bergembiralah betul2. this is how u appreciate every single things in yr life. sgt awesome!

kesimpulannya, 

kadang2 sy mengeluh bile terlalu letih bekerja, bile diuji dgn bermcm2 ujian, bile sy rs xtahan tersungkur, tp sy kuatkan hati dan smgt, sy percy pengalaman itu sgt bermakna, menjdkn sy LEBIH kuat utk menghadapi sglnya. semua org pn akn diuji kn, makanya sy jd bersemangat bila bc kata2 dr blog ustaz amin ni:-

Orang yang ada konsep muhasabah, muraqabah dan tawakkal akan sentiasa positif di dalam hidupnya. Dia akan sentiasa tenang walaupun musibah itu ibarat bukit yang menghempapnya. Sesungghunya, semua manusia akan diuji dengan musibah, yang membezakan orang beriman atau tidak ialah di hujung ujian.Jika di hujung ujian dia tetap tidak putus asa, tetap berusaha, tetap tenang, tetap berjuang maka dia adalah pemenang di dalam ujian tersebut.

dan kdg2 sy sgt enjoy dgn kerja sy ni. dikelilingi kwn2 yg sekepala dan sntiasa menceriakn, betapa sy bersyukur mengenali mereka. yg sentiasa d sisi, berkongsi rasa dan perasaan. dan kdg2 sy rs penuh b'semangat nk pergi kerja, nak buat yg terbaek dan lbh baek dr hari sblmnya. nk perform the best. mcm dpt aura positif tbe2. time off pn, rs nk pegi keje. hehe

betul la emosi kite ni mcm2, sm mcm iman kite. sekejap turun, sekejap naek. tp jgnlah kalau turun, turun terlalu mendadak kn. betul kene belajar dan applykn how to balancing our emotional. hahaha

ape2 pun, be yourself, but the best of you. sblm tuding jari kt org lain, mari semak diri sndri. perbetulkn mne silap yg selalu kite buat, atau yg kte terleka. as human, mmg xboleh lari punye. tp jgn trus kekal dlm kejahilan tu. msti carik solusi dan alternatif lain. kerjalah bersungguh-sungguh, ikhlas, tak berkira sgt, bertggjwb, berdedikasi, sbb bnda ni semua akn dipersoalkn dan ade nilaiannya nti d akhirat. hentikanlah komplen2, mengeluh dan semua yg negatif, sbb kalau anda sendiri tdk memberi masa utk berubah, makanya perubahan itu  xkn tba.

sy pernah baca, kalau kite sentiasa positif, maka kte akn menarik segala cas-cas positif ke arh kite, sebaliknya kalau kite sentiasa bersikap negatif, makanya kite akn menarik segala cas-cas negatif ke arh kite. semuanya ini akn mempengaruhi sikap, dan perjalanan hdp kte sepnjg hari tu samada akn baek atau sebaliknya. maka silelah jauh2 wahai cas-cas yg negatif. tlglah, jgn dekatiku! hahaha

ape pun, terima kasih kepada semua tenaga pengajar sy, yg xpernah jemu mencurah dan berkongsi ilmu. kawan2 seperjuangan yg sudi bantu saya sepanjang sy berada d sini. sy amat hargai jasa kalian semua. eceh entri mcm nk blah je kn. haha. Pengalaman bekerja di sinilah salah satu pengalamn yg xkn sy lupakan seumur hdp sy. :)

sekian, peace!

p/s : be thankful u have a job, there are many unemployed outside there.
Comments: (2)
Assalamualaikum wbt,


antara coretan yg dipetik dr penulisan novel ini. moge2 memberi iktibar kpd diriku dan kalian yg membc. insyaAllah...

"Allah sebut orang munafik tu duduk dalam neraka paling bawah-Surah an-nisa :145. takutlah Syabab!" - halaman 97

Dalam satu hadis Abu Syuraih al-Khuza'iy r.a bhw Nabi SAW bersabda yg bermaksud : "Sesiapa yg beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia berbuat baik kpd jiran tetangganya. Sesiapa yg beriman kpd Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia memuliakan para tetamunya." - halaman 108

"Kita sering nampak kejayaan pada diri orang lain sehingga terlupa kejayaan yg pernah Allah bg pada kita. Kita kena menghargai setiap kurnia dan ketetapan daripada-NYA. Semuanya ada hikmah yg perlu digali. Pengalaman sepatutnya menjadikan kita lebih berani melangkah bukan menyerah." - halaman 121

"Siapalah kita, dik? Siapa kita nak menghina orang lain? Mulia sgt ke kita? Beringatlah, mungkin kita yg paling hina di sisi Allah." - halaman 260

Daripada Abu Said al-Khudri r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa antara kalian melihat suatu kemungkaran, hendaklah ia mengubah dgn tangannya, jika tdk mampu, maka dgn lisannya, dan jika dia masih tdk mampu, maka dgn hatinya, Itulah selemah lemah iman." - halaman 321

dari hadis Rasulullah SAW, riwayat at-Tirmizi yg bermaksud : "Kasihilah org yg engkau kasihi sekadarnya, mungkin dia akan menjadi orang yg engkau benci suatu hari nanti. Bencilah org yg engkau musuhi sekadarnya, mungkin dia akan menjadi kesayanganmu pula suatu hari nanti." - halaman 344

sedikit perkongsian bahasa Arab. begitu indah..

ahlan wasahlan - selamat datang
sahrawi - padang pasir
maa'lish - ok, beres
ayam masywi - ayam panggang
muallim - guru/encik
imtihan - peperiksaan
syabab - pemuda
aiwah, ma'at taufiq - ok, selamat berjaya
talaqi - berguru
muqobalah - sesi temuduga
akhawat - saudara2 perempuan
akhi - saudara lelaki
daurah - seminar
tafaddal - silakan
tamam - sempurna


Comments: (2)
Assalamualaikum wbt,


kata yunalis,

"being alone is scary but at one point in life we have to embrace it" 

benar, sbb matlamat hdp bukan dunia sahaja. kena seimbang dunia dan akhirat . dan kt dlm kubur nanti pn alone jgk kn, selain bekalan yg kite akan bawa. laen2 semua perlu ucapkn selamat tggl. huhu.

dan ustaz ckp, jgn takut kepada mati. sbb semua org pn akn mati. bezanya bila dan masanya saja. jd xperlu risau. yg perlu kite risaukn ape bekalan kite nak bwk menghadap Allah nanti. bekalan utk kehidupn kite slps kematian. skrg br permulaan khdupan, yg sebenar benar adalah slps kematian. kehidupan yg kekal d sana. are u ready?

mantapkan diri dgn ilmu, byk2 membaca, xkesalah ape jua bahan bacaan, as long dpt bg kebaikan pd diri utk merubah dan jd lbh baek.. jd teruskan.

cthnya time makan sorang2 pn, bole isi dgn membaca. hehe.

and lagi satu, muhasabah diri, tgk ayat kt bwh ni rasa bergetar jiwa. absolutely, Allah is always by yourside.. dan kite xpernah keseorangan..



8%

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,


Alhamdulillah.

pegi update buku semata nk tgk bonus yg da msk. seronok. jd semakin bersemangat nk menabung. eceh!  
hehehehe.

TH pn da setanding ASB dlm pembahagian bonus. this is good.. :P dan moge2 berterusan dari tahun ke tahun berikutnye.
Assalamualaikum wbt,



zikir itu pengubat hati dan jiwa.


“Dan sebutlah nama Tuhanmu pada waktu pagi dan petang, dan pada sebahagian dari malam, maka sujudlah kepadaNya dan bertasbihlah kepadaNya pada bahagian yang panjang di malam hari.”  Surah 76: Al Insan, Ayat 25 & 26.
Comments: (4)
Assalamualaikum wbt,

jumaat leps kami cuti. jdnye kami decide nk jalan2 ke melaka. ok, here we come! hehehe.. plannye nk bersantai santai kt hotel or memana homestay. tp ade org baek bersungguh offer tdo rumh die. waa terharu sgt. layanan yg sgt tip top dr family kak mun. tq kakak.. jasamu dikenang. makanya bermalam la kami d rumah kak mun. 

dan malamnye, mcm biase harusla utk jelajah ke melaka. cehh mcm 1st time je ke sini.. hehe. mule2, sbb member ade kirim asam katok la, sagun la.. derr, sy xpenh thu menahu pn psl bnda nih. tp gighla mencarik smpi jmpe. senang je. xsush pn nk jmpe. sile la ke DP - Dataran Pahlwanan. InsyaAllah pelbagai mknn tradisional melaka ade d sini dan mcm2 lg. cthnye mcm gmbr kt bwh ni. yeay, sy da jmpe sagun perisa keladi.. excited..


lepas tu ke menara taming sari. sekali naek rm15. woww. sy rs mahal dan xberbaloi sggh. jdnye kami sepakat tgkp2 gmbr jela dpn tu. eh gayat pn ade jgk tgk bnda tu. hehehe..


dan lps tu singgh mcm psr mlm kt depn menara taming sari. sgt crowded. mlm mggu kot. ramai amek kesemptn keluar jln2 jgk. hehe. dan seterusnye kami ke melaka river cruise. hampa sbb da tutop. tp mcm biase, tgkp gmbr jela sempt. hehe


dan esoknye ke walimah kwn U kami d felda tun ghaffar, kemendor. 

utk qilah dan suami,

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” (maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan)


dan paling teruja, sy jmpe diorg kt bwh nih. sy mmg xjgka lgsg akn bertemu mereka. makanya, riuhla sekejp. sbb da lama xjmpe kn. rs nk citer mcm2. seronok weh jmpe korg! hehehe... kdg2 pegi knduri kawen pn, boleh jd mcm reunion jgk kn.. okla tu..


okla, sekian utk percutian 2D1N @ melaka ni. siapa sgka konon2 nye nk berjln sj2 kt melaka dpt bertemu kwn2 yg dirindui.. hehe. bile da keje, da tggl zaman belaja, mmg sush nk jmpe mcm dlu lg. so kebetulan yg mcm ni terlalu indah kn. i just wish dpt jmpe yg laen2 jgk.. nantila, kalau pjg umo, ade jodoh, msti dpt jmpe lg kn. insyaAllah..


take care..

two

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

10.02.2013

walimah utk 2 org. satu majlis di kelantan, satu lg d terengganu. dua2 pn clasmate sy. maaflla xde gmbr wedding korg. sy ambil kenangan time last buke puasa classmate kt U dlu. rndu. hehehe


utk kak ain - tudung pink & suami,

dan pijo - t-shirt kelabu & isteri, 

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan)

maaf korang, sy xdpt hadir. sy doakn dr kejauhan. moge semuanya berjln baek dan dlm keberkatan serta keredhaanNYA.

-amen-

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

3T

1- Tak letak dunia dalam hati.

--> Bilamana kite tak letakkan dunia dalam hati, dunia bkn no.1. kalau org laen naik pangkat ke, beli kereta bsr ke, kite xkn ade rs iri hati ke, sakit hati ke, sbb kite xletak dunia d hati. kite sentiasa merasa cukup dgn nikmat yg ade dan tdk berlebihan. InsyaAllah itulah yg terbaek dan moge2 yg sedikit dan sederhana itulah akn diberkati hendaknya.

2- Tak makan sorang-sorang

--> Bilamana Allah kurniakan kelebihan kpd kita dr segi harta, ilmu dan sebagainya, kite amatlah disuruh utk rajinkan bersedekah, membayar zakat, mengajarkan ilmu kpd org lain. Itulah yg dinamakan tak makan sorang-sorang. Nampak kecil, tp d sisi Allah, amat hebat nilainya.

3 - Tak makan rasuah.

--> moge2 dijauhkan dr sikap ini yg semakin berleluasa dr semasa ke semasa. 


Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

ini kisah minggu lalu.

yeay, balek kampung. sbb kazen sy kawen. dan skrg pun mmg musim knduri kawen. byk sgt. xmampu nk penuhi semua jemputan. jd mana yg berkesemptn jela.

buat sepupu sy,

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” (maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan)

seronok bile balek kg. sbb time ni la dpt kumpul semua saudara mara, sepupu sepapat. bersembang. tlg cucuk bunga manggar, tolak perhias bunga telur, goodies bag, hantaran, pelamin. aww, sbb sepupu sy ni lelaki, xrumit sgt kot proses die compare dgn belah pompuan. tp xrumit pn, kepentan tu tetp terasa. hehe.
kalau kt kg sy, time knduri, masak acar daging sgt glemer. mmg jd rebutan dan 1st lauk yg akn hbs dulu la. seronok tgk org gotong royong memasak dlm kawah bsr, dan tidur berhimpit himpit dgn sepupu2 perempuan. xde nk tdo mne pn, buat cukp syarat je. seronok weh. dan sy rindu moments dgn sepupu2 sy ni. jarang nk jmpe, tp bile jmpe mmg kamceng sgt. hehe..

pjg umo, ade jodoh, moge ketemu dgn mereka2 lg. insyaAllah. hehe




Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

serasa da lm sgt tak ke sini. ye ke klcc. adalah dlm 5thn kot. klcc yg menjd kebanggaan rakyat malaysia. eceh! hehe.

taman kt blkg tu seronok sgt nk beriadah, nk lepak2, nak tgkp gmbr ke. tp kalau crowded sgt dgn org, jd xbestla. hahaha. ni time xrmai org, jd mmg xleps peluang snap pictures manyak2..



dan food court yg best jgk. kwn sy ni dah teringin sgt nk pekena kyros kebab. besar, sedap dan hrga yg berpatutan la..



dan akhrnye pstilah sggh ke kinokuniya, gedung ilmu. bsr, luas, selesa, dan mcm2 ade. nama die unik kn.. biase kedai buku dgr nama popular, mph je. hehe



dan pembuka thn br dah rasmi pegi klcc dgn dorang ni. sgt enjoy. sgt relaxing. 
tq dear friends 4 the day.. 
Assalamualaikum wbt,


Dirikanlah sembahyang. Sesungguhnya sembahyang itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar. (al-Ankabut: 54)