Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

selamat hari lahir utk cik kikilala a.k.a cik sarah,
moge dipjgnkn usia,
dimurahkan rezeki,
dikurniakn jodoh yg baek,
dipermudhkn urusan khdupn d dunia dan akhrt.
fren 4eva till jannah.
-amen-



ini teman d universiti yg sekelas, sekepala, senakal. oppss. hahaha. ms dulu2 xpndai drive lg, asal ade projek kelas ke, projek kelab ke, selalu ajk sarah la teman tu la, teman ni la. nk bank-in duet la. macam2. lps kelas, pegi kafe lepak mkn sesama la. seronok sgt. 

byk kenangan. kalau nak kupas satu2 bole buat novel smpi ade versi airmata nti. haha. cukpla cik sarah pernh hadir sbgai seorg shbt dlm hdp sy. yg sy sgt2 hargai pershbtn ini dan sgt berterima ksh ats sgl sush senang, pahit manis yg pernh dikongsi dan dirasa. eceh!

and nothing is precious than the togetherness we shared. 

p/s : nk ckp jgk, ILY, fren! 
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

kelmarin ade training. training berkaitan desktop exchange server. we learn all sort of troubleshooting dr pukul 5 sampai 7. jd xbole nk expect tinggi sgt kalau belajar 2 jam je. it takes time to digest, yo! hehe.

dan semasa training berkaitan server ni, serius terigt balik la term2 ms belajar dlu. SMTP, POP, AD (active directory), domain controller, ping, telnet dan macam2 lg. eh sy penh belajar, tp da lupe. mmg la manusia mudah sgt lupe. jd ni mcm sesi recall back. hahaha. malu je! 

dan slps 2jam training, mcm biase, kami ade big plan utk manager + one of our team mate. birthday party a.k.a dinner la. bkn nk party sgtla, just mkn2, sembang2, luahkn ape2 yg xpuas hati ke tentg keje dan yg sewaktu dgnnya. sesi mengadu domba kpd manager. eh itu mmg sebahagian tugs manager kn. hehe. bkn senang kot nk gather ramai2 mcm ni. part of the ladies. appreciate! :)


p/s : mus, thanks kasik pinjm bundle novel. utk stok ms BL. haha.

Assalamualaikum wbt.

pg td d'call oleh kak mira lbh kurg selama 30 minit. dan sy mcm excited gile. sbb rs da lm sgt xberckp dgn die. biase msj je. tu pn xdela kerap mne. btl kn, ble da hbs zaman belajar, da msk zaman kerja, nak seakrab dulu tu agk sush la. yela msg2 ade tggjwb, ade kerjy, ade urusan tersndri kn. xbole nk expect mcm dulu2. sbb tula sy rndu sgt dan teruja bila kak mira call. haish, pdhal PJ dgn bangi tu xjauh mne la kn. hahaha. sungguh alasan! 

"selemah lemah manusia ialah org yg tak boleh mencari sahabat, dan orang yg lebih lemah ialah org yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari.. - Saidina Ali"

dan teringat lagu evergreen ni dari amar, bertajuk sahabat.. suke sgt! ;)

Ingin aku singkap kembali
Kenangan lama agar bersemi
Inginku ulangi kisah manis
Agar terus bersemadi

Ingatlah aku sebagai rakanmu
Kenanglah daku dalam doamu
Begitulah indahnya kisah dahulu
Engkau sebagai temanku

Apabila engkau terjaga
Satukanlah harapanku denganmu
Kerana ianya bakal berpadu
Mimpi si penunggu yang setia
Layarkanlah impian doamu
Sesungguhnya aku masih mengingatimu
Sebagai kawan rakan dan teman
Semoga kita diberkati Allah

Kudoakan kepadamu agar bahagia
Di dunia dan akhirat



i miss u sis. biar jauh d mata, tp kt hati dekt sgt. moge Allah berkati pershbtn kite. amen..

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

25.11.2012

hari special utk 2 kawan baek sy. jd ade double wishla... ;)


selamat hari lahir, safura.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa.
moge dipjgnkn usia dgn keberkatan.
dimurahkan rezeki.
ditemukan dgn jodoh yg baek.
diberi kjyaan hdp d dunia dan akhirat.
dan moge yg baek2 saje dlm hdpmu.
fren 4eva till jannah.
-AMEN-

we hv been friends for 10years. dan sy amat2 syg kt kwn sorg ni. kenal sejak dr form2, dan alhamdulillah smpi skrg msh berkwn. sgt rapat. kwn yg ms sekolah dulu, 4 thn berturut turut msti duduk sebelah dlm kelas. kire mmg geng r. hey, i miss my school memories wit u, saf. :) a lot of things we shared together.
hahahaha.

next,

ucapan yg sm jgk utk kwn seuniversiti sy plk,


selamat hari lahir, zetti.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa.
moge dipjgnkn usia dgn keberkatan.
dimurahkan rezeki.
ditemukan dgn jodoh yg baek.
diberi kjyaan hdp d dunia dan akhirat.
dan moge yg baek2 saje dlm hdpmu.
fren 4eva till jannah.
-AMEN-

dari sem 1 da jg geng dgn bdk nih. gile2. jd memg bole msk sgtla. hahaha. dan ini gmbr lps class sibuk terkejar kejar pegi open ouse hr raye rumh lecturer kami. muke teruja nk mkn. :)
ok rndu jgk zaman U. sbb 3 thn sekelas kn. mcm2 pahit manis semua kami tempuhi bersm. eceh!.

korang, enjoy yr special day! hehe..

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

Muharram. bulan pertama dlm Islam. disebut jg sbgai bulan Allah. macam2 kelebihan boleh didapati dlm bulan muharram ini. tp skrg mari fokuskn pada 10 muharram (Sabtu - 24/11/12), atau dipggil jg sebagai Hari Asyura, d mana kite disunatkn utk berpuasa pd hari tersebut. 


Pendapat sebahagian Ulamak ialah berpuasa pada kedua-dua Hari Kesembilan dan Hari Kesepuluh bulan Muharram berdasarkan hadis “حين صام رسول الله صلى الله عليه وسلم يوم عاشوراء وأمر بصيامه قالوا: يا رسول الله! إنه يوم تعظمه اليهود والنصارى. فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم “فإذا كان العام المقبل إن شاء الله صمنا اليوم التاسع” قال: فلم يأت العام المقبل حتى تُوفي رسول الله صلى الله عليه وسلم (مسلم: 1134/133) bermaksud, “Pada hari Rasulullah saw berpuasa Hari Asyura (pada Hari Kesepuluh), para Sahabat ra berkata, ‘Ya Rasulullah, ia adalah hari yang disambut oleh orang-orang Yahudi dan Kristian, lalu Rasulullah saw bersabda, Tahun depan insyaAllah kita akan berpuasa pada Hari Kesembilan jika aku masih hidup’. Sebelum tiba tahun depan Rasulullah saw wafat”. Oleh itu Imam Asy-Syafie ra, Ahmad dan sebahagian Ulamak mengatakan sunat berpuasa pada kedua-dua Hari Kesembilan dan Hari Kesepuluh agar tidak menyamai Yahudi dalam meraikan hanya satu hari sahaja. Dikalangan mereka ada yang mengatakan puasa Hari Kesembilan sebagai laangkah hati-hati agar tidak terlepas kelebihan puasa Hari Asyura.

Pendapat sebahagian Ulamak pula ialah sunat berpuasa Hari Kesembilan, Hari Kesepuluh dan Hari Kesebelas berdasarkan hadis riwayat Ahmad أي صيام: 9، 10، 11 للحديث: “صوموا يوم عاشوراء وخالفوا اليهود: صوموا قبله يومًا أو بعده يومًا” bermaksud, “Berpuasalah kamu di Hari Asyura dan kamu bezakanlah dengan (amalan) orang-orang Yahudi. Oleh itu berpuasalah sehari sebelumnya dan sehari selepasnya”.
Ringkasnya, yaang paling afdhal ialah berpuasa pada ketiga-tiga hari ke 9, 10 dan 11 Muharram. Jika tidak upaya maka berpuasalah pada hari ke 9 dan 10 Muharram. Jika tidak upaya maka berpuasa sunatlah pada hari ke 10 Muharram

Dari Abu Qatadah Al-Anshari r.a. katanya Rasulullah s.a.w. ditanya tentang puasa hari asyura (10 Muharram). Jawab baginda, "Dapat menghapus dosa tahun yang lalu". (HR Muslim)

p/s : selamat berpuasa sunat d hari asyura. insyaAllah. :)
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

Allahu Akbar! Selamatkan Palestinians dari kekejaman Israel Laknatullah. 


Sesungguhnya doa itu adalah senjata org mukmin. 
Perkenankan lah doa-doa kami ini, Ya Allah.
Kau berilah kekuatan kepada Palestinians dlm menempuhi ujian ini.
dan kau tempatkanlah mujahid dan mujahidah yg syahid itu, di kalangan hamba-hambaMu yg beriman dan beramal soleh.

-AMEN-

p/s : berdoalah utk saudara2 kita d sana. boleh jadi doa anda mungkin dimakbulkn. 
p/s2 : sntiasa mensyukuri nikmat KEAMANAN d negara kita.

PHD

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

dan inilah untungnya bilamana kene keje on public holiday deepavali hr tuh. dpt mkn free. yes, PHD (pizza hut delivery). just make online order, and wait around 15-30mins. so simple and save time! weeehuuuu~~



bilamana bekerja d company yg pekerjanya berbilang bangsa dan agama, must respect each other. ini sgt2 dituntut dan perlu dipraktikkan.

now their turn, so i need to work... but when my turn come, sorry, i need it more than u! hehehe. :)

p/s : cherish yr holiday. ;)
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

selamat thn baru 1434 Hijrah. awal muharam jgk disebut sbgai maal hijrah atau dlm kata laen, tahun baru Islam. kalau sebut thn baru, biase mmg xkn lari la dari azam baru, wishlist dan sbgainye. tp sejauh mne kte btol2 dpt capai ape yg diazamkn, itu terpulg pd individu. hehe.

bnda yg biasa org amalkn klo awal muharam ni, lps solat asar, atau sblm solat mgrb, org akn bc doa akhir tahun. kire mcm penutup buku kita. dan akn dignti dgn buku yg baru. lps solat mgrb plk, org akn bc doa
awl tahun. mudah-mudahan permulaan thn baru itu dimulai dgn sesuatu yg baek dan diberkati oleh Allah hendaknya. 

berikut adalah doa akhir dan awal tahun. bacalah ptg nanti ye utk kebaikan bersm. insyaAllah.



Alhamdulillah,  sama-sama kita panjatkan setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah, Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SWT ke atas peluang dan segala nikmat yang dikurniakan oleh Allah, dipjgkn usia kita smpai ke hari ini dan plg bsr, syukur ats nikmat Islam dan Iman ini.

Di awal tahun baru hijrah ini, marilah kita sama-sama bermuhasabah diri. moge2 tahun baru ini membawa lbh byk kebaikan kpd kite, mengubah kte kpd mnjd muslim yg lbh baek. dan moge2 Allah pelihara kite dr sgl kejhtn, m'permudhkn urusan hdp kite, dan memberkati stiap kebaikan yg kte lakukan. amen. :)

p/s : let bygones be bygones. let's start a new chapter in this new year! :)


Assalamualaikum wbt.

Selamat hari lahir buat shbtku, EMY AMIRA HIDAYAH BT ABD JALIL..

Moge berjy dlm khdupnmu d dunia dan akhrt,
moge jd muslim hebt d dunia dan akhirat,
moge Allah permudahi sgl urusan hdpmu.
fren 4eva till jannah!
-amen-

in-smartive byk melukirkan kenangan2 indah, dan in-smartive jgk byk mengajar erti kepimpinan, pershbtn, berdikari dan persediaan mental, jasmani dan rohani. how time flies. the value that I hv learned always in my heart forever!

p/s : miss this moments soooo much... :(
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

 

rest. i really need it. ah, heavennye rs cuti 3hari. moge2 dlm tempoh 3hari ni, akn lbh baek kesihtnnye. amen. kdg2 badan terlalu penat bekerja, otak terlalu byk berpikir, dan tenaga terlalu byk digunakan, eceh pdhal xdela keje terok mne pn. sebetulnya, badan pn perlukan rehat. so, take a rest!

terigt pd ayt ni, "Tidak seorang mukmin ditimpa kesakitan, kepayahan, penyakit, kesedihan hatta duri yg menusuk, kecuali dgn itu menghapuskan dosa-dosanya." - Riwayat Al-Bukhari. siapa ckp sakit ni sia2. lihat, ade hikmah d sebalik sakit tu sbb Allah nk hapuskn dosa-dosanya.. :)

lama da xkena demam mcm ni. pergi klinik panel, doktor check2, doktor advice skrg musim hujn, mmmg senang sgt nk kena demam. bkn setakat demam, batuk + selsema skli cukup pakejnya. ape2 pun, rajen2 mkn ubat. sbb tu slh satu usaha kite. insyaAllah. 

take care, peeps! :)


Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.


"Teruja aku pada kata Imam al-Ghazali yang mulia:
Ukhuwah itu bukan pada indahnya pertemuan, tapi pada ingatan seseorang terhadap saudaranya di dalam doanya.


Kuharapkan mekar di hati agar persahabatan suci ini kan terus mantap menjadi syafaat terukir indah di pintu Jannah"

-AMEN-


Assalamualaikum wbt.

03.11.2012

selamat pengantin baru buat shbt matrik sy, Nur Erdianty Hasni & suami. Selamat menjalani alam rumah tgga dgn penuh mawaddah, rahmah, dan sakinah.

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian 
berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan).
-amen-

ini kisah 5tahun lalu. lps pulang dr zoo melaka, ade projek berkaitan subjek biologi. tgh penat2, sempt lg excited bergmbr kt pokok cantik ni. kami gelar ala2 mcm pokok sakura. :P hehehe. dan sy rndu zaman matrik yg setahun tu. zaman killer sy panggil. haha. tp jumpe kwn2 yg best, so xdela nk killer sgt. ni antara kwn terbaek saya ms kt matrik. oh rndunye.


tp smlm semuanya berubah. kwn sy yg tgh ni da jd isteri org. Alhamdulillah, shbt sy yg sorang ni da melangkh ke alm perkahwinan. dan saya bersama sol (yg kanan) tu, dpt menghadirkn diri. xjauh mne. majlis diadakn d ujong pasir, melaka. jadi, moh le kite ke melaka la plk kali ni. :)

roger kwn2 laen, semua ade hal. biase la hujg mggu kn. msg2 ade komitmen msg2. tp sy dan sol free. jd kami berdua jela. xpela 2 org pn, kecoh da. mcm2 cerita dan gosip keluar. sy rs seronok sgt. haha. sy klo mmg btl2 free + ade kwn, mstila sy akn usahakn utk dtg jgk. lbh2 lg hr bahagia shbt baek sy, harusla dtg!
Alhamdulillah, perjlnn lbh kurg 2jam + sesat carik rumah lg, tp berjy jgk jmpe. mkn2 dan bergmbr dgn pengantin. u look pretty, dear yanti!. hehehe

seronok kn dpt jmpe kwn2 slps 5tahun. dan inilah mcm reunion kecik utk kami bertiga. mmg xpenh jmpe lgsg lps zaman matrik. cume berhubg melalui hp je. Alhamdulillah, berjodoh lg utk jmpe korang. terubt rbdu, eceh! sy doakn yg baek2 utk kite bertiga. moge Allah berkati sglnya. amen. :)


dan slps majlis yanti, pjg kaki sy dan sol ke taman buaya tu. actually, xmsk pn sbb kekangan masa, sj bergmbr depn tu je. pstu jln2 beli ole2 dr melaka + mknn2. seronok sgt! hehe

.

harap ini bkn pertemuan terakhir kami. dan insyaAllah, ade jodoh, pjg umo, moge
kami dipertemukn lg. hehe.

p/s : my besfren wedding! i love the theme. so nice! :)
Assalamualaikum wbt.

okeh, buku baru lg. sedikit perkongsian utk renungan dan iktibar bersama. insyaAllah...


"Semua org akan mati, tetapi berapa banyak yg tahu saat mereka akan pergi? Jadi, org yg diberi sakit ini adalah org yg bertuah kerana diberikan isyarat oleh Allah supaya bersedia." - pg.4

"Sakit itu pencuci dosa-dosa lalu kita, sakit itu adalah cara kita semakin mendekatkan diri kpd Allah." - pg.19

"Mungkin semasa kita sihat dahulu kita tdk bersyukur dgn nikmat yg diberi oleh Allah. Mungkin jg semasa kita sihat dahulu, kita melupakan Allah. Tetapi, Allah Maha Pengasih, dan Dia tidak mahu kita hanyut dalam dosa, lalu Dia turunkan peringatan ini. Peringatan dlm bentuk kemalangan. Jadi, tidakkah peringatan 
itu juga adalah rahmat?" - pg.47

"Sekiranya kita menghadapi musibah, jangan hadapinya sbgai seorang guru, jangan hadapinya sgbai seorg jururawat, jgn hadapinya sbgai seorang doktor, tetapi usahakanlah menghadapinya sbgai seorang mukmin." - pg.50

"Orang yg berjaya adalah org yg tdk suka menyalahkan org lain, kerana kita akan dpt apa yg kita jangka." -pg. 79

"Ingatlah, rahmat Allah itu sentiasa turun kepada manusia yg berbuat baik, dan rahmat itu juga turun kpd org yg menolong org lain." - pg. 83

"Fikiran positif akan menarik tenaga positif, dan begitulah sebaliknya." - pg. 106-107

"Drpd satu hadis yg pjg, semasa Abu Zar meminta nasihat lg, dan Rasulullah berkata, 'Bergaullah dgn org miskin dan fakir, jadikanlah mereka shbtmu dan duduklah bersm mereka." Apabila Abu Zar meminta nasihat lg, Rasulullah pn bersabda, 'Lihatlah org yg rendah drpd kamu (spy amalan bersyukur menjd kebiasaan
kamu) dan jgn melihat mereka yg lbh tinggi darjatnya drpd kamu. Jika tdk, mungkin kamu akan memandang rendah nikmat-nikmat Allah yg telh d'berikn kpd kamu." - pg. 110