Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

29.09.2012

selamat pengantin baru buat clasmmate saye, Nor Baiyyah Bt Mat Zain & suami.
Selamat menjalani alam rumah tgga dgn penuh mawaddah, rahmah, dan sakinah.

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian 
berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan).
-amen-

saya agk rapat dgn kak bayah. dari zaman unversiti. skrg pn rapat jgk, tp sbb msg2 bz da keje, jarangla dpt keluar bersm. tp ade la msj2 jgk. hehe. die keje d johor. lg la sush nk jmpe kn. 

ms zaman belaja dlu, sy selalu la berjodoh sm group dgn kak bayah kalo presentation ke, ade project pape ke. selalu sgt! die bijak. so bestla klo segroup dgn die. xpyh pening2 nk pkir. nti msti die ade idea gempk pny. hehehe.

bile saya belek2 gmbr lama ms kt universiti, mmg bykla jmpe gmbr bersm. err, sy rs rndu. benar2 rndu dgn die dan memori2 kami. sorang2, rakan2 saya melangkah ke alam perkahwinan. dan sy sgt hepy. hepy bile tgk kebahagiaan kwn2 sy. betol la 2012 ni byk da kwn2 sy mule xberstatus single lg. kalau tgk previous entry sy kt blog ni, bykla entry walimah kwn2. hahaha. cume sy yg msh kekal setkt ni. insyaAllah tepat pd masanya, IMAM sy akn smpi nanti. cheewaahh. :p

tahniah utk kak bayah. barakallahulakum. :)


layanla gambar2 sekitar majlis td. seronok dpt jmpe kwn2 zaman belajar sy. how i miss them so much. ceewah. hahaha.


 -wit mommy shereen-

 -berselerak meja, maafla ye! hehe-

 -bersm pengantin.-

 -peace-

-sweet-

ini kire mcm penutup walimah thn 2012 dr kwn UMP rsnye. sbb sy xde dpt invitation siapa2 lg lps tarikh ni. ke xthula klo ade tbe2 kn. sudi2 la jemput sy klo ade. klo xde, tngu 2013. msti berderet deret lg. hahaha

p/s : doakn utk sy jgk, kwn2. amen. :)
p/s2 : hepy besday utk fatem. sweet 23.. :) hehe.
Assalamualaikum wbt.


And We have certainly created for Hell many of the jinn and mankind. They have hearts with which they do not understand, they have eyes with which they do not see, and they have ears with which they do not hear. Those are like livestock; rather, they are more astray. It is they who are the heedless.
(Al-'A`rāf (7:79))
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ya Allah, alangkah susahnya menjaga hati. Hati yang kecil itulah yang paling sukar dijaga dan dibersihkan tapi amat senang dikotori jika tidak tersedar. Kata-kata yang diungkapkan oleh Umar Al-Mujahid dalam Tautan Hati : Hati ini ibarat secangkir cawan. Jika tidak diisi dengan air, molekul angin akan mengisinya. Hati ini jika tidak diisi dengan iman, kotoran akan memenuhinya.

 
Ya Rabb, ajarilah aku dengan petunjukMu. Tuntunilah aku ke jalan yang betul-betul Engkau redhai. Peliharalah aku dan ahli keluargaku dari hasutan dunia. Bantulah aku memelihara hatiku dari kotoran yang hanya akan hilang dengan mengingati dan berkasih sayang keranaMu.

-amen-
Assalamualaikum wbt.

27.09.2012
selamat hari lahir yg ke 26 thn, kak.

tapi Allah kasi pinjam kakak kt keluarga kami smpi 21 thn je. tp sy tetp bersyukur, terima kasih Ya Allah. Allah lbh sygkn die. Allah da ambil kembali. dan saya amat2 rndukan kakak. bile tgk org laen ada kakak, sy jeles. jeles sgt2. sbb sy penh rs mcm mane ade kakak. byk bnda boleh share bersm. sbb sesama perempuan sy rasa kami lbh memahami. 

kakak yg stiap mlm sblm tdo, mstila wajib nk cerite mcm2. kakak sy sgt protective kt adek2 die. kami rs selamat! minat kami byk bersm. kalau kakak msh ade skrg, tntu sy da ade ank buah kot. xdela saya stress
bile org tny, bile nk kawen. sbb sy ade kakak yg bole jwb, xnk lgkh bendul kononnye. so kakak mcm penyelamat la. alasan!

skrg da 5 thn kakak pergi. dan kami sekeluarga xpenh pn melupakan die. tersemat kukuh d hati. selalu je hadir dlm mimpi. sbb rndu n syg sgt kt die. smpi terbwk bwk dlm mimpi.

bile kakak da xde, mak xnk bukak album2 keluarga lm2 da. mak xmasak lg lauk jering cmpur kerang sbb ni feveret kakak. kalau hari rye, mak xnk balek sebelum solat raye + sblm ziarah kubur, sbb wajib nk tgk kakak dlu. xmcm dlu2, sblm rye msti da balek. byk da berubah. how time flies.

kakak sy pergi semggu sblm sy register msk U. die yg paling excited ms sy dpt offer msk U tu. die ckp nk ikut hntr nti. siap dia da apply cuti sbb nk ikt hntr msk U. boleh bygkn perasaan sy mcm mne time tu. sy rasa mcm mayat hdp, mcm org yg hdp, tp hati dan persn da xde lg. da dibawa pergi bersm. sy sush nk fokus belajar. dan mlm2 tdo, sy selalu menangis. tp xnk menangis kuat2. xnk org laen sedar. lama sy simpn cerita ni. sbb sy xbersedia nk cerita kt semua org. mgkn org tertntu je yg thu. sbb bnda ni terlalu pantas dan msh baru. dan sy perlukn ms utk terima sglanya. dan bygkn pula mcm mana penerimaan keluarga saya. parents sy terpksa berpisah dgn 2 anak. 1 anak yg mmg pergi selamanya. dan 1 ank lg pergi belajar jauh d phg. tinggal adek je sekola menengah time tu. dan sy xboleh bygkn mcm mana family saya lalui semua ni. sy kerap msj dgn adek nk tny tntg parents sy. sbb sy risau. sethn yg sgt azab utk terima segalanya. mcm trauma. 

mmg benar org ckp, berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul. saya da pernh rs kehilgn keluarga terdekt jd sy amat2 tahu mcm mne perasaan tu. yes, time will heals everythg. even skrg da 5 thn pn, mgkn xmcm dlu lg penangannya, tp still ble terigt tu, bole buat air mata deras mengalir. mcm sy skrg. rs da basah mata. sbb sy terigt mcm2 tentg kakak sy. sy rndu!

Alhamdulillah, sy berjy hbskn belajar kt U. sy berjy tunaikn harapan kakak sy. die selalu nasihat saya belajar rajen2. die suruh msk U. die suruh bls jasa mak abh bile da dpt keje baek2. skrg adek pn da keje. Alhamdulillah. tp sedih sbb kakak xdpt tgk saya dan adek da dewasa skrg dan da keje. kami xdpt kongsi
kegembiraan ni bersm lg. tp sy percaya, kakak melihat dr jauh. msti die gembira kan.

Kullu nafsin zaaiqotul maut..

Sesungguhnya kematian itu amat dekat dengan kita. Allah mengingatkan kita melalui orang sekeliling kita, melihat sejauh mana kesedaran kita terhadap sekeliling. benar, mati itu pasti. setiap yg bernyawa psti merasai mati. sbgai org Islam, kte kne redha dan sabar dgn sgl ketentuanNYA. Allah mmg kasik pinjm je kt dunia ni. kte semua miliknya, bilemana Allah ckp nk ambil semula, itu hak die. die ambil bnda yg hak die. kte xboleh marah. sebaliknye kne redha, cume mgkn sbb kte da bersm lama dgn org tu, jd ambil masa cket utk terima sglnye. dan benar, losing never comes easy.

skrg kami da tggl 2 beradik je. saya dan adek. mmg kami sgt2 rapat. sbb da tggl berdua. sy rs mcm sy mule belajar appreciate n treat org semua baek2. sy xnk sia siakn smua org yg baek2 d sekeliling saya. sbb sy xnk rs terkilan nti bile org tu da xde ke, sy menyesal sbb dlu xbuat baek or terkilan sbb buat jahat ke. hargailah org d sekeliling anda. xkesala org tu mcm mane pn, buat baekla sesama kte. kte hdp xlm kt dunia ni. mgkn esk lusa kte mati ke,xsempt nk buat baek. hdp terlalu singkt utk bermusuhan, berdendam, dan sgl yg negatif. kene buang jauh2 semua perasaan mcm tu. tp biasela, kite bkn malaikat, kite cuma manusia yg penuh silap. sering alpa. jd kene beringat sentiasa la. dan muhasabah diri selalu. insyaAllah.

selamat ulang thn kelahiran yg ke 26. angah, adek, mak, dan abh rndu ko sgt2, kak! moge kite berjumpe lg d syurga nanti, insyaAllah.

Al-Fatihah utk arwah kakak sy. Moge Allah cucuri rahmat ke ats rohnya dan moge kakak d'tptkn d klgn org yg beriman. 

-amen-

p/s : "When we lost someone we love, family is the best supporter to give us strength. They understand our hard times, they'll comfort us & give their shoulder to cry on. "
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

Kalau sblm ni kn, setiap kali renew road tax, akn dpt mcm geran yg ade tulis sampai bila road tax ni expired semua.

tp pelik sbb saya xdpt geran tu. so mula la kelam kabut. bile call bank, dorg ckp cmni, "da 2 tahun xde lg da buat geran tu, dik".. utk mengurangkn p'gunaan paper katanye. ni sbb GO GREEN la tu. hahaha. termalu sndri. sbb xpenh nk kesah or ambil thu sblm ni kn.

dan org bank kasik solution, kalau nak jgk simpan bnda tu, in case utk ape2 ke, bole layari laman web kt bwh ni:-

http://www.myeg.com.my/

n then choose road tax receipt (belah kanan). just kene mskkn no kereta dan ic je. simple kan. pstu dptla mcm kt bwh ni.. :) hehe..


Assalamualaikum wbt.

23.09.2012
Selamat hari lahir utk kak ros..


moge berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat. 
moge dipnjgkn usia dgn keberkatan, d'murahkan rezeki, dan d'permudhkn hdp.
moge cpt bertemu jodoh yg baek.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa. insyaAllah.
fren 4eva till jannah.
-amen-

ini kakak yg baek. selalu jd supporter sy. sy kenal die ms keje kt company lama dulu. 6 bulan kot. mmg sgt rapat. semua bnda sharing bersm. pegi lunch sesama, solat sesama. dan paling xlupe kalo hr jumaat tu sbb break pjg cket, jadi pjg jela kakinye nk merayap. hahaha. she's an engineer. segala mcm server tu semua serahkn pd die. sy mcm sgt salute la dgn die. sbb die sgt expert bab2 server. HP server, IBM server, SUN server, DELL server dan mcm2 lg. dan sy jeles dgn kelebihan die d situ. hahaha. 

eh, dulu sy mcm berminat nk keje bhgian server ni, tp xde peluang. hopefully one day, ade chance nk msk bidang ni la... hahaha,, :)

p/s : miss u, kakak. :)

Assalamualaikum wbt.


"Hidup adalah hak kita dan selagi kita berjuang, Tuhan akan beri kita jalan untuk hidup. Tak ada orang lain yg akan dapat membantu kecuali diri kita sendiri. Kalau kita berusaha, Tuhan akan membantu. Kalau kita hanya duduk mengharap, tak ada sesiapa pun yg akan menolong kita. Itu kita kene tahu." - pg.110

Dalam hidup ni, ada second chance, kak! - pg.116

"Kau tempatku meminta, Kau beriku bahagia, Jadikan aku selamanya, HambaMu yang selalu bertakwa" -pg.287

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

15.09.2012

selamat pengantin baru buat opismate kesygn saya, Nur Fadhilah  Abd Ghafar a.k.a KAKLONG & suami.
Selamat menjalani alam rumah tgga dgn penuh mawaddah, rahmah, dan sakinah.

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian 
berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan).
-amen-


jatuh pd tarikh yg saya dgn rumet saya kawen (nadiah)... :( 

so kami konvoi ke perak. mcm biasa, 3 bijik kereta. gah2 sungguh bdk2 nih. hehe. berkumpul d RNR Sungai Buloh + breakfast dlu. then perjlnan d'teruskn ke taiping.

kami sampai sekitar jam 1.30pm. perut msg2 da berdondang syg. so makan dlu. lps tu br bergambar. hehe




selepas majlis tamat, kami bergegas utk kejar plan asal nak mandi air terjun. dan inilah hasilnya. lokasi adalah di batu kurau. air sgt sejuk. dan kami amat2 la teruja nk mandi. sbb saya pn da lama xrs suasana mcm ni. waaaa.. bes sgt!





malamnye pegi zoo taiping & night safari. naek tram. murah je. cume byr rm11 seorang. tp puas hati btl la. hehe..



keesokannya, kami ke taman tasik taiping. mule2 konon nak naek swan. pstu tgk semua mcm semput je nk kayuh, so xjdla. ktorg naek ferry je. hahaha. byrn cume rm4 sorg kalo xsilp la. hehehe. 





dan destinasi terakhr adalah ke kuala sepetang. org ckp kalo pegi taiping, rugi klo xpekena mee udang. haha. so beriye la carik Mak Jah Mee Udang kt sini. tgkla udang2nye bsr sgt. mmg puas hati btl la. haha



lepas da kekenyangan makan, kami solat jamak, dan terus bersiap utk pulang ke ibu kota tercinta. 4 jam drive rs mcm grrrr. penat. hahaha. 

anyway, i'm enjoying this konvoi very much. taiping is one of the nice place i think. pjg umo, ade jodoh, rs nk turun lg ke sini. insyaAllah. dan sbnrnye lbh seronok lg sbb dpt spend ms habis habisan dgn opismate kesygn ni semua.

friends, i love u all! hehe. thanks 4 this konvoi n 4 cheer me there.

p/s : next plan plesss!! hehe
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

17.09.2012

Selamat hari lahir utk kwn baek saya, Nur Erdianty Hasni. hehe.


moge berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat. 
moge dipnjgkn usia dgn keberkatan, d'murahkan rezeki, dan d'permudhkn hdp.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa. insyaAllah.
fren 4eva till jannah.

-amen-

ini kawan zaman matrikulasi dulu. dan gmbr ni pn dlm class kt matrikulasi dlu. eh, saya rndu awak. sgt! hope 2 see u on november. insyaAllah. hehe

p/s : KMM in memories. :(
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

16.09.2012

selamat pengantin baru buat classmate saya, Juzailah & Arep.


Selamat menjalani alam rumah tgga dgn penuh mawaddah, rahmah, dan sakinah.

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan).

-amen-

p/s : ini clasmate sy yg ke-3 da kawen. thniah.. hehe.. :)

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

15.09.2012

selamat pengantin baru buat rumet saya, Siti Nadiah Mustafa Kamal & suami.
Selamat menjalani alam rumah tgga dgn penuh mawaddah, rahmah, dan sakinah.

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian 
berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan).

-amen-

2 tahun saya serumet dgn nadiah. byk memori2 yg d'cipta bersama. susah, senang, pahit, manis, dan mcm2 lg. kini da jd isteri org. hehehe..

saya xdpt attend majlis beliau sbb ade konvoi ke perak, wedding opismate jgk on the same date. pity me. dan sy rs mcm sgt terkilannn... waaaaa.. :(

ape2 pun, saya doakn yg terbaek utk sahabat sy yg sorang ini. Tahniah. :)

belek2 gmbar lama, terigt memori2 ms serumet dlu. jd saya nk post d sini utk kenang kenangan. :) hehehe.









p/s : eh tetbe rndu zaman2 belaja dlu. nadiah da kawen dlu. hehehe... :)
Assalamualaikum wbt.

saya ade farewell party utk my boss last tuesday @ IOI Mall. ok ini event cdeh pttnye. nama pn farewell. sbb boss sy naek pangkat lg, dan strsnye akan tuka ke team laen. dan sy rs mcm cdeh jgkla.
xthu sape my new boss. 15sept insyaAllah will officially know. harap2 my new boss nti saya bole mskla dgn die. hahahaha.

1st time saya makan kt sini. mmg xthu nk try ape. finally pilih grilled lamb je. okla, not bad. hehe. ade appetizer lg. n finally ade dessert plk. mmg rs full sgt! hahaha.



sblm berpisah, my boss bg speech yg mcm bole rs terharu jgkla. he says, "I'm enjoying this team very much. sure i'm gonna miss all of u". waa.. me too. rs sebak. ye mmg pepatah ade mengatakn "patah tumbuh hilang berganti". tp yg berganti tu mmg xkn sama. semua org ade istimewanya yg tersendiri 
kn. 

dan kami 1 team sepakat m'hadiahkn seutas jam tgn yg mmg agk macho la. hahaha. sbgai penghargaan ke ats sgl jasa2nya, dan utk kenang kenangan kami. bos saya sgt speechless ms dpt hadiah ni. :) hehe


lastly, people comes and go. watever it is, life must go on.. am i rite?

p/s : to my boss, all the best in new position n new team. :)
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

ehe. hari ni da 26 syawal. dan saya br nak upload gmbar konvoi raye hari tu. mcm biase, tiap2 thn da jadi tradisi kami utk b'konvoi ms raye. dan Alhamdulillah thn ni msh berkesemptn. 

tahun ni serbu 7 rumah. seboleh mgkn mkn kt tiap rumah sikit2 je sbb xnk miss makanan kt tiap rumah. klo x, rugila. tp mana mgkn bole thn dgn 7 rumah tu. setiap rumah gempak2 je menu. ade spagethi, ketupat, lemang, rendang, mee hoon tomyam, mee kari dan sate jgk! best sgtla. hahaha.


tp yg bestnya dpt gather ramai2 mcm ni. ni memamg kwn2 time sekola @ zaman comot2 sy dan smpai skrg ktorg msh berkwn. Alhamdulillah. yg lelaki specky tu chinese taw. seronok sbb die nk join ktorg thn ni. dan die pn pnyla teruja dpt makan kt rumah org melayu katanya. hahahaha.



bile da bsr2 ni, raye xla sakan sgt. xmcm zaman bdk2 dlu. zaman berubah. dan sglnya berubah, tp pd saya cukupla dpt gather mcm ni ramai2, dpt eratkn silaturrahim antara kami. sbb thn akn dtg blm tntu dpt kumpul rmai2  mcm ni even kte nak sgt kn. sbb bnda ni semua hny perancangan kte je, tp yg tentukan sglnye da ada dlm aturan Allah. :) hehe.



thn ni, utk pertama kalinya kami konvoi berkereta. yela semua da bekerjaya dan kebanyaknnye da ade kereta. jd bertmbh bestla jln2 jauh ade kete. hehehe.

last but not least, selamat hari raye again. saya ade 1 konvoi rye je thn ni. yg laen mmg xdpt nk join or buat sbb kekangan masa, kenduri kawen la dsb.:(

ape2 pun, semua org ade cerita raye tersndri kn. just enjy everythg u hv now! hehe..

p/s : musim haji da nk tiba. 1st flight on 17sept. selamat mengerjakn ibadah haji buat seluruh muslimin dan muslimat. moge mendpt haji mabrur. amen.
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

10.09.2012

S yg pertama = Syimah

Happy Birthday, syimah (teman b'gosip.. erk!!).. hehehe..


moge berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat. moge dipnjgkn usia dgn keberkatan, d'murahkan rezeki, dan d'permudhkn hdp.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa. insyaAllah.
fren 4eva till jannah.

-amen-

ANDDDDDDDDDD......

S yg kedua = Sundras

Happy Birthday, sundras..


may all yr wishes come true.
may God bless u.
fren 4eva.. :)
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

09.09.2012

Happy Birthday, huda (yg pakai t-shirt pink tu).. hehe..


moge berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat. moge dipnjgkn usia dgn keberkatan, d'murahkan rezeki, dan d'permudhkn hdp.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa. insyaAllah.
fren 4eva till jannah.

-amen-
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

06.09.2012

Happy Birthday, utk shbt saya, ecah (wit topi coboi tue).. hehe.


moge berjaya dalam kehidupan di dunia dan akhirat. moge dipnjgkn usia dgn keberkatan, d'murahkan rezeki, dan d'permudhkn hdp.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa. insyaAllah.
fren 4eva till jannah.

-amen-

Comments: (2)
Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah, saya berjaya sudahkan buku ini mggu lps. buku yg benar2 membuka mata, meluaskan ilmu, menyentuh hati dan meningkatkan motivasi diri. tahniah buat penulis, gandingan perahan idea suami isteri. indah sungguh. Moga Allah berkati usaha kalian berdua. saya sgt kagumi. ;)



sedikit perkongsian dari coretan novel islami ini:-

DR FARHAN HADI - CINTAKU KERANA AGAMAMU

Aku teruja pd kata2 Saidatina Aisyah r.a ketika ditanya tentg ciri2 wanita mulia, "Iaitu wanita yg tdk dikenali dgn perkataan yg m'aibkan (mulut celupar) dan tdk t'pedaya dgn tipu muslihat lelaki" - pg.12

Aku berdoa "Ya Allah, jika benar dia untukku, kuatkn sayapku utk terbang kepadanya. Kuatkn dirinya m'pertahankan keindahan yg terpelihara. Ya Allah, jika benar dia untukku, sampaikan aku padanya" - pg.36

Sabda Rasulullah SAW, "Sebaik baik manusia ialah yg paling baik akhlaknya." (Riwayat At-Thabrani) - pg.41

"Mata menilai kecantikan pada rupa. Akal menilai pada fikiran. Nafsu menilai pada bentuk tubuh. Tetapi hati tentulah menilai pada akhlak dan budi pekerti." Maka, sungguh tertipu seorang wanita yg mengumpan lelaki dgn faktor luaran tnpa m'persiapkn dalamn.-  pg.42

Hassan Al-Banna b'pesan d dalam hadits al-Thulasa', "Walaupun seorang lelaki atau wanita m'dampingi pasangannya 20 tahun sekalipun, tetap ia tdk akan mengenalinya. Ini kerana ia akn cuba menyembunyikn keaibannya (zahir dan batin). Selepas berkahwin, barulah keaiban t'sembunyi itu akn terselah. - pg.50-51

Hatiku berdoa, "Ya Allah, jika dia jodohku, mudahkanlah. Rabbi Yassir, wala tu'assir. Mudahkanlah, jgn kau susahkan." - pg.71

Anjuran Rasulullah SAW, "Rahsiakn pertunangan dan iklankan (maklumkan) perkahwinan." (Hadis Riwayat Ahmad) - pg.72

Kata seorang ulama, "Janganlah kamu mendidik anak-anakmu seperti cara kamu dididik dahulu kerana zaman kamu membesar tdk sama dgn zaman anak-anakmu membesar". - pg.158

Daripada Ibnu Masud r.a. "Jangan ada perasaan iri hati melainkan kepada 2 keadaan, ; (Pertama) keadaan org yg dikurniakn Allah harta benda, serta menjadikannya menguasai dirinya menghbskan hartanya itu pd perkara kebajikan yg sebenar-benarnya; dan (kedua) keadaan orang yg dikurniakn Allah ilmu
pengetahuan agama, lalu ia beramal dengannya dan menyebarkannya." (Riwayat Bukhari, Muslim, dan Tirmizi). pg.181

"Tiga kunci kebahagiaan seorang lelaki; Pertama adalah isteri yg solehah yg jika dipandang membuatmu semakin sayang dan jika kamu pergi membuatmu berasa aman kerana dia mampu menjaga kehormatan dirinya dan hartamu, kenderaan yg baik yg boleh menghantar ke mana kamu pergi dan rumah yg lapang, damai dan penuh kasih sayang." (Hadis Riwayat Abu Dawud) - pg.190

*********************************************************************************

FATIMAH SYARHA - CINTA HIGH CLASS

Pesan Nabi, "Kebaikan itu ialah elok budi pekerti. Dosa itu ialah apa yang tergetar dalam diri engkau dan engkau benci bahawa dilihat oleh manusia kepadanya."
(Riwayat Muslim) - pg.213

Rasulullah SAW memberitahu, "Allah tdk pandang rupa dan harta kita, Yang Allah pandang ialah hati dan amalan kita." (Riwayat Muslim) pg.223

Tidak akn bergeser kaki anak Adam (manusia) pd hari kiamat nanti d hadapan Rabbnya sampai ditanya mengenai 5 perkara; umurnya utk apa dihabiskan, masa mudanya utk apa dihabiskan, hartanya dr mana dia dptkan dan dibelanjakan utk apa harta tersebut, dan sudahkah beramal terhadap ilmu yg telah ia ketahui.
(Riwayat Al-Tirmizi no.2340) - pg.250

"Manusia boleh pergi, tapi Allah sentiasa dekat d hati. Setiap masa Dia setia." - pg.332

Cinta itu fitrah. Tapi jika tdk diuruskan dgn panduan wahyu, ia sekelip mata boleh bertukar menjadi fitnah. - pg. 487

p/s : Jodohku, aku tidak tahu dirimu siapa dan entah d mana. Aku cuma tahu engkau ada, d dunia atau d syurga. Akan kusimpan perasaan aneh ini. Moga Allah temukan kita tepat pd masanya dan dlm keredhaanNYA. amen. :)

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

01.09.2012

Selamat pengantin baru buat sepupu saya, Noor Amelin Md Lazi (Kak Elin) dan suami.
Selamat menjalani alam rumah tangga dgn penuh mawaddah, rahmah, dan sakinah.

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(maksud: Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, 
dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan)

-amen-

saya attend wedding sepupu saya ni dari awal smpai akhr. melihat p'jalanan sglnya. serius sgt letih dan memenatkn. dan hiasan pelaminnya begitu simple. i likeeeeee..  


hari jumaat lps asar start nikah. pertama kali melihat cara org johor menikah. siap ada mcm bacaan penyerahan anak kpd suami oleh ibu bapa pengantin, dan seterusnya ank pula ade ucapan terima kash buat ibu bapa yg tlh membesarknnnya. dan seterusnya pihak suami pula akn melafazkan mcm ikrar la utk menjaga amanah isteri ini dgn sebaeknya. dan saya rs mcm sgt wowww. sgt suweet. sbb hampir semua dlm
majlis tu mengalir air mata saat pembacaan semua2 tu dilakukan. hahaha. majlis rs mcm sgt sempurna. :)

dan malamnya pula ada majlis khatam al-quran. ha.. berdebar debar la sepupu saya ni nk baca smpi tersekat sekat suara ms mula2 tu. mana taknya, kamera xhenti henti berkelip dgn org rmai keliling. hahaha.



dan akhrnya sy berkenan btl dgn tema org skrg ni ade guestbook. yg kene sign dan bole tulis wish utk pengantin tu. sy rs suweet sgt. dan comel btl meja2 ni dihias dgn lolipop la, dan mcm2 xthu ape bnda sbb semua dibalut.. hehe. :)



p/s : sy doakn moge Allah berkati sglnya, tiada pembaziran, dan semuanya b'jln dlm keadaan begitu sederhana. ;)