Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
salam n hi,

selamat dtg bulan rejab,
hari ni 1 rejab.


Diriwayatkan daripada Sayyiduna Anas bin Malik رضي الله عنه beliau berkata: Adalah Rasulullah صلى الله عليه وآله وسلم apabila telah masuk bulan Rejab, Baginda صلى الله عليه وآله وسلم berdoa: 
Ya Allah Ya Tuhan kami, limpahilah berkat kepada kami 
pada bulan Rejab dan Sya’ban dan sampaikanlah kami ke bulan Ramadhan. 
(HR Imam Ahmad, ath-Thabarani dan lain-lain)

mari kongsikan kelebihan bulan rejab ini:-

1. Sabda Nabi s.a.w.: Hendaklah kamu memuliakan bulan Rejab, nescaya Allah muliakan kamu dengan seribu kemuliaan di hari kiamat.

2. Sabda Nabi s.a.w.: Bulan Rejab Bulan Allah, Bulan Syaaban bulanku, dan bulan Ramadan bulan umatku.

3. Kemuliaan Rejab dengan malam ISRAK MIKRAJnya, Syaaban dengan malam NISFUnya dan Ramadan dengan LAILATUL QADARnya.

4. Malam awal Rejab mustajab do’anya. ( Dalam Kitab Raudhoh Iman Nawawi)

5. Puasa sehari pada bulan Rejab mendapat syurga tertinggi (Firdaus). Puasa dua hari dilipatgandakan pahalanya.

6. Puasa 3 hari pada bulan Rejab dijadikan parit yang panjang, yang menghalangkan dia ke neraka (panjangnya setahun perjalanan).

7. Puasa 4 hari pada bulan Rejab diafiatkan daripada bala dan daripada penyakit yang besar-besar dan daripada fitnah Dajal di hari kiamat.

8. Puasa 5 hari pada bulan Rejab, aman daripada azab kubur. Puasa enam hari pada bulan Rejab, keluar kubur bercaya muka.

9. Puasa 7 hari pada bulan Rejab, ditutup daripada tujuh pintu neraka.

10. Puasa 8 hari pada bulan Rejab, dibuka baginya lapan pintu syurga.

11. Puasa 9 hari pada bulan Rejab keluar dari kuburnya lalu, MENGUCAP DUA KALIMAH SHAHADAH, maka tidak ditolak dia dari memasuki syurga.

12. Puasa 10 hari pada bulan Rejab dijadikan dua sayap, terbang seperti kilat di atas Titi Sirotalmustaqim di hari kiamat.

13. Puasa 16 hari pada bulan Rejab akan dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang yang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.

14. Puasa 19 hari pada bulan Rejab, dibina baginya sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim a.s dan Nabi Allah Adam a.s.

Puasa 20 hari pada bulan Rejab, diampunkan segala dosanya yang telah lalu.

Kelebihan bulan Rejab dari segala bulan seperti kelebihan Quran atas segala Qalam.

17. Puasa pada awal Rejab, pertengahannya dan akhirnya seperti puasa sebulan pahalanya.

18. Orang yang lemah dari berpuasa pada bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari sekurang-kurangnya sebiji roti.

19. Sesiapa bersedekah pada bulan Rejab seperti sedekah seribu dinar, dituliskan kepadanya tiap sehelai bulu roma jasadnya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat, dihapus seribu kejahatan.

20. Setiap sehari puasanya pada bulan Rejab dan sedekahnya pada bulan Rejab seperti ibadat seribu Haji dan Umrah. Dibina mahligai seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali. Bulan Rejab bulan Allah.

21. Bersedekah pada bulan Rejab, dijauhkan Allah daripada api neraka kerana kemuliaan bulan Rejab, Bulan Allah.

22. Allah jadikan di belakang bukit Jabal Qar bumi, yang putih yang penuh dengan Malaikat dengan panji-panji berhimpun pada tiap malam Rejab meminta ampun oleh mereka kepada Umat Muhammad. Allah menjawap: Telah aku ampunkan mereka!

23. Barangsiapa meminta ampun (beristighfar) kepada Allah pagi dan petang 70 kali atau 100 kali, pada bulan Rejab di haramkan tubuhnya daripada api neraka.

24. Sesiapa berpuasa sebulan pada bulan Rejab, Allah berseru kepadanya: ‘Telah wajib hakmu atasKu, maka mintalah olehmu kepadaKu. Demi ketinggianKu dan kebesaranKu, tidak Aku tolakkan hajatmu. Engkau adalah jiranKu di bawah `arasyKu, engkau kekasihKu daripada segala makhlukKu, engkau terlebih mulia atasKu. Sukakanlah kamu, tiada dinding antaraKu dan antara kau’.(dari kitab Raudatul Ifkar)

25. Puasa pada 27 bulan Rejab seperti berpuasa enam puluh bulan pahalanya. Jika disertai dengan sedekah seperti puasa seribu tahun, kerana kebesaran hari ISRAK-MIKRAJ.

Siapa melapangkan kekeruhan, kesusahan, kesempitan orang mukmin pada bulan Rejab dikurniakan Allah kepadanya Mahligai yang besar di dalam syurga Firdaus.

Siapa berpuasa tiga hari pada bulan Rejab dan beribadat pada malamnya (berjaga), seperti dia berpuasa tiga ribu tahun. Diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar tiap-tiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawanya daripada jasadnya, 70 hajatnya di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Quran dinaik ketika berlalu di Titi Sirotalmustaqim.

source : here

REJAB bulan menabur benih. SYAABAN bulan menyiram tanaman. RAMADAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya. SYAABAN menyucikan hatinya. RAMADAN menyucikan rohnya

REJAB bulan taubat. SYAABAN bulan muhibbah. RAMADAN dilimpahi pahala amalan.

p/s : Beramallah menurut kemampuan masing-masing, jika tidak dapat melaksanakannya janganlah ditinggalkan semuanya.. 
p/s2 : selamat beramal.. insyaAllah..;)

YM

Comments: (0)
salam n hi,

ok die di labuan.. sgt jeles..
katanya 2 weeks ni akn bz bekerja di labuan + sarawak.. ok jeles lg.. hahahaha.. 2012 ni xpernh jmpe lg..
sgt rndu kt die.. byk nk story2.. dr bnda2 basic smpaila ke personal. erk..
take care..
can't wait to meet u, sis.. :)


p/s : 2 hero die sgt comeellll.. ;)
Comments: (0)
salam n hi,

waa..
a small token frm my manager.
so sweet.
he said, as an appreciation.
but for me, it was like an energy to work harder.

thank you boss.
hopefully i won't destroy my boss expectation and wish.
hopefully i can stay here longer.
hopefully this the best for me.
hopefully this the best path to enhance myself.
hopefully i can perform my best here.
hopefully i can learn many2 things here.
n most important,
hopefully i'm strong enough to face all challenges here.
be strong, azie. insyaAllah.

p/s : never regret anythg because at one time it was exactly what you wanted. :) absolutely agree..


Comments: (0)
salam n hi,


ni 1st wedding invitation utk thn 2012 ni.
alhamdulillah, akhrnye berjmpe dgn pemilik tulang rusuk kamu.. erkk??
ok, abaikn.. hahaha..

seronok bile dpt jemputn kawen dr kwn2.. sy doakn kebahagiaan anda2 semua. 
moge masjid yg bkl dibina ini mendpt keredhaan dan keberkatnnya.
ada org jodohnya cpt. ada org jodohnya lbt. itu semua jgn pertikaikn.
cukupla Allah adalah sebaek baek pengatur. kerja kite cuma berdoa, berusaha
dan bertawakal. moge Allah pertemukan kte dgn jodoh yg terbaek dan beriman. insyaAllah.
tlg doakn sy jgk ye kwn2. thanks. hehehe

cik su kte ni ngah menghitung hari je nih.. psti da bz nk settle mcm2..
hehehe. jgn kalut2.. kalo omputih ckp, chill je..
smlm kaklong bg kad,, ok2, thanks 4 the invitation. da plan bgai nk g sm2 ngn kaklong nti..
insyaAllah pjg umo, smpi la kami nti.. sy doakn moge sgl urusan cik su ni
dipermudhkn ye. amen.

ni gmbr ms die tunang hr tuh. sgt canteeekk.. waaa, suke color tuh.. :)


tahniah su.. ;)

p/s : dont lose hope, u never know what tomorrow will bring. 
p/s2 : thanks to Allah 4 everythg. that's the best 4 u. be thankful! :)
Comments: (0)
salam n hi,

15.05.2012
pepatah mengatakn "better late than never"..
here we go.. haha..
happy belated birthday, amal..
ok die sgt baek..
sgt telus hatinya..
sgt xberkire..
ckp pape pn, msti amal ok je..
n paling best.. die sgt MACHOOO ok..
hehehe.. :)

buat amal, moge semua impian kamu tercapai.. moge jd manusia berjy d dunia dan akhirat. amen. ;)
salam n hi,


16.05.2012

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa 
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta 
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara 
Jika hari ini seorang ulama yang mulia 
Jika hari ini seorang peguam menang bicara 
Jika hari ini seorang penulis terkemuka 
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa; 
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa 
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

- petikan dari : Guru Oh Guru, by : Uswan Awang, 1979

selamat hari guru buat semua guru2 d seluruh dunia. terima kasih tdk terhgga
ats segala jasa2 kalian. moga Allah memberkati dan memblsnye.

kusingkap sgl memori dr zaman persekolahan, zaman matrikulasi, zaman universiti.
memori yg xkn kembali. cukupla ianya terlipat kemas dlm ingatan sbgai suatu
kenangan manis yg penh aku lalui. yg mengajar proses mendewasakn diri. :)



Alhamdulillah, kupanjatkn sepenuh kesyukurn ats sglnye.

p/s : terima ksih kpd semua yg pernh mendidik sy. moge Allah memberkati cikgu2 semua. amen
p/s2 : rndu life as a student. ;(

Comments: (0)
salam n hi,

Hadis Nabi S.A.W:
"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu kelelahan, atau penyakit, atau kekhuatiran, atau kesedihan, atau gangguan, bahkan duri yang melukainya melainkan Allah akan menghapus kesalahan-kesalahannya (Dosa) kerananya.”.
(HR. Al-Bukhari no. 5642 dan Muslim no. 2573)

jgn merungut bile ditimpa musibah, psti ade hikmah tersembunyi d sebalik semua yg berlaku. belajar utk redha dan menerimanya dgn hati terbuka. psti Allah gandakan pahalanya.. insyaAllah.

p/s : keep it as a reminder. moga Allah kurniakan kami sekeluarga kesihatan yg baek. jg utk kte semua. amen

p/s2 : hidung tersumbat. br rs nikmatnya bila SEHAT. Allahuakbar. :)
Comments: (0)
salam n hi,


yeahhh, hari ni 10may..
happy birthday, amira narawi.. :)
moge Allah permudhkn hdpmu.
she's so sweet uhhh..
she's my 1st kwn perempuan yg coming frm sarawak.. hehehe..
teman bergile2..
teman yg pantang hr jumaat je, msti carik plan nk mkn kt luar..
smpi kl sentral tu, xtahan.. jemu r mkn kt makcik jerrr (ni ayt biase)..
teman rajen melepak kt pantry sm2 ngn mus.. :P
hahahahaha..
oh, i miss those moments soo much..

p/s : buat gadis manis bertudung coklet, hepy besday.. :)

Comments: (0)
salam n hi,


it just a small team dinner held at sime darby convention centre.
serius xpenh smpi sini. hahahaha.

overall i can say, okla.. the food, the scenery, the serve..
but most important the reason of the dinner is to build strong working relationship.
to share everythg related to work, to enhance the work, n sume2 berkaitan
kerja la..

so many things to learn and must be learn.

terigt kata2 lecturer dlu..

sape ckp lps hbs universiti sume, maka tamatla learning process kte.
it's wrong!! but actually, when we start enter the working environment, many things yg akn
kte learn.. yes, admit it.. i love the learning process that i need to do now..
although sometimes rs mcm give up ke, but selalu kne motivate diri.. take it as
a compliment.. when u do mistake, it's the time to start learning (xkn lupe).
thanks shanth for the advice.. :D hahahaha

p/s : i love the SPIRIT of the team. hope this SPIRIT will remains forever. 
p/s2 : welcome to the real working environment. kerja itu IBADAH.. :) moge Allah berkati.. insyaAllah..
Comments: (0)

Salam n hi,


Hari ni 7 May...
Kepada Cik Nurul Rahimah Rahman (gadis berbaju purple),
Selamat Hari Lahir yang ke-24!! 
oh ya,kamu sudah besar,sudah dewasa..
sudah bole kawen.. erkkk..
hahahaha
Moga dirahmati Allah, Nurul!


p/s : i love this frenship. fren 4eva till jannah. insyaAllah.. :)


Comments: (0)
salam n hi..

05.02.12

she's my opismate. alhamdulillah, she's turn to pn reen now.. hehe.

“Barakallahu lakuma, wa baraka ‘alaikuma, wa jama’a bainakuma fi khair” 
(Semoga Allah memberkati kalian berdua dan memberkati atas kalian berdua, dan menghimpunkan kalian berdua dalam kebaikan)

bergambar kenangan di majlis perkahwinan:-



with the bride.. :)

i just realize, yellow is sweet rite..?? hahaha





we go rmai2 naek ktm je. n then turun kt stesen padang jawa.
xsgka plk ade stesen keretapi terbiar kt sini. utk photoshoot sgtla canteek dan
amatla dialukan.. hehehe


photoshoot session by us:-








sekian.


p/s1 : para ulama dari aqidah ahli sunnah menjelaskan, suami dan isteri yang soleh dan solehah, yang saling meredhai antara satu sama lain akan dijodohkan lagi di syurga.. berbahagialah mereka yg tlh menempuhi alam rumah tgga. moga barakah Allah sntiasa bersm kte. amen. :)


p/s2 : selamat hari jumaat.. sayyidul aiyam.. hadis Rasulullah s.a.w yang diriwayatkan Abu Hurairah : “Jumaat dinamakan sebagai `Sayyidul aiyam' iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).”
salam n hi...

yeah.. berjalan jalan lg..

lokasi : teluk kemang, port dickson

bile dgn bdk2 ni, byk sgtla plannye. alhamdulillah plan ni jd. waaa, sgt best..
even 2 hr 1 mlm tu mcm kejp sgt, tp it's more than enuf kn. nk m'eratkn silaturrahim..
nk gather2.. nk bersm2.. hehehe.. :)

guys u all memg bes. akn ku abadikn sgl kenangan kte bersm d sini.. chewahhhh..

setiap org ade tugs msg2 + siap buat ajk bgai.. complete!! da bsr kn msg2, so senang sgtla nk handle.

kami knvoi wit 3 kereta.. haaa, tu dia.. tgk bonet da thu klo pompuan la kn.. mmg penuh brg nk bwk..
klo bleh sume nk bwk xnk tggl.. hahaha. same goes to me.. ekkk???? :P

ni boot kereta penuh dgn mcm2 la..


here we go,,,,,,

sesampainye d sana, tros check-in, apartment kami sewa. besr, luas, selesa sgt, kemudhn sume lgkp..


subhanallah, the beauty scenery.. :)



ade swimming pool jgk.. frm ur room view..


first2, maen baling selipar, bola beracun, shoot the bubble. back to zaman kanak2.
rndu oh maen sume tuh. smpi semput sume. hahaha.




pastu jom terjun laut... xde gmbr time ni sbb sume teruje nk mandi,,,,,,


mlmnye, kte BBQ... nyum2.. gune torchlight je oke.. hahaha





perempuan dan kamera mmg xbole d'pisahkn.. admit it.. :)




ok, sekian..


p/s1 : Moga aku dan kalian dirahmati, dan dicintai oleh Allah, Pemilik hati kita.. amen.. :D
p/s2 : hepy labour day to all (1st may). Be thankful u r employed, there's a lot of people being unemployed outside there.. :)