Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (2)
Assalamualaikum wbt,

30.12.2012


selamat hari lahir utk shbtku, teh.
moge dipjgkn usia dgn keberkatan,
dimurhkn rezeki,
dipertemukn jodoh yg baek,
berjy dlm khdupn d dunia dan akhrt.
fren 4eva till jannah.
-amen-

teh ubaidah. room-mate ms kt U selama 3thn. selama 3thn mcm2 tlh kami lalui bersm. masam, manis, pahit, payau semua la. eh ms mule2 kenal bdk nih, sy tkot kot. muke serius bangat. tkot nk start tego die dlu. hehe. lps tu mcm mane tah, lm2 bole msk. it takes time, biase la kn. nk memulakn sesuatu perhbgn pershbtn tu, xkn maen terjah je. msti ade procedure jgk. hehehe. ape2 pn, bile da lama kenal, da thu ape kesukaan die, ape yg die xsuke. hehehe. so lg la da phm kn. 

asal time mkn je, msti tgk katun shin chan la, cerita topi ajaib tu. derrr. which is sgt berbeza dgn sy. i xtgk katun2 nih. hahaha.. nmpk tough, tp tgk katun. comel je rs. weh, rndu sm ko.......................

teh, terima ksh utk sglnye.. kata2 nasihat, kegembiraan, dan segala2 yg pernh kte share bersm. jasamu dikenanag, babe! insyaAllah smpi ke akhr hyt..

selamat meneruskn perjuangn dlm menghbskn master. i wish u all the best. ko bole buat pny, just b patient. hehehe.
nti if tetbe rs nk terjah johor, pls get ready, akn ku carik ko utk jd tour guide.. hehehe. :)

teh, aku sayang ko. sethn ++ da xjmpe. hrp ko baek2 senantiasa. hehe.

p/s : ini last entri utk 2o12....
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

sesi memanjakan diri lg. rsnye lama sudah purse xbertukar. adelah berapa thn enth. da lupe. hahaha. sbb purse tu punye sentimental value yg sndri. :)

dan sbb RORINE baek hati buat Y.E.S (year end sale), maka sy grab la chance ni. hehehe.



-wink3-
Assalamualaikum wbt,

bukan mudah menjd ibubapa. selain tanggungjawab yg bakal bertambah, kematangan dlm menghadapi perubahan fasa ini juga penting. 

sekadar berkongsi dr siri kemah keming bersama ustaz Azhar Idrus, 5 perkara yg ibubapa Islam patut amalkn kpd anak yang baru lahir:-

  • Sunat untuk diazankan di telinga kanan bayi lelaki dan perempuan yang masih bayi sesudah kelahirannya.Dan juga disunatkan untuk diiqamatkan di telinga kiri bayi lelaki dan perempuan yang masih bayi sesudah kelahirannya. Serta disunatkan juga membaca ayat-ayat suci Al-Quran pada bayi tersebut. Bacaan tidak perlulah dibaca terlalu kuat cukup sekadar memperdengarkan bacaan pada bayi sahaja.Salah satu hikmah(kelebihan)melakukannya adalah supaya kalimat seruan tersebut tentang kebesaran Allah menjadi seruan pertama yang bayi dengar.

  • Sunat 'Tahnik' atau belah mulut yang dilakukan selepas anak dilahirkan.Tahnik ialah mengunyah buah kurma(tamar)(selalunya dilakukan oleh orang yang dianggap soleh dan bertaqwa kepada Allah seperti Imam, Bilal(Muazzin), Ulama, Syeikh dan sebagainya), dan seterusnya diletakkan sedikit pada lidah bayi yang baru dilahirkan. Selain daripada Kurma, manisan lain seperti titisan madu, nira nipah atau kelapa juga boleh digunakan. Tujuannya adalah untuk melazimkan bayi membuka mulut dengan mendapatkan ganjaran benda manis. Amalan ini membuatkan bayi mahu menghisap apabila ibu menyusukan bayi tersebut kerana sentuhan di lidah mempunyai kesan manis dan bukan kesan yang tidak menyelesakan. Selain itu, tujuan lain adalah untuk melancarkan percakapan anak kecil selain mengetengahkan anak kecil itu agar kelak selalu berkata manis dan benar.

  • Sunat menamakan anak yang baru dilahirkan dengan dengan nama-nama yang baik. Menamakan anak boleh dilakukan pada hari pertama kelahiran anak tersebut sesudah bayi itu diazan dan diiqamatkan atau pada bila-bila masa yang difikirkan sesuai.Nama yang kotor buruk serta menjatuhkan maruah perlulah dielakkan sama sekali.

  • Mencukur rambut Ini dilakukan sebaik-baiknya pada hari ketujuh kelahiranya, kemudian rambut itu ditimbang seberat emas atau perak dan disedekahkan pada fakir miskin, jika tidak mampu maka ditukarkan atas kadar wang atau sebagainya. Amalan bercukur ini mengandungi hikmah yang tertentu iaitu: dari sudut kesihatan, ia boleh menguatkan tenaga pertumbuhannya, menghilangkan selaput kulit kepala (iaitu sejenis cecair beku yang meliputi kulit kepala, juga dikenali sebagai kerak kepala) dan juga dapat memberikan daya kekuatan dan ketajaman pada penglihatan mata, bau dan pendengaran. Dari sudut kemasyarakatan bercukur mengalakkan umatnya bersedekah disamping menunjukkan kesyukuran kepada Allah di atas kurniaan-Nya. Walaupun disunatkan bercukur bagi orang Islamtetapi dilarang daripada melakukan Qaza’ iatu mencukur sebahagian kepala kanak-kanak dan meninggalkan sebahagian yang lain. Larangan ini mempunyai hikmahnya yang tersendiri, ini untuk menunjukkkan sifat keadilan Allah s.w.t dan RasulNya s.a.w. di mana manusia diperintahkan supaya berlaku adil walaupun terhadap dirinya sendiri. Larangan mencukur sebahagian kepala dan meninggalkan sebahagian kepala dan meninggalkan sebahagian yang lain merupakan suatu perbuatan yang zalim kepada kepala kerana hal sedemikian menyebabkan sebahagian kepala akan ditutupi dan sebahagian yang lain terdedah tanpa rambut

  • Sunat "Aqiqah" bagi anak baru lahir.Aqiqah yang membawa maksud penyembelihan binatang ternakan seperti lembu,kerbau,unta ataupun kambing yang dilakukan selepas kelahiran bayi(lebih afdhal(yang lebih baik)dilakukan pada hari ketujuh)sebagai tanda kesyukuran kepada Allah Taala.Kurban yang dilaksanakan ini dapat mendekatkan anak kepada Allah dan pelbagai faedah yang lain.Kurban Aqiqah dapat meninggalkan kesan psikologi pada anak kecil yang baru lahir agar dia dapat merasakan dirinya dihargai oleh keluarga dan masyarakat selain menggembleng perasaan kecil agar mampu berkorban dan redha dengan ketentuan Allah.Atucara ini biasanya dilakukan pada majlis kesyukuran yang biasanya turut diselitkan dengan aktiviti mengunting rambut bayi,Nasyidselawat,bacaan Al-Quransolat sunat syukur,bacaan Yassin dan Tahlil Kesyukuran.

p/s : pemilihan ibu @ bapa yg baek jg merupakan hak utk anak2.. :
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

work on PH (public holiday), last tuesday. so as usual, if we work on PH, so we all akn dpt makan free. hehehe.. 

ade 6packs sbb ade 6 ppl yg work. dan xthu plk kenny rogers ade delivery jgk. mwahahaha. easy and save time! 


and this is mine. Alhamdulillah, rezeki bekerja time PH wlpn agk mencabar sbb org laen cuti.. hehe :)


Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

smlm sy bz attend e-day my besfren, mizah. hehehe.. kwn sy since darjah 1 lagi sampailah skrg. so i know her well. hehehe. dr pj ke shah alam ke sunway pulak. tp mcm biase, sy xkesa la kalau kwn2 pny hal. hari bahagia die kn. msti dibolehkn jgkla utk dtg.

dan..........

weh, ko canteeekkk sgt!.. :P hahaha


dan..........

sy dan kwn2 sempat lg pekena ABC special kt seksyen 2, shah alam. sape thu tpt ni angkat kaki tgn. ramai bdk2 uitm s.alm suka lepak sini. sbb murah sgt.. plan nak lepak2 tasik xjadi sebab cuaca xmengizinkan. so ABC pn da orite la utk dating dgn kwn2 sy nih. :) hehehe.


korang, kusyuk sgt tu! hahaha. :p 


yeayy, seronok dpt keluar dating dgn kwn2 sy ni. u make me to recall my chilhood memories. how i miss those moments so much. so, enjoy the moments wherever u are. it will make u smile one day when u try to recall it. suweet rite? :) hehe. 

p/s : dear mizah, congrats babe. moge berkekalan smpi ke jinjang pelamin dan bercinta smpi ke syurga... doakn utk kami2 jgk.. ;)

p/s2 : hepy belated besday utk my twin (die cakap), emylia zetty. may Allah bless u alwiz. weh, rndu ko!

Comments: (2)
Assalamualaikum wbt,

four. sebab selesai baca 4 novel. hehe. as usual, my habit. mmg xboleh dipisahkn ibarat irama dan lagu. eceh!. :P


oppa..
ahjussi..
qamsahamnida..
saranghaeyo..
annyeong haseyo..

*********************************************************************************


"kehidupan d dunia bukanlah syurga kebahagiaan atau tpt tinggal abadi tetapi medan perlaksanaan tugas dan menempuh ujian dan cubaan." - Dr Yusuf Al-Qaradawi

*********************************************************************************


"Books are the quietest and most constant of friends: they are the most accessible and wisest of counselors, and the most patient of teachers." - Charles W.Eliot (President Universiti Harvard)

*********************************************************************************


to say the right thing, at the right time, to the right person..
veni (aku datang), vedi (aku lihat), vicci (aku takluk)..
senyum merangsang tubuh merembes hormon endorfin  yg boleh meningkatkan daya tahan penyakit dan mempercepat tempoh sembuh. senyum juga hanya menggunakn 26 otot muka sahaja manakala 62 otot digunakan kalau memasamkan muka..

p/s : to be continued dgn 3 novels yg msh pending. hehe. :)
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

anda pernah dgr GROUPON? rasanya rata2 pernah dgr kot.. sy je br nk mencuba servis dr groupon ni. hehe. ini 1st time buy online. mule2 tkot jgk nti kene tipu ke. n then boleh percaye ke bnda2 ni semua. lps tu tny2 org, diorg ckp ok je. dont worry. so sy pn bersmgt cketla nk try. hehehe

here we go.



slps discount 78%, sy hny perlu byr rm58 je dari RM258... mmg berbaloi. dan kereta comel itu mnjd shining slps di polish + waxing + vacum + wash bagai.. hehe.. best2.. cukupla uth thn 2012 ni. nti tngu 2013, kalau pjg umo, boleh memanjakan si kereta tu lg. :)
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

17-12-2012


selamat hari lahir utk shbtku, amirah.
moge dipjgkn usia dgn keberkatan,
dimurhkn rezeki,
dipertemukn jodoh yg baek,
berjy dlm khdupn d dunia dan akhrt.
fren 4eva till jannah.
-amen-

kenapa saranghaeyo. hehe. sbb ni kwn yg mule2 introduce cite2 korea. jd minat dr die la. sgl mcm drama korea diceritakan, mane la x berjangkit. autumn in my heart, winter sonata, my girl, full house la dan mcm2 lg. cite korea dlu2 mmg best2. tp skrg mcm da xberapa sgt kn..

rumah kami dekt je. tp dekt2 pn jarang jgk jmpenye. hahaha. maklumla msg2 bz. tp kalau ade kelapangan, msti xleps peluang utk jmpe bdk nih la. die jenis ayu2 gitu. xde nye nk kecoh2 mcm sy. dan selalu kalau kami keluar rmai2, bdk ni la selalu jd bahan. cian ko mira. sorry, (aku thu aku selalu kenekn ko). hahaha. tp niat sy baek, nk gurau2 je, nk ceriakn suasana, nk eratkn silaturrahim, nk kasik ko igt kenangan kite smpi ble2. hehe

ape lg nk ckp. moge cpt abs belaja. xsbr nk buli ko belanja kami plk hasil titik peluh kerja. hehehe. :)

moge yg baek2 shj dlm hdpmu, insyaAllah. saranghaeyo, mirah!

Comments: (4)
Assalamualaikum wbt,


nak announce, now da officially xguna lesen P lg. da guna lesen full. P utk percubaan.. yeayyy! eh lbtnye sy. maklumla lps SPM, org berebut rebut amek lesen memandu, sy xteruja lgsg time tu sbb excited carik keje part time dan nk rs pegang duet sndri. hehehe. ms tu xrs amek lesen ni mcm satu keperluan. so sy rs mcm paling last antara kwn2 kot. mari gelakkn. :)

sy start ambil lesen lps hbs belaja kt U, time praktikal. ok igt lg. pengalaman tu mahal. hahaha. ujian berkomputer la, yg dgr ceramah tu nama ape tah (siap tdo bagai ms dgr ceramah tu, mengantok kot!).  lps tu belaja memandu, cikgu sy garang! nak nangis rs. punyela psycho. so buatkn sy xde mood je nk belaja sungguh2.. tp bile time xde kelas memandu, abah sy la jd 2nd cikgu. ok ni lg la super duper garang. smpi rs tensi je kalo abah duduk kt sebelah time2 awl belaja. ok kelakar kalau igt balek. smpi rs mcm susahnye la hai. xsgka mcm ni.. :P tp sy bersyukur sbb dgn adenye 2 cikgu yg garang ni la, sy test JPJ sekali je da lulus, so xperlu serabot kepala nk repeat dan bole drive dgn baeknye. terima ksh, cikgu! :)

but now, alhamdulillah. everythg da went smoothly. da boleh adapt. biase la. ape2 pun, msti ambil masa punye nk adapt kn. xkn simply je boleh tros terer. yg penting, abah selalu ckp, duduk kt lane sndri, xkacau lane org sudahla. kalau nk potong, signal penting. lps tu, rajen2 la intai segala mirrors yg ade kt kete tu. jgn menonong je. hehe. 

malang memang xberbau. tp hati-hati tu penting utk dipraktikkan ms memandu. ikuti peraturan, berhati-hati, seterusnye bertawakal pd Allah, insyaAllah selamat la dr sgl musibah. :) dan jgn lupe amalkn sekali doa naik kenderaan ni setiap kali sblm memulakn sesuatu perjalanan. hehe


p/s : berhati-hati d jalan raya, igtlah org tersyg!
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

hari ni 12-12-12. tarikh canteek! hehehe.. dan sy nak catatkn d sini memori bersm keluarga sy. actually pd sbtu yg lalu, kami sekeluarga pergi bercuti.. kali ni trip ke teluk kemang, port dickson. ini 2nd time smpi sini. 1st time ms dgn bdk2 opis ni. suweet sgt! trip kami sekeluarga ni selama 3hari, 2 mlm. sgt seronok. alhamdulillah, ada rezeki lbh, makanya sy dan adek plan bwk mak abh jln2. fully sponsored by us. moge Allah murhkn rezeki kami, insyaAllah thn depn bole jln tpt laen plk. hehehe. :) nilai percutian ni xsm dgn nilai kasih syg, pengorbanan dan sglnye yg tlh dilakukan oleh ibu bapa. tp sbgai ank, tggjwb kte utk treat ibu bapa baek2. sbb redha Allah terletk d bwh redha kedua ibu bapa... ;)

kami menginap d sini. apartment seri bulan.. sy selesa dgn apartment ni, makanya utk kali kedua sy pilih lokasi ini utk bermlm. dgn 2 bilik tido + 2 bilik air + air-cond + astro pn ade. hahaha. jd mmg amat puas hati la. owner pn ok je deal. xde kelibut or kecoh2. so far so good la. hehe


dan ptgnye kami menikmati panorama d tepi laut. ceewahh. amek feeling jap! hehe. lps tu adek belanje minum air kelapa muda d tgh2 kepanasan yg menyengat tu, tak ke mcm suweet je kn. hahaha.


abah n mak sy. abah nmpk garang (luaran je.. :p). tp sbnrnye die kelakar. suke berjenaka. klo dgn abah, mati kutu la nk lwn ckp.. hahaha.. mak yg sy byk nk kongsi mcm2.. ILY, both. :)




ini banana boat. sy 1st time naek ms 1st trip tula. tp kali ni xde geng nk naek. sbb mak abh cnfm2 la xmahu kn. adek plk penakot. jd bergmbr jela kire sedpkn hati. hehe.

ape2 pun, ni first time sy bwk family jln2 jauh slps bekerja. sy xkesa pn. as long sume org pn hepy, sy rs syukur sgt. moge Allah memberkati kami sekeluarga. amen.
Assalamualaikum wbt,

alkisah slps kami ikuti seminar teknik mencari psgn tu kan, perot pn da berdondang syg. so kami berempat pn ke bangi mencari kedai makan. dan hajat d hati mmg nk makan ikan bakar. weee~~
tp akhirnya pilih siakap masak tiga rasa, tomyam, dgn telur bungkus je. sedap sbb msg2 da kelaparan. hehehe.

lps tu rs mlm masih muda. dan bkn selalu dpt chance / green light mcm ni kn. jd kami sepakat ke putrajaya. konon2 nk menyaksikan night view at putrajaya la. nk msk masjid sultan mizan tu, tgk2 da ttop, bukak smpi pkul 10mlm je.. keciwa.. :( pstu xtahu arah tuju, kami nampak jmbatan canteekk. yg mcm jambatan pulau pinang tu. dan masyaAllah rmai sungguh manusia ble kami smpi sana. msg2 asyik menyaksikn panorama dr jambatan nih. sgt canteek! dan kami pn apelagi kn, harusla ambil gmbr byk2 utk kenang kenangan. 




dgn berbaju kurung nye kwn2 sy ni, suweet sgt la korg. hahaha. seronok dgn korg. ILY, frens!

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

10.12.2012



selamat hari lahir utk shbtku, mus.
moge dipjgkn usia dgn keberkatan,
dimurhkn rezeki,
dipertemukn jodoh yg baek (mata ke ats..:p)
berjy dlm khdupn d dunia dan akhrt.
fren 4eva till jannah.
-amen-

byk nk cite psl mus. mule2 kenal serius sy mskkn dia dlm kategori "gadis sombong".. err, die berckp/bergurau dgn geng2 die je. so sy pn biase jela, xdela over2 nk rapat kwn dgn die. hahahaha.
itu first impression sy. betul don't judge people physically only. betul2 kalau nak tahu, kene kawan dgn die. than everythg will reveal. trust me..:)

sy seronok kwn dgn mus. bile kt PJ br rapat. sbb teman melepak kt pantry + mcm2 gosip liar la. hahaha.
bdk baek, org pn msti suke nk kwn kn. very understanding. :P

hanya nk ckp byk kenangan dgn bdk nih. terima ksh sbb selalu jd motivator sy d kala susah mahupn senang. syg ko, mus.. ;) hehehe.

p/s : we hv similar habit! hehe..
Assalamualaikum wbt,


Alhamdulillah, sy berkesemptn utk ikuti seminar bertajuk "Rahsia Mencari Pasangan" smlm.. haha.. sy rs gabungan panel yg sgt mantap apabila ustaz don digandingkn dgn DMFK (Dato Mohd Fadzilah Kamsah). mmg meletop la seminar tu. smpai pukul 12 oke. pengisian yg amat2 bermanfaat sy rskan. majlis ilmu yg amat digalakkn utk golongan muda belia join. insyaAllah bermanfaat utk diri sndri, dan anda2 jgk. mari sy kongsikn serba sedikit intipati dlm seminar tersebut.. :)

ha, lagi satu seminar ini dihoskn oleh khairil, deejay SINAR fm tuh. hehehe. lgla meletop kn.

antara petua mendapat jodoh:-

1) Niat kene baik.
2) Yakin anda ada jodoh yg menanti
3) Usaha dgn cara yg betul
4) Jgn patah smgt
5) Seimbangkn hdp dan jadikn diri sbgai magnet
6) Cuci hati setiap hari
7) Sayangi semua orang
8) Bersedia bertemu pasangan setiap masa
9) Buka hati dan minda utk cinta
10) Berkomunikasi dgn gelombang minda
11) Amalkn doa dan petua mendpt jodoh.

sbnrnya ade byk lg petua, tp sy tulis yg penting2 je eh. mari nk share doa2 yg boleh diamalkn:-

2) Surah Yusof: ayat 4
3) Ayat kursi
4) Surah Ali-Imran : ayat 31
5) Bacalah mathurat selalu. hehe

insyaAllah semua org da ditentukn jodohnya. cuma cept atau lambat je. doa byk2 moga jodoh kita adalah yg terbaek utk khdupn d dunia dan akhirat, dan terbaek utk agama kita. amen. 

p/s : jgn putus asa. dan la tahzan. innallaha maana. hehe.:)


Comments: (2)
Assalamualaikum wbt.


ini 3rd service kete. teehe.. kali ni pegi sndirian berhad. abah xteman daa. belajar berdikari. sy mmg xgemar nk pegi tpt2 servis kete ke, ape2 berkaitan kete ke, sbb semua didominasi oleh lelaki. mcm mati kutu. tp sy hny suke bwk kete je bole. :p hahaha.

ape2 pun, sy kagum la kalo perempuan terer part2 dalaman kete. mcm bg inspirasi spy xbergntung kt lelaki semata kalau hal berkaitan kereta. tp sy nk tegaskn, sbnrnye, hdp ni saling memerlukn. ciptaan Allah tu sehebat hebt ciptaan kn. so xkesala lelaki ke perempuan, in one situation, we need both! cthnye dlm organisasi kerje ke kn, msti ade dua2 pihak, kalau x mcm lumpuh je organisasi tu nti. :)

okla bercerita tntg organisasi, ptg ni ade urgent meeting. manager ckp ade bnda important nk announce. ayt buat cuak je. haish. tah hape2 jela nti. hope everythg went smoothly. hehe

-sekian-

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

semalam sy outing dgn besfren sy. mcm biase kt tpt favorite kami. hehe. lunch together, window shopping, n so on. sesi stories jgn dilupa sbb tu yg paling mencuit hati. kan. dan this time sy treat die plk + sekali besday present die. sy xpernah miss woo bg hadiah kt dia setiap thn utk harijadi. same goes to her. sbb bnda ni kami da praktik since form 2. sgt lama amalan ini dan insyaAllah akn berterusan smpi ble2. :)

dear, saf. terima ksh ats pershbtn ini. ats sgl kenangan kite dr zaman sekolah smpi skrg. dan terima ksh ats sgl suka duka yg penh dikongsi bersm. moge Allah memberkati dan merahmati kite berdua. amen. :)


*****************************************************************************

dan sy br hbs bc buku ni td. mari nak kongsi kata2 indah. 


Rindu,

Kata orang rindu itu tanda ingatan kpd seseorang yg tiada di depan mata,

Kata kamu, rindu itu keinginan yg kuat mahu bertemu seseorang, 

Kata pujangga, rindu hadir slps suka dan cinta. Kita tdk akan suka tanpa bersua muka, tidak cinta tanpa rasa suka dan tidak rindu tanpa rasa cinta.

fullamak. sesuailah dgn tajuknya "Ceritera Rndu" kan. hehehe.

p/s : kata AKU, rindu itu adalah ANUGERAH dr Allah. ;)

JIM

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

JIM (Jom Imarah Masjid). aktiviti mcm ni amatla bgus utk tarik ramai msykt utk join xkire remaja ke, kanak2 ke, dewasa ke or org tua. da kata masjid, jd tptnye bkn terhad utk solat semata. aktiviti
kemasyarakatn yg dpt mengeratkn msykt Islam khususnya pn amat2 la dituntut kn. jadi seharusnya aktiviti2 mcm ni perlu sering diadakn dari semasa ke semasa. jd sokongla atau paling bgos join sekali, kalau program2 mcm ni d tpt anda. xrugi, utk "saham" kite juga d sana nanti. insyaAllah.. ;) hehe


*************************************************************************
pertama kali artis dtg d masjid baru ni. penghijrahan. bkn semata kpd artis. malah semua org Islam pn dituntut utk berhijrah dari xbaek kpd lbh baek.. kalau yg da baek tu, kpd double baek.. dan bkn mudah utk maintain penghijrahan ni. pasti ade cabaran nya. besar, kecik, sikit, byk itula perbezaannya.
dan sejauh mana ketahanan kite kpd cbrn itu, itulah nilainya d sisi Yang Esa.. biarla dialah selayaknya penilai. cumanya, jgn bersedih d saat badai melanda, ribut taufan sekalipun, sbb kita ada Allah yg sentiasa d sisi. La tahzan, innallaha maana (At-Taubah :40)


**********************************************************************
melentur buluh biarlah dari rebungnya. itu peribahasa yg selalu kita dgr zaman sekola dolu2. yep, benar. dan mendidik anak jg perlula bermula d awal usia jg. sbb anak adalah aset paling berharga kite, dan utk "saham" d akhirat jg. sebab kalau dpt zuriat yg soleh dan solehah, itulah bekalan terbaek yg akn kite bw utk jmpe Allah nti. dan mcm mana nk dpt zuriat yg soleh dan solehah?

pertamanya, mestilah pembentukan dr diri kite sndri. mantapkn diri dgn sgl aspek ilmu berkaitan macam2 khususnya berkaitan agama la. bile rs diri insyaAllah da ok, pemilihan suami/isteri yg baek jgk adalah faktornya. bkn sebarangan kahwin dgn org. Nabi da pesan, pilihla yg beragama, insyaAllah bahagia
dunia dan akhirat kamu. sy terbaca dlm buku karangan Ustazah Fatimah Syarha, mcm mana nk dpt zuriat yg soleh dan solehah kalau permulaan sesuatu hbgn itu dr sesuatu yg Allah xredhai. jd, pikir pikirkn. moge2 kita dikurniakn hidayah dan sntiasa dlm peliharaanNya. insyaAllah. :)

Sabda Rasulullah bermaksud: “Setiap anak dilahirkan di dalam keadaan fitrah (suci bersih) seperti kain putih. Ibu bapa yang berperanan mencoraknya sama menjadi seorang Yahudi, Nasrani (Kristian) atau Majusi).

p/s : berubah itu perlu. 
p/s2 : dear syeeda, congrats on yr e-day! hehe
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

Hepy block leave.!


Selain dr laen2 aktiviti yg telah dirancg, hey ini pn slh satu aktiviti berfaedah. ye, membaca kn amaln mulia. da thu sy mmg gile buku2 comel2 mcm ni,, hehehe..

tenkiu kakak kasik pinjm a bundle of novels. mmg perli hbs ni! hahaha

selamat membaca, hepy holiday, hv fun & enjoy!


Comments: (0)
Assalamualaikum wbt,

selamat hari lahir utk cik kikilala a.k.a cik sarah,
moge dipjgnkn usia,
dimurahkan rezeki,
dikurniakn jodoh yg baek,
dipermudhkn urusan khdupn d dunia dan akhrt.
fren 4eva till jannah.
-amen-



ini teman d universiti yg sekelas, sekepala, senakal. oppss. hahaha. ms dulu2 xpndai drive lg, asal ade projek kelas ke, projek kelab ke, selalu ajk sarah la teman tu la, teman ni la. nk bank-in duet la. macam2. lps kelas, pegi kafe lepak mkn sesama la. seronok sgt. 

byk kenangan. kalau nak kupas satu2 bole buat novel smpi ade versi airmata nti. haha. cukpla cik sarah pernh hadir sbgai seorg shbt dlm hdp sy. yg sy sgt2 hargai pershbtn ini dan sgt berterima ksh ats sgl sush senang, pahit manis yg pernh dikongsi dan dirasa. eceh!

and nothing is precious than the togetherness we shared. 

p/s : nk ckp jgk, ILY, fren! 
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

kelmarin ade training. training berkaitan desktop exchange server. we learn all sort of troubleshooting dr pukul 5 sampai 7. jd xbole nk expect tinggi sgt kalau belajar 2 jam je. it takes time to digest, yo! hehe.

dan semasa training berkaitan server ni, serius terigt balik la term2 ms belajar dlu. SMTP, POP, AD (active directory), domain controller, ping, telnet dan macam2 lg. eh sy penh belajar, tp da lupe. mmg la manusia mudah sgt lupe. jd ni mcm sesi recall back. hahaha. malu je! 

dan slps 2jam training, mcm biase, kami ade big plan utk manager + one of our team mate. birthday party a.k.a dinner la. bkn nk party sgtla, just mkn2, sembang2, luahkn ape2 yg xpuas hati ke tentg keje dan yg sewaktu dgnnya. sesi mengadu domba kpd manager. eh itu mmg sebahagian tugs manager kn. hehe. bkn senang kot nk gather ramai2 mcm ni. part of the ladies. appreciate! :)


p/s : mus, thanks kasik pinjm bundle novel. utk stok ms BL. haha.

Assalamualaikum wbt.

pg td d'call oleh kak mira lbh kurg selama 30 minit. dan sy mcm excited gile. sbb rs da lm sgt xberckp dgn die. biase msj je. tu pn xdela kerap mne. btl kn, ble da hbs zaman belajar, da msk zaman kerja, nak seakrab dulu tu agk sush la. yela msg2 ade tggjwb, ade kerjy, ade urusan tersndri kn. xbole nk expect mcm dulu2. sbb tula sy rndu sgt dan teruja bila kak mira call. haish, pdhal PJ dgn bangi tu xjauh mne la kn. hahaha. sungguh alasan! 

"selemah lemah manusia ialah org yg tak boleh mencari sahabat, dan orang yg lebih lemah ialah org yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari.. - Saidina Ali"

dan teringat lagu evergreen ni dari amar, bertajuk sahabat.. suke sgt! ;)

Ingin aku singkap kembali
Kenangan lama agar bersemi
Inginku ulangi kisah manis
Agar terus bersemadi

Ingatlah aku sebagai rakanmu
Kenanglah daku dalam doamu
Begitulah indahnya kisah dahulu
Engkau sebagai temanku

Apabila engkau terjaga
Satukanlah harapanku denganmu
Kerana ianya bakal berpadu
Mimpi si penunggu yang setia
Layarkanlah impian doamu
Sesungguhnya aku masih mengingatimu
Sebagai kawan rakan dan teman
Semoga kita diberkati Allah

Kudoakan kepadamu agar bahagia
Di dunia dan akhirat



i miss u sis. biar jauh d mata, tp kt hati dekt sgt. moge Allah berkati pershbtn kite. amen..

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt.

25.11.2012

hari special utk 2 kawan baek sy. jd ade double wishla... ;)


selamat hari lahir, safura.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa.
moge dipjgnkn usia dgn keberkatan.
dimurahkan rezeki.
ditemukan dgn jodoh yg baek.
diberi kjyaan hdp d dunia dan akhirat.
dan moge yg baek2 saje dlm hdpmu.
fren 4eva till jannah.
-AMEN-

we hv been friends for 10years. dan sy amat2 syg kt kwn sorg ni. kenal sejak dr form2, dan alhamdulillah smpi skrg msh berkwn. sgt rapat. kwn yg ms sekolah dulu, 4 thn berturut turut msti duduk sebelah dlm kelas. kire mmg geng r. hey, i miss my school memories wit u, saf. :) a lot of things we shared together.
hahahaha.

next,

ucapan yg sm jgk utk kwn seuniversiti sy plk,


selamat hari lahir, zetti.
moge dgn pertmbhn usia, bertmbh jua iman, ilmu, amal dan taqwa.
moge dipjgnkn usia dgn keberkatan.
dimurahkan rezeki.
ditemukan dgn jodoh yg baek.
diberi kjyaan hdp d dunia dan akhirat.
dan moge yg baek2 saje dlm hdpmu.
fren 4eva till jannah.
-AMEN-

dari sem 1 da jg geng dgn bdk nih. gile2. jd memg bole msk sgtla. hahaha. dan ini gmbr lps class sibuk terkejar kejar pegi open ouse hr raye rumh lecturer kami. muke teruja nk mkn. :)
ok rndu jgk zaman U. sbb 3 thn sekelas kn. mcm2 pahit manis semua kami tempuhi bersm. eceh!.

korang, enjoy yr special day! hehe..