Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hari...

esok 310gos..
selamat menyambut hari kemerdekaan ke-53..
moga Malaysia terus aman damai dan bebas dr sbrg bentuk penjajahan.. amin3..

aku bangga mnjd anak MALAYSIA..

P/S : bersatu teguh bercerai roboh.. aku terpikir, xbolehkah sume parti b'satu.. b'satu atas dasar ISLAM yg satu.. bkn ats dasar membgga atau memajukn bgsa/kaum/parti itu sndri.. waargh, hebatnya kalo boleh b'satu smpai mcm tu.. mungkinkah..?????

Comments: (2)
Assalamualaikum wbt dan selamat ptg..

ini buah hati saya dari dulu, kini dan insyaAllah selamanya.. esok bufday mak saya.. plan sudah d'buat.. cuma menanti hrnye saja.. xsabar nk tngu esok, post jgk hr nih..

hepy becoming bufday mak..moga pjg umo, murah rezeki dan bahagia selalu d dunia dan akhrt.. amin.. terima ksh atas segalanya mak.. pengorbanan, kasih syg dan doa dr mak yg xpenh putus2, xmampu angah nk bls.. tp angah akn cube jd anak yg terbaek dan insyaAllah solehah utk mak dan abah.. angah LOVE mak sgt2.. dunia dan akhirat.. insyaAllah

* teman d kala suka dan duka *

* teman b'shopping *

* ratu hatiku.. i love u mak *

"Ya Allah, ampunilah dosa kedua ibu bapaku sebagaimana mereka tlh mengasuh dan mendidikku dr kecil smpai aku dewasa dan rahmatilah hdp mereka.. amin"

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr..

ramadan, bln yg sungguh mulia, d mana al-quran itu sndri turun pd bln ini.. sebagai petunjuk buat umat manusia d dunia ini.. tp seringkali umat akhr zaman ini menolok tepi apa yg ada dlm al-quran
itu sndri.. nauzubillah, moga kita xtergolong dlm klgn org2 spt itu..

Daripada Abu Umamah r.a berkata : Aku mendengar Rasulullah S.A.W. bersabda: Bacalah Al Quran sesungguhnya ia akan datang di hari kiamat sebagai syafa'at kepada pembacanya.
( Riwayat Muslim )
Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat pagi...

“wahai orang-orang yang beriman! mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Sangatlah dibenci Allah, jika kamu mengatakan apa yang tidak kamu kerjakan!!” As-Saff:2-3

kita ckp kita sayang Allah,
tp sejauh mana kite sygkannya...

kita ckp kita syg Allah,
tp hari2 kite buat maksiat kat Allah..

kita ckp kita syg Allah,
tp hari2 hati kite ni busuk dgn sifat sombong, riak, iri hati..

kita ckp kita syg Allah,
tp hari2 mata kite lbh suke tgk ASTRO dr tgk tulisan2 Allah..

kita ckp kita syg Allah,
tp hari2 telinga kite lbh suke dgr lagu BARAT dr dgr bacaan2 al-quran / ceramah agama..

kita ckp kita syg Allah,
tp hari2 lidah kite ni lbh suke mengumpat dr menyebut nama2 Allah..

kita ckp kita syg Allah,
tp hari2 tgn kite ni lbh suke pegang bnda yg bkn muhrim berbanding nk pegang al-quran..

kita ckp kita syg Allah,
tp hari2 kaki kita lbh suke pergi tgk wayang dr pergi rumah Allah..

kita ckp kita syg Allah,
tp tiap malam kita prefer msj dgn kekasih hati dr bgn qiamullail..

jadi,
jangan ckp kita syg Allah kalo kite sbnrnye xsygknnye pn..

mana peruntukan masa utk Allah sdgkn kite hdp ni hari2 guna nikmat yg Allah bg.. cthnye anggota bdn kite ni lah.. yg stiap hari buat maksiat, tp Allah xpenah tarik terus nikmat tu.. sygnya Allah pd kite, dia bg kite peluang utk bertaubat lg.. ingatlah, nikmat Allah ni hny pinjaman semata2 dan akn d'pulgkn semula bila2 masa saja..

"Ya Allah, ampunilah dosa2 kami ini yg hmpir setiap hari kami lakukan agar kami tdk tergolong dlm klgn org2 yg rugi.. amin3"

p/s : terkesan d hati.. ramai org Melayu yg b'agama ISLAM tp kurgnye pengamalan ISLAM
dlm khdupn seharian..

Comments: (2)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg..

Alhamdulillah,
moga perubhn itu konsisten,
benar katamu Ya Allah sesungguhnye engkau yg berkuasa
membuka hati2 hambamu..

da msk pertengahan Ramadhan = bln pengampunan dr Allah.. mari sm2 m'pebykkn
doa moga2 Allah mengampunkn segala dosa2 kite yg lalu.. Allah xzalim,
tp manusia itu sndri yg menzalimi diri sndri.. mintalah seberapa
byk doa, insyaAllah psti Allah akn makbulkn..

p/s : ramadhan thn ni sgt2 seronok b'gnda2 + majlis ilmu + terawih + qiamullail..
moga segala2 amalan yg d'lakukan mndpt keredhaan dariNya.. amin..

Comments: (0)

Assalamualaikum wbt dan slmt tgh hr..

ofis sunyi sbb mak buyung MC dan yg laen2 g solat jumaat.. jd tibalah ms utk berehat kejap.. merehatkn otak, dan segala mcm urat saraf... this week mmg terribly buzy smpaikn nk membls komen skype kwn2 pn xsempt.. nk fb lama2 pn xde ms.. nk tulis blog lg la xsempt.. jadi d kesemptn nih mari freekn diri dan bejalan2 ke blog org laen..

bulan pose syaitan akn d'ikat dan kite bebas sebebas bebasnya.. tp knape msh mls lg nk buat ibadah, nk tmbh amal dan mcm2 lg bnda positif?? bukankah syaitan da xde.. jd tiada alasan utk berkata "ah, syaitan lah ni suke goda aku" sbb syaitan da diikat ms nih.. nah, inilah jwpnnye
iaitu nafsu.. musuh utama kite adalah utk memerangi nafsu.. nafsu yg keterlaluan yg suke sge bnda2 keseronokan dan bersifat duniawi semata..

Apabila tiba bulan Ramadhan, maka pintu-pintu syurga dibuka, pintu-pintu
neraka ditutup dan syaitan-syaitan pula dirantai.(H.R Bukhari, Tirmizi, Nasa`iy, Malik dll)

igtlah, SYURGA itu dilingkari dgn 1001 mcm kepyhn.. mksdnye nk msk syurga ni bkn mudah dan bukn calang2 org yg boleh memasukinye.. kite perlu letakkn azam dan usaha yg tggi utk mencapainya.. insyaAllah..

sementara NERAKA itu pula d'lingkari dgn 1001 mcm keseronokan.. spt trademark yg selalu aku gune, YOUR LIFE, YOUR CHOICE.. kite yg pilih jln hdp kite.. yg mana satu pilihan hati????

justeru, aku ingin mengingatkn dri sndri dan jgk kwn2 d luar sana, d bulan yg mulia ni marilah kite pertingkatkn amal ibadah, bc quran, muhasabah diri, dsb.. sbb amalan2 ni lah yg akn kite bawa bila da mati nnti.. bkn harta, rupa paras mahupn pangkat..

pejam celik da 10hari rupanya Ramadan berlalu.. xsedar.. begitu pntas masa meninggalkn kite.. Ramadan thn nih mgkn kite ade lg, tp thn dpn, belum tntu lg.. cube renung sekejap betapa rmai shbt2 kite yg dlu sama2 smbut Ramadan dgn kite, tp skrg da xde lg.. moga2 kite d'beri kesemptn agar ini bkn Ramadan yg terakhr buat kite.. insyaAllah..

jom gandakan amalan kite.. kawal nafsu dan katakan TIDAK kpd maksiat.. :)

p/s : bln Ramadan ni, roh2 akn d'bebaskn.. dan sejak akhr2 nih, semakin kerap
mimpikan arwah.. terasa dia begitu dkt dgn aku.. ah, rndunye.. rndu serindu rndunye.. dan aku makin fhm erti rndu utk org yg bnr2 kite sygknnye.. rndu itu satu anugerah dari Allah..
Ya Allah, cucurilah rahmat ke ats rohnya... Al-Fatihah..

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr...

lpas solat zohor td request menu berbuke pose dgn mak...
seronok bile tggal dgn family.. mknn da tersedia.. tggal nk tlg yg mne2 xsettle je lg..
alhamdulillah..

mak tny nk masak pe ikan pari ni.. lalu pantas d'jwb olehku
masak lomak pon sodap.. :) so, menu hr ni adalah
ikan pari masak lemak cili api.. nyum2, terliur rs..
hahahaha... kawal nafsu, kawal nafsu...

p/s : selamat berbuke pose sume.. lg beberapa jam je.. sabar ye.. :)
Comments: (2)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg..

sedar xsedar hr ni da 10minggu aku menjalani praktikal.. serius sekejap sgt ms berlalu.. da 2bln padahal aku rs mcm br semalam je aku mendaftarkn diri d sini.. rs mcm br semalam je aku meninggalkn UMP, rs mcm br semalam je aku ketawa bagai dgn kwn2, rs mcm br semalan je
aku menghadiri kelas..

im confusing right now weather nk further study or nk contnue carik keje.. any suggestions??? sbb aku msh punye smgt yg kuat tok belaja lg.. g kelas, buat asgmnt, tutorial dsb.. tp dlm ms yg sm aku jgk da mula berjinak2 nk pegang duet sndri.. tp kalo tgk kt ruangan keje sumenye nk EXPERIENCE!! mana ade fresh graduate mcm aku ni yg da ade pengalaman keje.. conform2 la xde kn.. setaka praktikal ni jela.. pastu pulak nk EXPERIENCE at least 2years, 3years,4years... mmg xde chance la tok fresh graduate nk dpt keje kalo gini la caranya.. n no wonder la ramai fresh graduate menganggur.. kami bkn memilih tp kami xdiberikan peluang bilamana sume keje nk EXPERIENCE yg melampau2 lamanya dan kenaikan umur pekerja tu mmg sgt TAK d'persetujui... ni bukti menunjukkan sume keje nk experience xkirela d bidang kerajaan
mahupn swasta...

sah2 la resume kene reject bila d ruangan working experience, hny gtaw pasl praktikal ni je.. tah.. aku keliru.. da msk alam keje ni br nampak situasi sebenar dunia pekerjaan skrg..

dan kwn aku sndri br semalam dpt keje ttp setelah sekian lm menganggur.. kesian kn.. telepon aku bgtahu dpt keje punyela excited sbb dia da lm mencari dan akhrnye br rezeki tu smpai.. alhamdulillah.. selamat memasuki dunia pekerjaan saf.. congrats n i wish u all the best ya.. :)

kwn aku da lps.. my turn pulak cmne?? grrrrrrrrrrr~~~~~ "Ya Allah, murahkanlah rezekiku.. amin.."

Comments: (2)



Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr..

apa nak jadi?????? hr2 ade kes masalah2 sosial nih.. nk slhkn siapa?? buang ank, jgn ckpla.. hr2 ade berita nih d muka2 surat kabar... xterusik ke hati2 kalian bila bc berita mcm nih..

apa nak jadi????? smpai bila harus biarkn gejala ni bertmbh dr sehari ke sehari?? inilah akibatnye bilamana kite da xberpegang teguh dgn al-quran dan sunnah.. bertindak mengikut hawa nafsu.. nauzubillah.. moga2 kite semua terpelihara dr musibah2 ini dan sntiasa berada d landasan yg btol.. amin..

kembalilah ke pangkal jln.. sesungguhnya pintu taubat itu sntiasa terbuka.. msh belum terlbt kecuali bile nyawa da smpai d kerongkong.. aku sedih melihat pembuangan bayi ni semakin berleluasa smpaikan timbul cdgn utk menubuhkn sekolah utk pelajar mengandung.. terpikir sejenak... wajarkah??? mgkn ade pro dan cons nye.. ade baek dan ade buruknye.. tp kalo
yg buruk lbh byk, baek btlkn sj niat tu..

sempena bln ramadan sbgaimana yg kite tahu bulan d mana doa2 akn d'makbulkn, marilah kite sm2 berdoa moga kes2 sebegini dpt d'kurgkn dan semoga Allah melimpahkn rahmatNya kpd kite semua.. insyaAllah..

"Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:“Tiada bayi yang dilahirkan melainkan
dilahirkan dalam keadaan fitrah (suci dan bersih dari dosa). Maka kedua ibu
bapanyalah yang akan menjadikannya Yahudi atau Nasrani atau Majusi.” –
(Hadis riwayat Bukhari)


Assalamualaikum wbt dan selamat pg..

hr nih da msk 2 ramadhan.. selamat b'pose buat selurut kaum muslimin & muslimat.. pagi2 bute da xcited bukak memo dan aku terkesima saat membc memo spt d ats ini.. fokusnye pd ayt kt bwh ni jela... hahahahaha

"for my ex-students, I miss you and i wish you all the best for your future
endeavours"

nak ketawa jap bole x? xsgka dr norrozila pndai b'jiwg2.. ckp rndu tu.. padahal dr norrozila ni sgtla rock.. suke3.. hahaha.. eh, dia tujukn kt kami ke? eleh, anggap jela kt kami.. ex-students kn..hahahaha..

i miss you too my dear teacher.. may Allah bless u alwiz.. amin.. :) teringat ms zmn blajo network analysis & design... design tah hape2 je.. tp seronok sbb maen taram je nk letak kt mne server la, internet la, PC dan mcm2 lg.. hahahaha...

* dr norrozila in skema mode.. wink2 *

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg...

Alhamdulillah, kite msh lg diberi kesemptn oleh Allah utk hdp.. lg 2 hari.. moga2 kesemptn utk sambut ramadan itu akn smpai jg..

Allahuma baligna Ramadan
"Ya Allah, sampaikanlah kami kpd bulan Ramadan"
Amin...

Rasulullah s.a.w. mengucapkan kepada para Sahabat ucapan yang bermaksud:
Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan Penghulu segala bulan , maka selamat
datanglah kamu kepadaNya. Maka telah datang bulan puasa membawa segala macam
keberkatan. Oleh yang demikian muliakan tetamu yang datang itu dengan seberapa
baik.

"ahlan wasahlan Ya Ramadhan"

esok mlm insyaAllah da mule terawih.. buat seluruh kaum muslimin dan muslimat, selamat menjalani ibadah puasa.. jom rebut ganjaran2 yg byk d bulan ramadhan ini... moga2 Ramdhan thn ni lbh baek dr thn2 sudah dan paling utama mndpt keberkatan drNya.. amin.. :)

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg...

sunyinye hr nie.. sbbnye salahkn pn zuraini itu yg tlh balik ke HQ meninggalkn sy sorg2 d sini.. smlm mmg xhengat mkn sakan@ICT department nih.. kak zura hentam 3ketul ayam KFC.. rakus gile.. katanya, 2 ketul tok dia, manakala seketul lg tok baby dlm prot tuh... hehe... comel2..

suke tgk protnye yg membsr tu dr sehari ke sehari.. dan pertama kali touch perut org yg tgh pregnant.. hehe.. kelaka.. dia gerak2.. dan tiapkali bila baby kak zura m'hyper aktifkn dri dlm perot tu, kak zura akn ckp "AZIE, CEPAT2 TENGOK PEROT AKK, BABY AKK NGAH PUSING2".. dan aku xkn lepskn peluang.. seronok...

ah, itu cerita pn zuraini yg tgh pregnant dan akn dpt baby 1st nti.. aku skrg tgh layan lagu yg bole buat aku hanyut dibuai mimpi kalo xde org yg sedarkn nih... hahaha..

ni lah mslh aku.. cpt sgt jatuh syg pd org.. kak zura xde pn da mule rs sedih.. sbb aku syg dia.. sbb kami makin rapat dr sehari ke sehari.. the sempoi sista la.. even tgh pregnant, dia sgtla aktif.. siap bole naek apartment rumahnya yg d tgkat 3 tue.. hahahahaha...

eh, br teringat ade pc fair start hr nih smpai ahd d KLCC... g la beramai2 ke sana bg sesapa yg mmg berhajat nk beli somethg atau sj2 nk cuci mata... aku sbnrnye lbh terkenang PC FAIR ms kt UMP dlu.. hehehe.. sj nk emo2 kn kt entry nih.. igt senang ke nk handle suatu program?? jwpnnye adlh sgt sukar.. byk yg perlu d'lakukan.. dan paling utama KESABARAN, KECEKALAN, dan SEMANGAT... sbb amanah itu bknla sesuatu yg mudah utk d'laksanakan...

“Amanah itu apabila diletakkan diatas sebuah gunung,maka hancur berkecailah
gunung tersebut,bilamana diletak diatas dasar lautan maka keringnya seluruh
lautan,dan hanya manusia yang sanggup memingkul amanah tersebut dan sedarlah
bahwa sesungguhnya amanah itu amatlah berat.."

msh lg teringat ms PC FAIR tu aku jatoh sakit.. dpt turun kejap je.. terkilan.. tp xpe, dugaan kot.. even sehari je, tp hasilnya Alhamdulillah.. tu pengalaman handle PC FAIR yg xkn sekali2 aku lupa.. ke hulur ke hilir mencari vendor b'sm sarah.. siap tawarkn keje lg.. ah, rindu2.. ko igt lg x sarah wktu nih??? hahahaha...

xde gmbr kenangan ms nih.. ah, ruginye xsnap picture byk2.. kalo x, leh publish.. xpela, walau tiada gmbrnye, ia msh jelas dlm kotak memori ini.. walau xla gempak mcm kt KLCC nih, tp kesannya tu memberi impak yg sgt2 bsrla.. cukupla hny banner ni jd kenangan... adk aimi yg buat.. cantik... hehe.. :) eh, tbe2 aku rndu kt warga2 exco keusahawanan... walau da keje skrg nih, dak2 nih rjin update ngn aku story2 terbaru... kalo xmsj, skype la jd mgsa.. sume bnda ngadu kt aku.. suke2.. br korg rs kn bile da pegang amanah.. berat dik ooii..

* marilah rmai2 g serang KLCC *

* ini the best PC FAIR la dlm hdp *

ok, melalut da nih.. selamat mengunjungi PC FAIR.. silalah survey hrga dlu sblm membeli.. sbb anda pengguna bijak, jgn mudah tertipu.. :)

Kini hanyalah tinggal kenangan
Tiada ku rasa dalam genggaman
Hanya terdaya mengimbas semua
Kenangan yang lalu

dpt msj dr zati.. ah, rndu bdk nih.. moga dia baek2 shj... amin3.. :) yeay, holiday holiday..

Comments: (0)
Assalamualaikum dan selamat pg...

alhamdulillah, hari ni ade mkn free... hooreyy.. kalo part mkn mmg teruja
tahap xhengat kn... hahahaha... bgos gile kt sini...
nama pesta hr nih adalah pesta buah buahan.. sblm nih ade
bazar puteri la.. oh, ye.. smlm pn aku disajikn dgn mknn
percuma d sini.. mcm2 ade.. aiskrim pn ade.. tu mmg no 1 aku cekau dulu la..
hahaha..

so hari nih mari kite mkn buah buahan malaysia.. dgr citer ade kfc + pizza jgk..
waaa..... besnye dok department nih.. mknla pe yg ko nk, tp kalo rs malu
sila la blah... b'tmbh2 demok la aku... hahahaha...
xpee, last je mggu nih.. nti next week da nk pose.. ha, rasakan lah nti...

oit2, pose2... sibuk mkn2 je... next week da nk pose.. persediaan da cukup ke?
fizikal, mental, rohani dan jasmani????? gulp!!!! berpikir sekejp....
oh, xsbr menanti ramadhan.. moga2 amalan thn ni lbh baek dr thn2 lps dan
semakin baek d thn2 akn dtg.. amin... :)

Bulan Ramadhan dianggap sebagai bulan ‘bonus' dari Allah SWT sebagai rahmat bagi
hamba-hambaNya. Gandaan pahala di bulan dan ketika puasa adalah amat hebat. Ia
berdasarkan hadith Qudsi yang menyebut : "Setiap amalan anak Adam adalah
digandakan pahalanya kepada sepuluh hingga 700 kali ganda, maka berkata Allah
SWT : Kecuali puasa, sesungguhnya ia adalah khas untukKu dan Akulah yang akan
membalas kebaikannya, mereka meninggalkan makanan, minuman dan syahwat mereka
(di siang hari) hanya keranaKu" (H.R. Riwayat Al-Bukhari & Muslim)

Comments: (0)

so sweet..
i love it soo much..
and the meaning of the word..
ah, really appreciate..
thank you very much..
nothing precious than u in my life..
thank you dear.. :)

p/s : to the giver, sila lah membggakn dri.. hahahaha...

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg...

aku xpenh ke sini.. 1st time.. attending my beloved sister wedding, kak baiyyah wedding.. oppsss.. bkn dia.. her sista.. hahaha.. sila hentikan kontroversi br ini.. :)

seawal jam 8.30pg aku tlh menaip msj kpd kwn2 utk mengejutkn mereka dr mimpi yg lena.. jht kn aku.. sj gngu tdo mereka dgn tujuan sume2 akn punctual dan tdk terus lena diulit mimpi... haha.. biasela, hr ahad, siapalah yg sudi nk bgn awl2 kn.. termskla aku.. tp d'sbbkn smgt berkobar2 nk mkn free, aku gagahkn jugak mata tok celik bsr2..

d stesen kl sentral, menunggu ketibaan tetamu terhormat, zetti akhtar.. naseb baek ko ade, so cukuplah forum.. hahaha... thanks zetti krn sudi hadir.. dan perjlnn d'troskn shga ke stesen bdr tasik selatan.. d sini, dgn penuh istiadat tlh disambut oleh kekanda terchenta, nur amirah..
cheewaaahhhh.... hahahaha..

dan akhrnye kami tbe d majlis perkahwinan ini tepat jam 12.30 tgh hr.. mknn sungguh sedap xterkata.. kalo xmalu, bolelah tmbah lg.. nk tgk muke2 hepi dpt mknn???.. jgn segan silu,silalah tgk.. hahaha....



dan ini biasalah gmbr posing yg xlengkap kalo xde kn.. sj nk buat2 kenangan.. hehe... :)




dan aktiviti seterusnye adalah ke TESCO CHERAS.. sengal x? aku pn pelik pehal tah tibe2 ke sini.. sbb mule2 ckp lps mkn nk tros balik.. rupe2nye... ehem2.. SURPRISE.......................

rs nk nangis pn ade.. terharu woo.. even da 4hr berlalu, namun teman2 ni xpenah lupe.. aku syg kamu2 semua.. insyaAllah smpai bila2... a big thanks to kak mira, zetti n pijo 4 the surprise... hehe.. 4org da mcm 40 org.. gelak mmg xhengat.. hahahaa.. seronok sgt2...

ok, tu jelah cerita smlm.. cerita br tngulah aku hupdate nti ye.. :) hari isnin, keje bertimbun.. jom2, fokus.. :)