Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Assalamualaikum w.b.t dan selamat pg...



hatiku milik siapa???
adakah hatiku milik insan yang tidak tetap hatinya?
adakah hatiku milik insan yang cintanya ada batasan?
adakah hatiku milik insan yang cintanya sementara waktu?
adakah hatiku milik insan yang bermusim kasihnya?
adakah hatiku milik insan yang rapuh hatinya pada ilahi?
adakah hatiku milik insan yang tiada KALAM ilahi dalam hatinya?
adakah hatiku milik insan yang leka dengan duniawi?
adakah hatiku milik insan yang lupa akhiratnya?


Ya Hayyum, Ya Qayyum, Ya Latif…
ada padaMU sifat kekal…maka kekalkanlah hatiku menuju nurMU
ada padaMU sifat berdiri dengan sendiri… maka kuatkanlah hatiku dlm ranjau duniawi agar aku bisa berdiri dengan kekuatanMU,
ada padaMU sifat lembut… maka lembutkanlah hatiku menuju maghfirahMU…


Ya Allah, Ya Rabbi,
jangan Kau kelamkan hatiku dengan kegelapan dunia kini,
campakkan cahaya hidayahMU ke dalam hatiku,
moga dapat aku berikan sedikit,
cahaya itu buat mereka yang kegelapan,
semoga segala yang ku lakukan hanya untukMU,
hanya untuk merebut kasihMU yang Agung,
hanya untuk mencapai redhaMU,
di dunia dan akhirat…. amin3


"Tidak akan ada di dalam hati cinta kepada ALLAH sekiranya dalam hati sudah terlebih dahulu ada cinta kepada manusia"
Comments: (0)
Assalamualaikum w.b.t n selamat pg..

pg ni pn msh hujn lg.. berlanjutn dr mlm td.. waa, suke2.. bila hujn d sini, bumi UMP mnjd sejuk dan mood utk smbung tdo akn b'tmbh.. hahahaha.. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah ats rahmat hujan ini.. :)

2more papers to go.. sgt bosan bile t'pksa menanti exam yg gabnye sgtla jauh.. org laen ade yg hr ni da last.. last dlm erti kata merdeka dr final exm.. tp, aku.. msh perlu menelaah.. it's ok.. psti ade ganjarannye nti.. insyaAllah.. mood exm xb'kobar2 lg.. so, mari motivate dri sndri.. moga2, dtg smgt br.. i need it.. :)


aku suke bile time study week.. sbb ms nih br btol2 phm
ape sbnrnye dok blaja selama 1sem.. haha..
aku suke bile time study week.. sbb ms nih rmai yg mndoakn.. b'duyun2 ucapan
GOOD LUCK xlekang d bibir msg2.. doa tu.. moga2 d'makbulkn..
aku suke bile time study week, sbb sume org akn jd rajin.. rajin ke library,
rajin jumpe lecture dan rjin study group dgn kwn2..
aku suke bile time study week.. kite lbh byk dktkn diri kt Allah..
byk b'doa minta d'permudhkn sglnye, dan jgk solat hajat selalu..
semua yg positifkn.. kalaula stiap hr adalah study week... :)


p/s : i LOVE study week becoz the BEST thing after this is HOLIDAY.. yeah.. :)

Assalamualaikum w..b.t n selamat mlm...

post kali ni juz nk luahkn jutaan terima ksh xterhgga kpd.. ececece.. mcm menang anugerah ABH je... mwahahahaha..

sj nk ucapkn rs terharu kdp noryasmin ahmad kashiri ats kesudian saudari belanje sy mkn mee goreng mamak + roti canai ptg td.. sgt appreciate okeh dan sgt sedap bile mkn b'sm mint.. haha.. :)

kwn dr 1st sem UMP smpaila skrg.. alhamdulillah.. fren 4eva mint.. aku syg ko byk3.. :) eh, nti da LI jgn lupe aku.. kalo free hangout jom~~~ lalalala...


* xmcm umur 22 kn.. mwahahaha..*

p/s : mood ceria krn dpt cuci mata riadah ptg td.. bosan tgk notes je.. haha..:)

Comments: (0)
Assalamualaikum w.b.t n selamat pg...

Alhamdulillah, pg ni msh lg d'pjgkn umur oleh Allah.. mari kite byk2 b'syukur kpd Allah.. moga2 dgn p'tmbhn umur ini, mampu mengubah kite ke arh lbh baek.. insyaAllah..

aku melayan sejenak lagu ini.. lagu lama dr kump Peterpan.. bila hayati lirik lagu nih, serius aku rs sebak.. sebak krn memikirkn lg beberapa mggu je akn tgglkn UMP ni.. tipulah kalo anda kata
anda xmerindui UMP.. utk jgka ms skrg, mgkn.. tp lps ni, sure tdk.. psti anda kan merindui stiap saat d UMP dan even bnda2 kecil pn... 3years d sini.. it's a long journey.. menemukn aku dgn pelbgai..

aku psti rndu rumet2, kwn2 BCN n BCS, lecturer2 FSKKP, junior2, buku2, assignments, group discussion, meeting, program, PETAKOM, in-smartive, test, kafe, dan sume2 la.. cdehnye.. aku bakal meninggalkn campus life.. dan akn menempuh dunia pekerjaaan pulak lps nih..

teringat statement kwn "BERTEMU KITE TAK DIRANCANG, BERPISAH KITE PUN TAK DIRANCANG"... ya benar.. semuanya dlm aturan Allah.. hbt kn.. sim ckp "uni live is not fun at all, i miss matrik life"... nurlin ckp "depends pada ending p'pisahan itu.. kalo best, mksdnye best la uni life tu".. ni antara komen kwn2 tntg uni life.. tp, b'beza dgn aku.. bg aku, semua pn best..
semua pn punye memori sndri yg akn d'kenang smpai bila2.. frens, hope ur frenship will remain 4eva.. insyaAllah.. aku nk korg tahu betapa sygnye aku kt korg dan betapa b'syukurnye
aku ats p'temuan kita..
Waktu terasa semakin berlalu
Tinggalkan cerita tentang kita
Akan tiada lagi kini tawamu
Tuk hapuskan semua sepi di hati

Ada cerita tentang aku dan dia
dan kita bersama saat dulu kala
Ada cerita tentang masa yang indah
Saat kita berduka saat kita tertawa

Teringat di saat kita tertawa bersama
Ceritakan semua tentang kita


di ats ni lirik lagu yg tlh buat aku touching sgt2.. aku tujukn khas tok semua wrga UMP.. kenangan b'sm kalian adalah terbaek..

p/s : last day ms SPM aku menangis sbb cdeh b'pisah dgn sekola, last day ms d matrik pn
aku menangis sbb xsggup nk tgglkn matrik, dan sekarang pn aku mngs ms menaip nih.. :( eh, cdeh weh.. apsl nk ngs plak nih.. tbe2 tkot dan xde kekuatn nk hadapi perpisahan itu.. last day d UMP??

Assalamualaikum w.b.t n selamat mlm...

Alhamdulillah, hr ni aku rs sgt2 tenang.. tenang dr sgl mcm kekusutn yg m'belenggu diri.. terima kasih Ya Allah.. semakin hr, semakin aku b'syukur dgn stiap satu persatu nikmat yg Kau kurniakan..

smlm last class TECHNOPRENEURSHIP.. subjek elektif yg wajib d'ambil.. dan aku enjy m'hadiri kelas itu. sntiasa duduk d barisan plg hdpn ms class nih.. fokus ke? haha.. hr t'akhr clas techno d'akhiri dgn menyemak carrymark.. humm, mls nk pkir lbh2.. aku tawakal sj.. insyaAllah, moga dpt result baek dan aku msti b'syukur.. to cik zuraini, terima ksh ats ilmu yg d'beri kpd kami..
kami hrgai.. sure will miss u.. kalo pjg umo, hrp2 bole b'jumpa lg~~ dan itu jgk last class tok sem nih.. da nk grade rupenye.. kejp je ms b'lalu kn.. 3years.. dan aku psti rndu sume2 memori itu..
life must go on.. b'temu dan b'pisah.. itu adat... ape yg penting, jgn d'putuskn ukhuwah itu.. moga ia kekal smpai akhr hyt.. walau jauh d mata, psti dkt sj d hati dan sntiasa kejap d situ.. skrewed it, so that it wont be move~~ insyaAllah..


* memory wit cik zuraini *


after class techno, kami mengisi perot d gelas besar.. ceria.. itu suasana tika itu.. t'sasul nk order chicken cop bole jd chopstick.. haha.. maafkan aku kwn2 sbb slalu wt lawak spontan.. nk kua ngn aku, kene thn malu cket r.. sbb aku selalu wt unexpected things.. lps tu konon nk wt part time jd model kt dpn masjd kuantn.. tp ade football tournament.. so beralih ke TC.. model2 beraksi hbt d sana.. haha.. walau bkn DLSR yg kami bw, tp cukup memuaskn.. syabas kpd model2 itu.. aksi2 kalian, mantap!! hehe.. bila model2 b'aksi, lihat sj picture2 d bwh ini.. ngee~~~




itu cerita smlm.. smlm yg da jd sejarah.. yg aku akn igt smpai bile2.. insyaAllah.. hr ni aku create cerita br.. cerita d mana presentation PSM b'sm supervisor.. fuhh, lega.. lega sgt2.. sv b'puas hati.. itu sudh cukup buat aku.. terima kasih Ya Allah.. kau permudhkn lg jlnKu.. dan esok mgkn resultnye akn kelua.. penentu thp PSM aku.. aku xmahu mimpikn yg t'lalu indah, tkot nti merana mkn diri.. tp aku jgk xhrpkn yg hodoh, krn cacat cela itu meruntuhkn smgtku.. doaku, biarla yg terbaek sj.. aku redha walau ape jua yg da tertulis itu..

i'm not the perfect students, frens, and children.. but i want to be the right students, frens and children.. may i success to achieve it? hope soo.. pray 4 me that i'll be the right one.. insyaAllah..

p/s : 2papers left 4 final exm.. gambateh!!!

Comments: (0)

Assalamualaikum w.b.t n selamt mlm..

da lm xdpt tenet.. rndu nk memblog krn idea melimpah ruah.. sabtu lalu aku d'kejutkn dgn berita tntg kematian achik spin.. walau dia hnyla artis, tp dia ttp manusia.. sm spt kita.. jgn judge manusia itu luarn semata.. xkirela dia artis ke, bkn hak kite utk menilai ke manakah dia akn d'tptkn.. itu kerja Allah.. doakn yg baek2 shj.. moga arwah d'temptkn d klgn org yg beriman.. amin..

hr ini, achik spin da jd sejarah.. tggal kenangan.. hny namanya shj yg d'sebut2 walau hakiktnye jasadnya da xde lg.. cdeh bile tgk video kmlgn yg d'alaminya.. ngeri.. buat aku terpikir sejenak, betapa lemahnye kita ini.. segalanya dlm aturan Allah.. hatta ajal kite sekalipn kite xtahu.. ape yg penting, bersedialah krn ajal tu dtg menjemput tnpa memberitahu kite..

mati.. itulah p'akhirn hdp kite d dunia ini.. krn kite akn d'pertemukn dgn sebenar2 khdpn d akhrt nti.. jd kehidupn manakah yg kite nk pilih.. Ya Allah, terasa kerdil diri ini.. tkot bile memikirkn mati sdgkn Nabi nasihatkn kite spy mengingati mati itu stiap hari... tapi kita?
msh mengejar2 khdupn dunia semata2.. alpa dgn kematian yg sbnrnye, yg semakin hr semakin m'hmpiri kite..

aku teringat statement kt fb ukhti zetty, bila dia publish d wallnya, "kalo aku da xde, agk2 ade org igt kt aku x?"... mcm ni lah aytnye.. ok, aku cdeh bile bc statement tu.. ya, mati itu psti..
hatta sekrg pn ms aku tgh menaip nih, kalo da smpai ajal, psti aku akn mati skrg jgk.. tp kite xtahu bile.. hr ini kite hny ckp2 kosong, tp esok lusa mgkn jd kenyataan.. dlm al-quran pn da sebut "setiap yg hdp itu psti merasai mati".. tp, aku xbersedia lg nk kehilgn kwn2 aku.. krn aku rs hdp kalian msh jauh lg perjalanannye.. byk lg yg kite blm sempt kutip.. moga kalian2 sume d'pjgkn umur.. amin..

kalo b'pisah dunia, walau jauh mne sekalipn, insyaAllah kalo ade jodoh psti akn b'temu jua.. tp kalo mati, mmg xkn jumpe lg.. berpisah segalanya.. dan aku penh rs perasaan tu..
kosong.. hambar.. sunyi.. sush nk gmbrkn.. bg yg penah rs, tntu phm, bg yg xpenah, bersedia lah.. bkn mudh utk nk terima kematian itu.. tp siapakah kita utk melawan takdirNya jk itu yg tlh t'surat? redha.. ya, msti.. tp bkn mudah.. konklusinya, plez appreciate people yg korg syg even kenal2 biase pn, berbuat baekla.. sbb bila da kehilgn nti, kite akn menyesal.. menyesal krn xberbuat sebaek-baeknye pd dia dulu... hentikanlah gadoh2 kosong, stapback, dengki2 dan sume2 yg mazmumah.. nasihat tok diri sndri jgk.. hdp ni sementara.. plez, igt nih.. jd gunakanlah sebaeknye dan penuhilah ia dgn yg baek2 shj.. insyaAllah..

4 those yg bc blog nih, terima ksh ats komen2 smgt yg penh d'beri atau ape2 shj.. aku appreciate.. 4 those yg penh menyayangi aku, terima ksh byk2.. aku xmampu nk bls jasa2 kalian.. 4 those yg terima aku seadanya, t'msk kekurgn diri ini, terima kasih.. sesungguhnye aku jua manusia spt kalian.. xsempurna dan sering buat silap.. 4 those yg penh ade memori dgn aku, kenang ia smpai bile2 ya.. aku syg kamu2 semua.. 4 those yg penh sakit ht atau ape2 shj dgn aku, aku susun 10 jari mintk maaf dr hujg rmbut smpai hujg kaki... maafknlah aku.. agar kalo 1 hari nti aku da xde, aku akn tenang d sana.. insyaAllah..

kata2 dr Imam Ghazali : “ Carilah hatimu di tiga tempat..Carilah hatimu sewaktu bangun membaca Al-Quran. Jika tidak kau temui, carilah hatimu ketika mengerjakan solat. Jika tidak engkau temui, carilah hatimu ketika duduk tafakur mengingati mati. Jika engkau tidak temui juga, maka berdoalah kepada Allah, pinta hati yang baru, kerana hakikatnya pada ketika itu kau tidak mempunyai hati.”

p/s : esok 1st paper.. salam kemaafan dr aku yg penuh kekurgn ini.. doakn yg baek2 tok kite semua sblm jwb final exm.. all the best..:) Ya Allah, permudhkn urusan kami2 semua.. amin.. :)

Comments: (6)

Assalamualaikum wbt n selamat mlm...

dlm kesibukan mggu study week, aku msh b'kesemptn m'bc sebuah buku.. buku yg aku rs sgt memotivatekn dri sndri.. byk input2 b'gune yg aku dpt stlh m'bc buku ini.. betapa stiap ape
yg kite kerjakan selama hr ni saling b'kait.. bila kite bgn pg, andai kite mahukn hr itu b'jln dgn baek dan ceria2 shj, cubalah ubh tabiat diri untuk sntiasa b'sikap positif t'utama pd awl2 pg lg.. insyaAllah psti yg baek2 shj akn melingkari hdpmu.. antara intipati dlm buku ni, aku tertarik kpd satu bab : KENAPA DOA SAYA TDK DIKABULKAN..

aku psti, sbg org Islam, hatta sekalipn bgsa asing jg, akn meminta doa kpd Tuhan msg2.. meminta apa yg d'ingini.. same as me.. tp xsemua kdg2 doa itu d'perkenankn.. ade yg cpt, ade yg lbt, ade jgk yg xd'perkenankn lgsg.. psti kite akn t'tny2 sndri knape doa kite xd'makbulkn atau barangkali kite akn rs putus asa dan b'sgka buruk kpd Allah.. menurut buku yg tlh aku bc nih,
ade 3 sebab utama knape doa kite xkabulkn...

pertamanya, adalah krn ucapan lidah kite xsama dgn isi hati.. cthnye, dlm doa kite sering memanjatkn nk jd kaya.. tp laen pula d mulut.. kite msh ragu2, dgn doa itu sndri.. kite akn ckp "eh, boleh ke aku jd kaya.. kete pn xda".. tnpa pengetahuan kite, bnda2 itu m'pengaruhi
knape doa kite xd'makbulkn.. seharusnye ape yg t'ucap d lidah msti sm dgn ape yg t'zahir d hati.. jgn kite mahukn A, tp hati kite lbh cenderung ke B.. sm2 pkirkn...

keduanya, Allah lbh mengetahui jalan terbaik hidup kita.. Bsr kemungkinan doa kite tdk d'kabulkn oleh Allah krn Allah mencintai kita... Dia tdk mahu melihat kite dlm kesushn jk doa itu dikabulkn.. dgn kata lain, apa yg kite sgka baik, blm tntu baik utk diri kita.. sebaliknye ape yg kite benci mungkin mnjd perkara t'baek dlm hdp kita.. sm2 pkirkn.. jd, buangla sikap kite yg selalu b'sgka negatif kpd Allah...

ketiga, menambah dosa kita.. benarkah kite m'cintai Allah? jk benar, sejauh mne kecintaan kite kpdnya? kite sntiasa mahu doa kite d'kabulkn, tp stiap hr kite xpernah lps dr gelumang dosa..kite sntiasa buat mksiat dan dosa.. jd sbnrnye kite xcintakn Allah... tnpa kite sedar, p'buatan2 dosa inilah yg mnjd p'halang antara doa kite kpd Allah.. jd xsalah kalau Allah xkabulkn doa kite, krn kite sndri xcintakan dia.. kita mahukn kebaikn dr Dia, tp kite sndri xmenurut perintahnye.. sm2la kite pkirkn...

dlm Shahih Muslim, Nabi Muhammad b'kata, "Seorg hamba akn selalu d'kabulkn doanya oleh Allah selagi dia tdk b'doa dgn sesuatu yg b'dosa, memutus silaturrahim dan t'gesa-gesa"...
Nabi berkata lg "Org yg tergesa-gesa adlh og yg mengatakn "Sy b'doa kpd Allah, ttp tdk dikabulkn" kemudian dia mengeluh dan tros b'hnti b'doa..

byk lg bab2 menarik dlm buku nih.. kalo nk tahu lbh lnjut, tryla cr or pinjm buku nih.. sgt bgos.. kite xsempurna.. dgn membaca buku2 mcm ni la, kite akn realize mkin byk kelemhn dan silap kite yg seringkali kite pndang enteng je.. dan dgn buku2 mcm ni la, kita bole merubah diri ke arh lbh baik.. insyaAllah..

d golongan manakah kite.. pilihla jln hdp b'lndskn Islam sbnr.. sm2 la kite ubh dri ke arh lbh baek dan sntiasa positifkn dri.. perubhn itu bkn mustahil.. semunya terletak d tgn kite..
kalo hndk seribu daya, xnk seribu dalih... selamat b'amal.. pesanan tok dri sndri jgk yg penuh kekurgn... sekadar p'kongsian b'sm...

p/s : doa merupkn snjata org mukmin... sempena final exm yg akn b'mula next week, bykkn b'doa, b'doa dan tros b'doa kpd Allah... moga2 doa kite d'makbulkn.. insyaAllah... selamat mnghdpi final exam.. all the best to me n kwn2 sume.. :) moga kjyaan milik kita... amin..

Assalamualaikum w.b.t n selamat pg...

2hr lps adalah hr enjy buat aku.. hr tok memanjakn dri sndri stlh penat lelah utk PSM itu dan mgkn jgk nk cr mood study tok final exam pulak.. hehe.. harap2nye t'capaila objektive itu... ptotnye aku da update blog ni smlm, tp apakan daya.. salahkn internet yg xbp btol smlm s'pnjg 1 hr.. haha..

aktiviti s'ptotnye b'mula jam 2ptg.. tp marahkn akk2 yg lewat itu tbe shhga 2.30ptg.. haha.. it's ok.. nk enjoy, so xbole mrh2.. ECM tujuan utama.. 1st ke kedai buku.. nk cr 1 buku, tp xjumpe...
limited edition btol.. kt KL aku balik hr tu cr pn xjumpe.. kapankah akn ketemu buku tu? sbr2, psti dpt nti... then beli tiket cerita "semerah cinta stilletto".. sgt best aku rs cerita ni.. cerita pn komedi.. so dptla release tnsion smbil b'gelak2.. aku nk ulas tntg satu statement dlm cerita tu..
"ketidaksempurnaan itu, k'bhgiaan kita".. ya, hakikatnya semua manusia itu xsempurna.. tp sejauh mne kite ego utk menidakkn kebenrn itu, t'pulg pd pndgn individu itu sndri.. aku nk kaitkn bnda ni dgn khdupn seharian kite cthnye dlm b'kwn.. pastilah kwn itu ade mcm2 perangainya.. ade yg bijak, yg sederhana dan kurg jgk.. tp stiap org tu psti ade kelebihn sndri.. hakikatnye, kekurgn yg ade dlm diri kwn2 itu la , bila b'satu akn mnjdkn semuanya sempurna... indahkn.. bila da sempurna, maka akn bahagiala kite dlm b'kwn.. insyaAllah.. psti itu yg d'hrpkn.. moga2 t'capai..

then mlmnye celebrate bufday kak mira + kak su.. seronok.. bila join dgn akk2 nih, rs diri mude.. rs diri mcm adk.. rs mcm ade kakak sndri walau hakiktnye pernh rs dulu2.. special wish for beloved sista, NUR AMIRAH BT ANUAR * kak su (xtahu nama sbnr).. moga Allah kurniakn yg baek2 shj dlm hdp kalian.. amin... :) 10q 4 alwiz beside me.. Ya Allah, terima kasih krn tlh
m'perkenalkn aku kpd mereka... bile tgk mereka, aku kagum dgn p'shbtn yg t'jalin antara mereka.. 5thn b'shbt since diploma & serumet smpai skrg.. 5thn satu jgka ms yg agk pjg...
hebt kn.. igt rmai ke bole maintain dgn kwn tu lm2 cmtu.. not everybody got that chance.. so appreciate when u hv it.. sejujurnye aku jeles tgk p'shbtn mereka.. seronok.. mgkn itu yg d'katakn shbt sejati... doaku biarla p'shbtn mereka itu kekal smpai akhr hyt.. amin..



* hepy bufday kak mira + kak su *

* besfren 4eva.. amin *


terima kasih akk2 krn m'jemput aku dlm kjlis kalian.. aku t'haru.. terima ksh jgk krn menerima aku seadanya.. aku sdr byk kekurgn dlm dri ini.. terima kasih jgk krn kasih syg yg d'beri.. aku rndu kasih syg dr seorg kakak.. terima kasih krn memori ini.. akn aku kenang smpai bile2.. insyaAllah.. u're the best sista i hv know.. :)

* i luv u sista2.. *

kalo ikutkn, sem 6 da b'akhr.. tggl final exam je.. skrg pn study week time.. wargh, ramainye balik rumah time2 nih.. jeles2.. tp aku xbole balik.. kene berkorban.. fokus azi.. 4 the last.. rmai gk kwn2 g interview tok LI.. korg, all the best.. aku doakn korg sume b'jy mndpt tpt.. amin... da nk hbs nih, seronok ke? sedih ke? ape yg aku dpt s'pnjg 3thn d sini? alhamdulillah, walau course ini bkn pilihan, tp aku b'jy jgk harunginya.. belaja byk bnda.. byk ilmu yg insyaAllah akn d'praktikkn slps ni.. m'hitung hr tok meningglkn ump..

p/s : smlm last presentation kot tok sem ni lps PSM.. serupa mcm xyh present je.. haha..

Assalamualaikum wbt n selamat malam...

lama xmemblog.. sbb bz fokus pd PSM semata.. Alhamdulillah, ketenangan ini yg aku tngu2.. akhrnye da smpai msnye aku mengecapinye.. seronok.. aku nk singkap semula tiap2 memori yg aku catat sepnjg menyiapkn project PSM ini.. moga2 ini mnjd pengalaman plg manis yg akn aku kenang stlh penat lelah, usaha, dan belajar yg aku tuntut dlm menyiapkn projek ini dan tugs sbg pelajar.. Alhamdulillah, aku belaja sglnye...


2009

taklimat PSM 1 dan tarikh utk submit tajok projek d'tetpkn.. dan aku msh buntu mncr tjk yg sesuai smpai rs gv up.. Allah tnjukkn jln bile aku g bilik mint, borak2, dan akhrnye, idea kelua dr mulut dia.. sbb ms tu kami berjiran.. Alhamdulillah.. terima kasih mint.. idea tjok ko aku gune smpai akhrnye siap projek nih.. terima kasih shbt, Noryasmin... akn aku kenang js ko smpai bile2.. insyaAllah.. konon pilih en azhar sbg sv sbb dia pakar dlm bidg RFID, tp xde rezeki.. dpt cik sy fazlin.. papepn, aku b'syukur.. sv selalu bg support.. 10q sv..

PSM 1 b'jln lncr.. presentation pn ok.. sbb ms nih juz focussing on report only.. result PSM 1 kua, dan grade bdk2 BCN trok.. aku pn dpt B.. tp, itu lbh baek.. sbb aku aspect xtggi mne pn.. mgkn sbb kami pn msh xclear ngn projek sbnr yg akn d'bgnkn.. good try.. ini br p'mulaan.. aku nekad nk fokus btol2 PSM II...

disember 2009, org len sibuk cuti dgn tenangnye, b'lainan ngan aku.. selalu update dgn en faiz tny tntg device RFID da temph ke blm.. dan update sume2 tntg training dsb.. sbb kerisauan aku pd temphn brg ni adalah thp maksima.. aku tkot pisang b'buah 2 kali.. jd cm kak emma ms psm dulu.. hrp2nye tdk..


2010

awl semester d'mulakn dgn temphn brg yg blm smpai.. ok, aku cuak.. mula agk2, cr backup tjok projek laen or lupakan RFID tros.. tkot brg mmg xsmpai sbb beli dr oversea... dan penantian itu mmg satu penyeksaan.. smpai satu tahap aku da gv up sbb brg lbt smpai dan kwn2 laen rmai da 50% bgnkn projek.. sdgkn aku... t'pikir smpai thp "akn extendkah aku".. tp bkn itu yg aku mahukn..

awl mac RFID device br smpai.. kalo ikt p'kiraan, sebulan lbh je ms.. dan masa tu aku pulun hbs2.. join training... phmkn gler2.. buat research.. b'sm2 geng s'perjuangan RFID, kami mcm org gile... every weekend tempah FSK3 tok testing device compatible dgn laptop ke x.. kene b'kongsi2 sbb device xcukup... ni pengalaman plg manis.. aku xkn lupe saat2 sakit kepala b'sm, nangis sm2, sharing cerita b'sm, belaja coding b'sm.. geng2 s'perjuangan RFID.. 10q ats kerjasama korg dan usaha kite b'sm.. nurul, nadia, king, shamini, basirah, nawi.... luv korg~~~

12 APRIL 2010, alhamdulillah, pd masa skrg ni, aku tlh selamat buat presentation.. dan aku xsgka projek ni akhrnye siap jgk.. walau hny simple projek, namun aku puas hati dgn usaha yg tlh d'lakukn.. usaha utk siapkn yg satu ini.. skrg tngu result kelua, harap2 yg terbaek.. amin3.. :) Ya Allah, terima kasih ats segalanya..

special thanks to:-

1) mak, abh, adk 4 always beside me whenever i'm good or in trouble..
2) supervisor cik fazlin ats nasihat, idea dan sokongan yg xpenah jemu
3) rumet- teh, zila, kak azie.. print, bg smgt, idea, dgr bebelan aku dan sume2 la.. korg terbaek~
4) kwn2 seperjuangan BCN dan BCS.. jasa kalian xkn ku lupakan.. moga kite sume b'jy.. insyaAllah..:)

sesi presentation 11.30pg-1.00tgh hr :-


* my booth*

* ni jiran sblh booth aku.. zetti *

* sista mira.. :) *

* athirah dtg bg smgt kt kami *

* dr mamta visit my booth*

* emy wit the sv*

* fatem smgt present projek *

* bahiyah pn smgt jgk.. hehe *

sori kwn2 yg sesi ptg.. aku xdtg sbb sakit kepala ms tu, dan tros tdo n rehat.. walaupn cmtu, aku ttp sokong korg dr blkg.. :) mlm td celebrate kelegaan lps present PSM ngan zety, kila n adm.. walau hny mkn2 biasa, namun dpt lepak2 + rilek2.. terima kasih kwn2.. aku syg korg..:)


Comments: (2)
tag & beautiful blogger award from KAK AZIE


1. Thank and link the person that gave you the award

thank you kak azie.. nama pggilan kite sama tp nama sbnr xsm.. azi xreti nk link ke blog akk cmne.. crla azie in the wonderland.. haha.. br perasan bnda nih kt blog akk.. maklumla, sy balik hr tuh.. xsempt nk jenguk2 blog kwn2.. hehe..


2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic

sp2 readers (kalo ade la) yg bukak blog nih, sila jwb.. WAJIB.. :)


3. Contact each blog and let them know they won the award

selalu da contact... :)


4. State 7 things bout yourself

ni sikap2 yg bisala sume org pn suke.. tp aku nk mention jgk..

- suke memasak.. kalo kt rumah abh selalu puji ok.. :) angkt bakul sndri
- suke yg bersih2.. xsuke kotor2, xkemas n serabut.. sbb bnda2 tuh memeningkn kepala..
- suke kumpul novel2, buku2 motivasi n majalah.. kt rumah aku ade rak khas tok bnda2 nih sume.. best2.. m'bc amalan mulia.. :) aku ade kad MPH.. senang nk borong beli buku.. hehe
- suke duduk dlm kereta lm2 + lyn lagu2 xkesala pape lagu pn.. t'utama kalo ms balik kg.. waa, rndu nenek..
- suke melancong.. last b'sm family ms kt batu feringgi... luar ng xde kesemptn lg.. coming soon, insyaAllah..
- suke shopping.. kalo time sales lg suke.. aku ade JUSCO card sbb suke g JUSCO.. haha.. dan jgk card HINODE SHOP, sbb brg kiut2 n murh2.. haha
- suke kumpul gmbr2.. aku ade album gmbr2 since baby smpaila ke universiti nih.. family + kwn2, aku syg korg~~

nk tmbh lg bole? hahaha.. beri betis nk paha.. ngada btol.. sudah2.. :)

Comments: (0)
Assalamualaikum w.b.t n selamat pg..

Alhamdulillah, pertama2nya syukur ke hadrat Ilahi krn msh mengurniakn aku ruang utk b'nfs lg d muka bumi ini... Alhamdulillah jgk krn smlm tibe dgn selamatnye walau ade kerosakn yg xd'ingini b'laku..

byk bnda2 yg baek berlaku dlm hdp aku beberp hr lps dan ade jgk yg buruknye.. aku nk mulakn dgn yg baek.. stlh lm menanti, finally jumaat lalu kata putus d'capai.. aku d'terima.. Alhamdulillah.. Allah itu adil kn.. bile kite b'usaha dan dlm ms yg sm xhnti2 puts b'doa, psti ade imbalan drNya.. bezanya d sini cpt atau lbt shj utk uji kesbrn hambanya.. terima kasih Ya Allah..
tiada yg lbh indah selain nikmat yg pelbagai yg tlh kau kurniakan.. aku buat kesimpuln d sini, walau ape jua pn, keyword di sini adala BERSYUKUR.. b'syukur dlm erti kata laen, redhala dgn ape shj yg d'terima walaupn itu bkn pilihan utama kite ke, atau bkn kemahuan kite.. sesungguhnye Allah lbh mengetahui d sebalik sglnye.. insyaAllah..

"Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih." (Ibrahim: 7)

muafakat m'bw berkat... itu yg aku nmpk antara jiran2 d rumh kami.. walau kami msg2 bz dgn urusn sndri, namun bile b'satu, ukhuwah itu indah terjalin.. saling bekerjsm, membntu, dsb.. aku seronok... doaku moga ukhuwah2 yg terjalin antara jiran2 kt rumh aku akn kekal smpai bile2..
amin..

ahd wktu kritikal d mana aku dpt nikmat sakit dr Allah.. kali ke-2 aku rs bnda ni jd lg.. smpai kene wt ujian air kncing.. kritikal kn..aku xthn dgn ujian ini.. tp aku positifkn diri mgkn byk dosa2 aku, jd Allah bg ujian sakit ini agr dpt hapuskn dosa2 kecil.. insyaAllah.. bila sakit, br nk igt Allah lbh kn..sedih rs.. aku teringat lirik lagu nih.. penguat smgt aku ms sakit hr tu..

Tuhan baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta-Mu
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salahku selama ini
Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa

hr ni kesihtn lbh baek dr smlm2.. Alhamdulillah, terima ksih Ya Allah..

2nd ujian dtg bila semakin hmpir presentation PSM, semakin byk mslh yg d'hadapi.. aku jgk xterlps dr bnda nih.. install software yg trial version dan akhrnye mslh tu xbole solve sbb xleh uninstall semula.. aku risau thp dewa bnda ni sbb pkir nk kene format dan backup byk2 system..
tp, bnda ni da settle smlm.. rs nk jerit kuat2 ckp terima ksih Ya Allah.. usaha tgga kejyaan.. ini keywordnye.. walau ape jua sekalipn, jgn pudh putus asa kwn2.. letak kepercyaan bile kite da usaha tok dptkn sesuatu, Allah psti bg.. kalo xbg pn, msti Allah gntikn dgn bnda laen yg lbh baek sbnrnye.. insyaAllah.. Ya Allah permudhkn segala urusan aku dan kwn2 semua tok presentation PSM ini.. lg beberapa hr dan hrp sumenye b'jln lncar.. amin.. jgn Kau uji kami dgn ujian2 yg d'luar kemampuan kami krn kami xkuat.. aku teringat ms sharing moment wit my sv, dia share cerita ms zaman dia belaja dulu, time nk dkt2 presentation day, laptop dia kene curi.. bole imagine? kuat x kite kalo kite hdpi bnda nih? nauzubillah.. moga kite d'jauhkn dr mslh cmni.. sv aku kuat. thniah.. :)

"Sesungguhnya Allah xkn bebani manusia itu dgn ujian yg d luar kemampuannya"

today byk bnda nk kene settle dan esok ade test arab + presentation techno.. all the best~~

p/s : skrg suke tulis pjg2.. teringat wt karangan zmn sekola dulu2.. rndu..

Comments: (0)
Assalamualaikum w.b.t n selamat pg..

Alhamdulillah, smlm lbh lega berbanding hr2 yg len.. aku bebas stlh m'hntr dgn jayanya bnda yg satu itu.. bnda yg mnjd kekusutn bg tiap org t'msk aku.. tp, da settle.. hatiku berbunga keceriaan.. Alhamdulillah.. terima kasih Ya Allah ats kekuatn yg Kau pinjamkn utkku.. dan jgk parents, adk ku n kwn2 yg selalu bg support.. skrg nk fokus bnda2 laen.. moga aku lbh rjin mcm dulu2.. yes, i want to be the old me.. hope i'll success.. amin..

lm xupdate blog ni dan aku rs mood tok b'cerita mencurah2 mcm air.. kekangan ms yg d'hadapi, oh xkn aku lupa walau sesaat pn.. rndu, aku psti rndu detik waktu itu saat aku melangkah kaki meninggalkn ump ini nti.. insyaAllah, lg beberapa bulan t'msk 3P..

kelmarin test2 techno dan sgt sukar aku rs.. quite tough.. tp, aku redha dgn sglnye.. aku percy bp yg aku dpt nti, itu adalah tahap usaha aku.. dan aku msti berpuas hati dgnnye.. krn aku percy, kejyaan itu xkn dtg dgn mudah.. psti ade liku2 yg perlu kite hadapi.. br kite akn appreciate kjyaan itu..

bebas.. aku bebas skrg.. bebas dr segala mcm bnda.. tnpa perlu terikat dgn sp2, mana2, atau apa shj.. aku bebas dgn perasaan sndri d mana aku bole buat ape yg aku suke atau xsuke, dlm erti kata laen aku bebas memilih jlnku.. jlnku yg mana d pengakhrnnye aku xkn menyesal.. insyaAllah.. kalo menyesal pn, aku pasrah.. mgkn ade hkmah d sebalik sumenye... jln yg mne aku akn hepy sndri, sedih sndri, atau apa2 shj yg akn d'lalui sndri tnpa perlu babitkn hati & perasaan org laen.. krn penat, sedih, kecewa itu telah aku hadapi,lalui dan cuba ubati sndri, sndri dan sndri.. aku xmahu mnjd yg dulu.. aku nk tgglkn yg busuk2 yg lekat d hati ini dan create sesuatu yg br yg hny ade aku dlm bebas itu.. mungkinkah tercapai?

hr ni adalah hr yg d'nanti2 sepanjang bln ni.. doakn moga yg selamat2 shj.. amin.. aku perlukan kerehatan minda slps berhempas pulas utk yg satu itu.. moga2 slps kerehatan itu akn dpt kembalikn new energy sbg preparation utk yg laen2 pula..

sesi pembelajaran sem akhr aku d ump ini byk da hbs.. best, itu kata d mulut aku.. tp laen pula d hatinya.. sedih.. xsgka dah 3thn aku d sini dan nk hbs pn.. mcm xpercy, dulu hny angan2 nk msk universiti skrg da tercapai tggl nk grade je.. insyaAllah.. byk memory2 yg insyaAllah akn aku simpn kejap dlm hati ini.. aku bkn manusia yg spt kacang lupakn kulit.. kalian ttp tersemat dlm hati walau byk cerita d sabalik tabirnya.. cuma aku mls nk jd penglipur lara bercerita itu ini.. membuka pekung d dada msg2.. biarlah aku simpn kemas cerita2 itu moga2 jd pengajrn utk aku supaya lbh b'hati2 dgn pelbagai ragam manusia yg akn aku temui bile da kua ump ni.. aku xkesa dgn ape jua anggpn org, krn itu hak mereka.. hak utk menilai manusia itu spt hakim d mahkamah.. bezanya penilaian itu selalu xtepat.. benarkah? statement en ipin ms last lab net mgmt.. aku suke ayt tuh.. en ckp "sy mintk maaf kalo ade slh silap, anggaplah kite xpenah kenal"... bole x nk pinjm statement tu.. anggaplah kalian2 xpenah kenal aku.. kite tutup citer2
lama dan mari become the new one yg bebas sndri..

3P, aku mls sbnrnye nk amik.. rs mcm nk skip je.. tp bile dpt tntgn sbb ade yg ckp rugila xamik, kt lua mahal.. aku kuatkn tekad tok troskn p'juangn ini.. ikhlaskn hati.. mari, mari, mari..

ku sangka berpanjangan, panas hingga ke petang, tiba mendung menjelma, tak seperti yang ku harapkan kini mengertilah aku, tak perlu menunggu, biarkanlah kau dengan caramu, aku dengan cara hidupku doaku moga kite2 d'beri kejyaan hdp d dunia mahupn akhirt dan berbahagia hndknye..amin..

jgn tny soalan b'kaitan PSM mahupn LI.. krn bila aku jwb YA, kau akn ckp aku BERLAGAK,
bila aku jwb TIDAK, kau ckp aku TIPU.. jd, jwpn manakah sebaeknye? jgn tny.. itulah jwpnnye..

sem akhr ini penuh ujian.. aku nekad utk tempuhinye walau aku xkuat mne pn.. Ya Allah, beri aku kekuatan.. aku nk jauh2 dr sikap putus asa.. jauh2 dr sedih2.. jauh2 dr segala2 yg kusut.. jauh2 dr b'sgka buruk.. subjek sem ni sume killer.. aku tkot xbole maintain pointer.. tp, xnk gv up selagi blm hbs berjuang.. permudahkn aku Ya Allah.. amin.. aku bole, aku bole, aku bole..

abah call, katanya suara aku begitu ceria.. hehe.. ceria sbb terhibur dgr lawak abah.. n chatting wit my x-rumet ms matrik, bercerita tntg khdpn dia skrg dan kisah cintanya.. dan kwn sekola menengahku yg plg kiut, semuanye berlaku serentak.. korg hadir b'chatting dgnku membuat aku senyum smpai telinga.. aku rndu korg.. teringat memori2 kite.. frenship never dies.. that only i hope when i make a relation call "frenship" wit someone.. but how many frens can sustain that statement? how many rely make true frenship and how many betray it.. harap2 aku xjd mcm tu.. kalo da jd pn, aku nk cube perbaiki diri supaya xterus bersikap cmtu.. amin..

p/s : entri kali ini panjang sgt.. sbb??