Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg..

buku baru..

kalo smlm kte smbut tahun baru islam. apakah yg anda phm dgn thn baru islam? ye, hijrah. kalo zaman Nabi, hijrah dari kota mekah ke madinah, m'persaudarakn org islam muhajirin dan ansar, dan strusnye menyebarkn lg islam.. tp hijrah kite pd hari ini mcm mne plak? pd aku, cukuplah kite hijrah pd diri sndri dulu kalo yg laen2 blm d thp kemampuan. hijrah pd DIRI SENDIRI dgn cara berubah ke arah yg LEBIH BAEK..

kalo dulu KITE SERING MELEWATKN SOLAT, mari hijrah MENGAWALKN SOLAT.. kalo nak jumpe bf/gf/ sesiapa saja kite bole nak punctual time, knape bile appoitment dgn Allah suke hati je nak lewat2.. bknkah Allah itu YANG MAHA BESAR....

kalo dulu KITE BOLEH SPEND MASA NAK LEPAK2, mari hijrah SPEND MASA KE CERAMAH AGAMA.. bkn setakat dpt ilmu, malah kite jgk dpt duduk d ceramah agama yg d'pggil sbg TAMAN2 SYURGA.. xsalah melepak, sesekali ok la selagi xbertentgn dgn syarak, tp masa utk Allah perlu ade jgk..

dan byk lagi..

sbnrnye dlm khdupn seharian kite ini, kite lbh byk buat bnda yg lagha. yg kdg2 kite
sndri pn xsedar.. biasela manusia.. tp alasan manusia itu smpai bile kite nk guna.. kite nk kata kite manusia, mne ade yg sempurna.. mmg kite xkn capai thp KESEMPURNAAN itu tp
kite bole berubah ke arah kesempurnaan itu. xsush kalo hati kite benar2 ingin ke arh itu.. mcm
jgk kalo kite xmahu maksiat hati berlaku, kite kene b'keras m'perthnknnye.. bkn m'biarkn syaitan yg kawal hati kite..

jadi d thn baru islam ini, buku baru tlh bertukar dr yg lama.. kalo buku lama kite dulu penuh
dgn kejahatan berbanding kebaikan, apa kata kite azam buku baru ini spya kebaikan lbh byk dr
kejahatan.. insyaAllah.. mari sm2 kite usaha ke arh itu..

p/s : kehdupn ini hny p'singgahan yg mana kite perlu mengumpulkn sepenuh2 bekalan utk d'hdpkn d hdpn Allah nti.. da thp manakah bekalan yg kite nak bw bertemu Allah?????

p/s2 : selamat thn baru hijrah 1432M... moga hari2 mendtg lbh baek dr sblmnye. amin. :)

p/s3 : jaga diri, jaga hati, jaga iman..

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr..

27/11/10. rndu xjumpe sebulan ngn dak2 nih. even sebulan tu xla lm mne. tp rs mcm da b'thn xjumpe.. selalu kami selang 2weeks psti ade la p'temuan2 kecil.. hehehe.

desinasi d'pilih adalah subang parade.. motif xtahu sbb xtahu nak pegi mana da. tujuan asal nak celebrate besday rakan kami nih, tp jd mcm nak celebrate semua la.. sbb sume ade bnda2 penting.. so dat that adalah ur day.. safura as a bufday gurl, aku as a student yg ceria da lps praktikal, mieza da konvo smlm dan akhrnye mira da settle msk sem.2.. alhamdulillah...

mari lihat pictures:-




hepy wit them...

p/s : tahniah buat kwn2 yg konvo smlm dan hari nih. penuh sbr menanti turn aku. hahahaha. sori xdpt attend mieza.. tp aku da bg hadiah.. so, jgn nk tuntut2 lg.. hehehehe... :)

Comments: (2)
Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr...

hepy besday cik sarah..

aku sntiasa doakan yg terbaek dlm hdp ko.. 3thn kenal ko byk giler rs memori kite b'sm.. ko penh hadir sbg shbt yg mnceriakan hdpku.. b'kongsi k'gembiraan dan kesedihan.. dan kalo nak singkap sume memori dari sem.1 xtertulis rs d sini.. hehehehe..

ape yg aku nak ckp, d hari lahir ko ini,

TERIMA KASIH SARAH...

MOGA SENTIASA DLM LINGKUNGAN KASIH SAYANG & RAHMAT DARINYA,
MOGA KO BEROLEH KEJAYAAN HDP D DUNIA & AKHIRAT,
MOGA D'MURAHKN REZEKI & D'PJGKN USIA & DIBERI KESIHATAN YG BAEK,
MOGA BERTEMU JODOH YG SOLEH,
MOGA MENJADI ANAK, ISTERI DAN IBU YG SOLEHAH.
AMIN..
FREN 4EVA.

A Friend Is Always Special
Because Friends Love You
Just Because You're You!

* tentang KITA.. ILY fren *

Comments: (4)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg...

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi krn dgn izinnya akhrnye aku b'jy menamatkn sesi praktikal. menamatkn gelaran mahasiswi UMP yg d'pegang selama hmpir 3 1/2 thn ini... no more student.. :(

dan ucapan xterhgga utk family yg byk sgt2 bg support selama b'gelar student..
dan jgk kpd kwn2 sepejuangan. korg mmg the best memories..
dan kpd lecturer2 FSKKP yg tnpa jemu mencurahkn ilmu. insyaAllah akn d'pergunakn sebaeknye..
dan kpd semua warga TCSB yg xkn sesekali d'lupakan..
dan akhrnye utk sume yg mengenali diri ini.. terima ksh ats doa2 kalian.

tanpa kalian semua xmgkn aku smpai ke thp ini. terima ksh utk segalanya. moga Allah membls segala jasa baek kalian..

new life will start on Disember. never lose hope. insyaAllah rezeki ade d mana2. dan moga yg terbaek d'pertemukn. amin. all the best 2 me n all my frens. i luve u all. :)

p/s : everythg da submit by today.. alhamdulillah.. kelegaan yg amat sgt.. :)

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg...

sanah helwa ya ukhti...

hari ni ade 2 org kwn celebrate besday d hari yg sm. both r my best yup rely best frens.

pertamanya nk introduce this one. namanya SITI SAFURA BT ABD RAHMAN. ini mmg kwn dr zaman sekola smpaila ke hari ini dan insyaAllah akn b'terusan selamanya smpai ke akhr
hyt. she's my bestfren. rely bestfren. kwn yg aku paling rs bole go on. seingat aku, kami xpenh b'gado. mmg bole msk sungguh. p'temuan bermula ms msk sekola menengah dan kami tiap thn akn duduk sebelah menyebelah. jadi selama 5thn di sekola menengah, ini lah kwn yg duduk sblh aku. dia pengawas yg sgt bole manage time very well. quite shy tp punye confident diri yg tggi. kalo nak tahu byk rhsia pasl aku, heppp sila la rujuk dia. rsnye paling byk share story dari yg kecik smpaila ke bsr adalah dgn dia. hehehe. dan dia adalah bestfren yg tiap thn xpenh lupe wish besday aku. bkn setakat wish, mmg dari sekola lg kami akn b'tuka hadiah hari lahir msg2 shga kini. sungguh sweet. besfren yg sntiasa d sisi d kala zaman kejatuhan mahupn kegemilgn.
kami selalu study sm2 time sekola. dan stiap thn pn paling bes msti akn beraya rumah dia nih. family kami pn kenal mengenali. lps diploma, dia tros msk dunia pekerjaan. nak keje dulu katanya, nti br smbung study. dan kwn yg mmg xkedekut lgsg. ms 1st gaji dia, dia ajak aku kua, dan d'belanja mkn dan menonton wayang olehnya. bkn skali d'belanja malah b'kali2 bile kua b'sm.. katanya, "eh, xpe. kite da keje. bia kite belanja". sopnnye azi gune kite dan ko.. gv a clappp.. selalu azie m'gunakan aku kau je. jarang nak gune gelaran kte tp ngn safura je cmtu.. hahaha. eh, seronok tw bile ade besfren yg mmg ko rs selamat bila b'smnye. dan aku sgt2 b'syukur ats p'kenalan yg t'jalin.. xpenh kesal malah sgt2 b'tuah krn b'peluang mengenalinya. terima ksh Ya Allah. safura, kte puji ko byk2 nih. yes, u deserve 4 it gurl. :) ILY my bestfren.

keduanya nak introduce ini. sapa kwn UMP yg kenal sila hangkat kaki.. hahaha. ini ZETTI AKHTAR BT MD. ZAINOL. mula rpt ms sem.2 d UMP. sbnrnye kami satu matrik dulu. dia ckp dia penah nmpk aku, tp aku je xpenh persn dia. biase la, aku kn jln tunduk ke lantai je. cheewahh... hahahaha. she's very the caring one. mcm mak. kalo time sakit ke, pening kepala ke, demam ke, kalo xpegi klinik or mkn ubt, sila la jgn bgtahu dia. xpasl2 dpt bebelan free2 jer. dan dia jgk jenis kwn yg cpt sgt kalo mintk tlg pape, senang d'hulurkn. sm mcm wani. hehehehe. aku igt lg 1 incident yg penh b'laku dulu. ms lps cuti rye, br je smpai ump, tgh mkn2 dgn rumet, dpt 1 mesej dr ANONYMOUS, mengatakan zetti accident dan .......... ah, xnk igt lg. sape tah yg b'jahat hati tu. time tu jgk meraung aku b'lari tros pegi bilik zetti utk mengesahkn kebenaran msj itu.. menangis, menangis dan tros menangis.. msj xreply, call xangkt.. xtahu nak buat apa. smpai mlm tngu, akhrnye ZETTI pulang. ade sinar gembira. sapa igt kisah nih???? tragis sungguh. yg psti,
aku blm b'sedia nak terima kehilgn sapa2. syukur xde pape. dan smpai skrg msh xtahu
siapakah gerangan ANONYMOUS itu. ah, itu kisah silam yg aku mmg xkn lupe. rs mcm da
mereng sekejp bile terima msj tu. papepn, zetti ILY.. :)

di hari penuh b'sejarah ini, korg b'dua adalah insan2 yg penh hadir dlm hdpku. b'kongsi
suka duka, dan sgl mcm perasaan lg. sungguh manis erti p'shbtn itu kn. dan terima ksh xthgga
krn sudi b'kwn dgn aku, menerima seadanya sgl baik buruk, dan cacat cela aku. dan aku
jgk cube sedaya mgkn menerima baik buruk korg. biasala, kite manusia xsempurna. dan
dgn b'kwn ini la sdkt sebyk bole menampung atau m'baiki mana2 k'tidaksempurnaan itu.

“Tidak ada kegembiraan setanding nikmat sahabat. Dan tdk ada rasa sedih setanding perpisahan dgn sahabat” (Imam As-Syafi’e)

dan aku doakn yg terbaek dlm hdp kalian. moga tros istiqamah.

p/s : I Love You frens, fi dunia wal akhirah.. insyaAllah. :)

p/s2 : bln november ni glemer la.. rmai btol besday kwn2. hehehehe.. :)

Comments: (2)
* THE MACHO boss.. hehe *

* tiramisu besssttt *

Assalamualaikum wbt dan selamat ptg..

hepy besday boss.. very THE MACHO man.. kalo dia bc blog ni hampeh.. cnfm gelak smpai telinga.. hahahaha.. nway tgh hr td konon2 nak buat surprise utk boss.. suddenly he msj ckp xdtg ofis hr nih kene attend byk meeting.. n then dia juz jumpe nak amik brg kejap.. dan d'buat kejutan oleh kami ketika boss sdg menanti di parking lot, kami dtg serbu beramai ramai.
ececece.. nk control macho pura2 la gelak sakan.. tp dlm hati cnfm touching.. hahaha.. dan diajak celebrate dlu sblm attend meeting.. the unexpected thing, as a bufday boy, dia request aku nyanyi lagu HAPPY BIRTHDAY utk dia.. heh.. malu thp xhengat da aku.. cisssss, xgune.. kalo xnyanyi boss xmahu potong kek.. serius dia kotakn kata2nya bilamana xmahu potong kek selagi aku xnyanyi.. dan aku jgk mule2 sgt b'keras xmahu nyanyi, tp akhrnye paksa rela kene jgk.. arghhhhhhhhhhhhhhhhh

wakenabeb.. sumpah malu gila aku. aku xtahu muka da mcm mana. dia siap joget2 ms aku nyanyi. rs nk sepak laju2.. hahaha.. da la xbg nyanyi ramai2.. kene aku sorg je yg menyanyi.. bdk2 ni da gelak sakan.. siap rekod lg.. ciss ciss!!!!

wakenabeb.. shud b bufday boy yg kene tp apsl tah terbalik aku plak yg kena. ah, boss mmg THE SUPERB la.. ni yg syg TCSB byk3.. :)

papepn, hepy besday boss.. ni je yg mampu kami celebrate.. moga boss sntiasa success dlm khdupn d dunia mahupn akhrt. amin. :)

p/s : kek tiramisu tu sedp la. hehe. :)

Comments: (2)
Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr..

its afternoon sude.. pg td mendung je, tp skrg da cerah.. hehehe. pengumuman -> last week 4 practical.. huwaaa.. kalo ikut p'hitungan tggal 4hari lg tolak hr nih. perasaan????????? sume ade.. suke + sedih + teruja + ha apa lg.. mcm2 ade.. papepn, ade bnda menanti lps nih. get redy get redy.. :)

dan mggu ni bg students kt UMP msti adalah the tough week kn.. sbbnye presentation PSM bermula. so, aku dgn ini ingin mengucapkn selamat berjy kpd semua rakan taulan, sahabat handai dan sapa2 jela yg tgh sibuk dgn presentation. pasti debaran makin terasa. ye, aku
penh rs dulu. jd tahu mcm mne perasaan tu. papepn, jgn risau. buat yg terbaek. kte da usaha, jd tawakal dan doa byk2. insyaAllah, psti Allah akn permudhkn sglnye. :)

n to my rumets yg msj2 i tny mcm2, hehehehe.. aku doakn korg berjy taw taw.. amin. :) eh, rndu gler kt korg.. coz a lot of time we spend in room.. :( tbe2 rs nk publish picture korg.. rndu2 time m'gila xhengat... :) hehehe..

* nadia n teh : kamis present leklok taw *

* zila hari nih. gd luck yang *

p/s : the tough week 4 my frens. :) best of luck~~~

p/s2 : eh, da nk hbs b'gelar student la.. huwaaaaaaaaaa.. :)

Comments: (0)
Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr..

Alhamdulillah kesihtn makin baek. bila da sehat, br tahu betapa besar nilai nikmat kesihtn itu. selama ni suke pandang enteng je benda2 kecik. pengajaran sungguh. last friday adalah hari p'tm aku amik cuti s'pnjg menjalani praktikal ni. sbb nye adalah da d thp mmg xbole thn. jd wajib ambil cuti. dan menerima 2 suntikan free2 jew. dan menerima berita dr doktor "infection in yr blood".. dan hampir2 nak kene denggi. buat jantung mcm nak luluh. Ya Allah, dlm hati b'doa. dugaan utk aku ke nih. rs nak menangis pn ade. naseb baek x too serius, so xkene tahan la. doktor hny bg ubat dan nasihat. naseb baek jumaat, jd sbtu dan ahd tu dpt rest lbh cket.
bila da sehat, kene selalu beringat. dan aku rs nikmat kesihtn kalo d'tarik cket je oleh Allah kite da rs xselesa kn.. jadi aku xbole bygkn mcm mane la org2 yg d'uji dgn kesakitan yg lbh besar. ALLAHUAKBAR. moga2 kesabaran kalian kalian m'hadapi kesakitan itu m'hapus dosa2 kite. amin.

Daripada Ibnu Abbas ra berkata, telah bersabda Rasulullah S.A.W. : "Terdapat dua nikmat yang kebanyakan manusia sering lupakan yaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang" (Riwayat Bukhari).

esok raye. dan thn ni alhamdulillah family ade buat qurban. SELAMAT HARI RAYE QURBAN buat seluruh kaum muslimin dan muslimat. moga pengorbanan nabi ibrahim dan nabi ismail memberi pengajaran kpd kite betapa patuhnya seorang Nabi itu bilamana perintah itu d'turunkan oleh Allah hatta t'pksa mengorbankn nyawa ank sndri. ALLAHUAKBAR. :)

dan buat seluruh umat islam yg sedang d kemuncak haji, moga d'kurniakan hati yg sntiasa sabar dan tabah, d'beri kesihtn yg baek, d'permudhkn sgl urusan dan mendpt haji mabrur. amin. :)

salam aidiladha.

Comments: (7)
Assalamualaikum wbt dan selamat pg..


11/11. canteek kn date nih. ade kenangan. dan ini cerita yg s'ptotnye d'publish last week tp kene tunda d'sebabkn mslh kesihtn. ah, rndu. skrg mahu b'cerita apa yg b'laku pd 11/11.

alhamdulillah, everythg went smoothly. aktiviti d'mulakan pg2 tu breakfast b'sm ofismate dan boss pn join sekali.. d'belanja kami semua dgn nasi lemak b'lauk peparu. eh, apakah??? aku telan je pape. hahahaha. terima ksh boss.. :) then ade sesi lab utk tergkn pasl ATM (asset tracking management).. apakah ini?? aku pn blur2.. tp ttp d'troskn. t'hangguk2 buat2 phm ler.. nti tgk semula tutorial tuh. hahahaha. n then 12.00pm tepat b'grk utk balik ke HQ. ada bnda penting.
dlm dada rs mcm nak pecah. gemuruh plak tbe2 kn. dan d'ajak naek kereta suzuki swift oleh boss b'sm2 utk pulang ke HQ. hamboi2. mengada kn. boss yg offer, i ikut jer.. hehehe.
boss bole bg idea sengal ajk present kt sunway pyrmd smbil mkn2. ke maen ais skating. hahaha.
aku ckp, "kena skema la boss".. hahaha

setibanya d HQ, menanti seseorg. penuh debaran. tpt jam 12.30 kami b'temu. DR ROHANI. aku xpenh kenal siapa beliau. tahu nama je. 1st time b'sua. sblm ni calling n mesej je ngn DR set date n time kn.. ms calling2 tu rs mcm DR nih peramah. suke ketawa2. aku lyn je. dlm hati b'syukur sgt. kalo dpt yg strict, hampeh.. kak mira ckp DR ROHANI baeeeekkkk sgt. diorg penh belaja ms zmn diploma dgn lecturer nih. jd dptla menambah keyakinan aku.:)

presentation paling sempoi penh attend. xpyh slide.. aku hny bg handout je. pastu mcm borak2 job scope aku. yg laen2, boss tmbh. hehehe. teringat ms zmn sekola dulu, tiap thn kn ade ibu bapa kene dtg sekola jumpe ngn cikgu utk discuss prestasi pelajar. kalo dpt no top 10 dlm kelas, satu kebanggaan. tp kalo dpt no corot, nak suruh parents dtg pn malu2. hahahahaha. dan d'hidgkn nescafe pns kasi fresh cket. dan seterusnya d'belanja mkn tghari oleh Dr Rohani. boss xdpt join sbb ade meeting urgent. jadi b'dua la kami lunch. bertuka tuka cerita. pastu balik ke site projek semula. keje byk wooo. xbole sesuka hati tinggal. b'sm naek tren dgn Dr Rohani dan b'pisah d KL SENTRAL. ala, sedih time nih. Dr Rohani byk sgt2 bg nasihat. buat aku rs sebak. ye, aku da tgglkn zmn belaja. welcome to the new world slps ini. b'salaman dan b'pelukn seketika saat p'pishn itu. dan Dr Rohani ckp "jumpa nti time awk konvo. all the best dan tahniah".. aku terkedu. sungguh walau dlm beberapa minit je p'kenalan ini rs mcm da rpt.

to Dr Rohani, terima ksh ats segala nasihat dan kata2 smgt. insyaAllah akn sy igt smpai bila2 pesanan yg d'beri. doakn kejyaan sy. amin. dan to my boss, terima ksh boss. jgn puji lbh2, sy tkot jd riak.. hahaha. sy xpenh menyesal intern d TCSB. malah b'syukur dgn stiap peluang, dan learning process yg d'terima d sini. dan terima ksh ats k'percyaan itu. sungguh sy sebak smpai skrg. Alhamdulillah. :) u all make my day. senyum sepnjg hari~~~

presentation t'akhr spnjg b'gelar pelajar UMP tlh b'akhr pd tarikh 11/11. sobsobsob.. :(

p/s : alhamdulillah, kembali b'tugas. rndu ofis. d sebalik k'gembiraan ada k'dukaan. tngu next entry. insyaAllah. :)

Comments: (6)
Assalamualaikum wbt dan selamat ptg..

6PC dlm ms 1jam setengah. lembap sungguh. yela, sy bdk br belaja. manakan sama dgn awk yg seorg. kahkahkah. actually, our dept hv a task. ade 1 department nih br siap renovate. so, kene setup la kn. dan da kata pn bdk computer, kalo xtahu pasang malu mak.. hahaha. jadi proses pasang memasang pn b'mula. seronok. sbb aku buat kerja sambil teringat time2 belaja. mmg xbole nak d'pisahkn dgn PC lg. mcm da sebati kn. kalo sblm msk Universiti, aku paling XSUKE course nih. sbb aku mmg buta IT. tp yg xsuke tu la biase akn dpt kn. aku redha dan b'usaha keras mahu benar2 memahami course ini. ah, yes, i do love it. :)

mari tgk sesi pemsgn PC kt dept core center ini. sgt canteeeekkk dept ini. smpai aku rs jeles mahu resign mintak keje d sini. hahahaha.

* the new department.. canteeekk bangat *

* bahan-bahan pemasangan *

* all the accessories *

* after finish pasang memasang *

* CPU terletak canteek d keduduknnye *

bkn sikit, 45 PC need to setup. bole imagine dgn kakitgn d site projek ni berapa kerat je kn. haha. jd mahu atau tdk, suke atau t'pksa, sila la ikhlaskn hati tuh. bknkah Allah menyukai org yg bekerja dgn b'sungguh2 dan ikhlas hatinya. xmahukah t'golong dlm golongn spt itu??? eh, mstilah mahu kn.. dan teringat kak laisa dlm BBS yg suke benar menasihati adik adiknye dgn ayt
KERJA KERAS, KERJA KERAS, KERJA KERAS... :)

enuf 4 today.. hehehehe

p/s : my ofismate, be ready.. go go go.

p/s2 : 11/11. the last. the last. moga d'permudhkn segalanya. amin. :)

Comments: (2)

Assalamualaikum wbt dan selamat tgh hr..

Dari sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a, Rasullullah s.a.w telah menerangkan tentang fadilat di bulan Zulhijjah iaitu :


http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 1 Zulhijjah kesalahan Nabi Adam as telah diampunkan Allah. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu dosanya akan diampunkan oleh Allah

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 2 Zulhijjah doa nabi Yunus as diperkenankan Allah. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu seperti berpuasa setahun dan dicatitkan baginya seperti tidak pernah melakukan maksiat.

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 3 Zulhijjah doa nabi Zakaria telah diperkenankan oleh Allah. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu doanya juga akan diperkenankan oleh Allah

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 4 Zulhijjah Nabi Isa dilahirkan. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan terhindar dari kefakiran dan kemelaratan.

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 5 Zulhijjah Nabi Musa as dilahirkan. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan terlepas ia dari sifat munafik dan seksa kubur

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 6 Zulhijjah Allah telah membukakan pintu-pintu kebajikan kepada nabi-nabiNya. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan dipandang oleh Allah dengan pandangan rahmat

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 7 Zulhijjah pintu neraka Jahannam akan dikunci. Oleh itu sesiapa yang berpuasa pada hari itu akan dibukakan 30 pintu kemudahan dan dikunci 30 pintu kesulitannya

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 8 Zulhijjah Nabi Ibrahim telah mendapat perintah supaya menyembelih anaknya Ismail. Seharian ia berfikir sama ada perintah itu daripada Allah atau dari Syaitan.Hari itu dinamakan hari Tarwiyah (hari berfikir). Sesiapa yang berpuasa hari tersebut akan diberikan pahala yang banyak oleh Allah

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Tanggal 9 Zulhijjah Allah telah memberitahu kepada Nabi Ibrahim bahawa mimpinya itu adalah benar dari Allah, bukan dari syaitan. Oleh itu, hari tersebut telah dikenali sebagai 'Arafah' (Hari ketahui).

Sunat bersedekah kepada fakir miskin. Sesiapa yang bersedekah pada hari tersebut akan dibangkitkan oleh Allah pada hari kiamat nanti dalam keadaan aman dan sentosa.

Amalan sunat pada 10 Zulhijjah seperti :

a)

Mandi sunat Aidil Adha pada pagi harinya.

b)

Sunat tidak menjamah makanan atau minuman sehinggalah selesai menunaikan solat Adha

c)

Keluar menuju ke masjid dengan satu jalan dan bila pulang menggunakan jalan yang lain

d)

Lebih afdal dengan berjalan kaki ke masjid

e)

Mengumandangkan takbir, tahmid dan tahlil bermula malam 10 Zulhijjah hinggalah tersenam matahari pada tanggal 13 Zulhijjah (Takbir Muqayyad)

http://www.e-zakat.com.my/baru/ibadah/dot.gif

Sunat membaca doa akhir tahun pada tanggal 29 atau 30 Zulhijjah selepas solat Asar dan membaca doa awal tahun selepas solat Magrib pada malam pertama awal Muharram.

selamat beramal. keikhlasan itu yg lbh utama. insyaAllah. :)

Comments: (0)
Ku menatap dalam kelam
Tiada yang bisa ku lihat
Selain hanya nama-Mu Ya Allah

*
Esok ataukah nanti
Ampuni semua salahku
Lindungi aku dari segala fitnah

**
Kau tempatku meminta
Kau beriku bahagia
Jadikan aku selamanya
Hamba-Mu yang slalu bertakwa

***
Ampuniku Ya Allah
Yang sering melupakan-Mu
Saat Kau limpahkan karunia-Mu
Dalam sunyi aku bersujud


Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:
مَا تَرَكْتُ بَعْدِي فِتْنَةً هِيَ أَضَرُّ عَلَى الرِّجَالِ مِنََ النِّسَاءِ
“Tidaklah aku tinggalkan setelahku fitnah (ujian/godaan) yang lebih dahsyat bagi para lelaki
selain fitnah wanita.”

sungguh, wanita itu sndri adalah fitnah. tambah tambah dlm era globalisasi hr nih. mcm mcm fitnah ade. bila b'duaan lelaki dan perempuan itu, fitnah masyarakat akn hadir. manakala fitnah paling hebat bole berlaku adalah fitnah syaitan yg sntiasa m'bisikkan maksiat pd hati. setiap saat bisikan bisikan itu pasti hadir. nah, nak lari mana. teguhkanlah hati-hati kita. moga istiqamah selalu. insyaAllah. :)


Comments: (4)
* my new collections *

Assalamualaikum wbt dan selamat ptg..

see see.. i got somethg new here.. collection of articles and so on. i love reading soooo much.. kalo d'tny pd aku apa yg biase d'lakukn pd hujg mggu kalo tdk ke mana-mana, psti jwpnnye adalah READING.. xkesalah bnda apa pn, asal dpt membaca itu sudh cukup bagos.. n this collection rely make me feel happy.. rasa xsabar nak baca semua.. kalo bole nak hbskn hari nih jgk.. tp xbole la mcm tuh.. now working hour.. fokus keje dulu even tgh smgt membara nak baca sume2 nih.. hehehehe..

i love, love, and love reading sooooo much.. :)

selamat pengantin
baru, buat sis zura & suami. Semoga Allah memberkati kamu dan melimpahkan berkat kepada kamu dan menghimpunkan kedua kamu di dalam kebaikan. amin. :)

p/s : welcome my new collection. n thanks 4 the sharing ya. moga b'manfaat utk semua. insyaAllah.. :)

p/s2 : jiran2 sy adalah yg terbaek. "berat sm d'pikul, ringan sm d'jinjing".

Comments: (6)
Assalamualaikum wbt dan selamat ptg..

barcode. new process of learning. n from morning till now im still absorbing the learning process. seronok bile blaja buat bnda br. paling bes kalo berjaya la kn. sbb da b'sush pyh bc tutorial,
kerah otak dan cari solution br berjaya. jadi br tahu betapa b'nilainya erti sebuah usaha itu. hehehe. bila belaja barcode, teringat PSM. even aku xbuat tjok barcode ms PSM dulu, tp rmai gk kwn2 yg buat. emilia zetty. br phm bile dia tnsion ms kt lab fsk3. b'sm2 aku yg sdg tnsion dgn RFID. manis sungguh saat dan ketika itu. lps da tnsion2, g kafe lepak lelama pastu mkn xhengat. hahahaha. alhamdulillah, kini da bole b'lapang dada sbb PSM da settle. tngu intenship hbs. maka bole buat mjlis kesyukurn. eh, xbole lg. tngu konvo. hehehe.

skrg belaja buat barcode utk company yg sdg intern nih. utk d'tagkn pd segala mcm hardware yg ade d sini. jd senang mahu detect if ade yg t'error d mana mana. sambil2 belaja aku maen2 print jgk. sbb xcited tgk barcode printer nih. unik b'sm bunyinya. dan b'sm ofismate d sini jgk, kami selongkar smpai dlm2 bnda nih. nak tgk mcm mne alat nih operate, n then nk tgk flow dia kalo kite ubah d sini, ubah d sana. n then pusing2 kn roller tu ape jd. huwaa, seronok.teringat lg ms class En Yahya ms 1st sem. habis CPU tu kami bukak selongkar semuanya. nak hafal nama2 components lg. hahahaha. skrg nih, sume bnda pn nak relate ngn masa belaja kn. br rs apa yg belaja dulu kt universiti sedikit sbyk ade m'bntu dlm intern process nih. ade d'aplikasikn jgk. terima ksh lecturer2 sy. :)

mari tgk hasil barcode yg br d'belaja. hehe. :)

1. Printer Cover (in open position)
2. Label Supply Roll Spindle
3. Fixing Tabs
4. Ribbon Mechanism
5. Ribbon Supply Spindle
6. Ribbon Rewind Spindle
7. Printer Carriage Release Lever
8. Backing Paper Opening
9. Detachable Front Panel
10. PAUSE Button
11. PWR., ON-LINE, ERR. Indicators
12. FEED Button
13. Peel-Off Sensor
14. Memory Module Slot (with cover on)

* ni barcode printer components. study molek2. nti msk exam. hahaha *

* the tag without barcode *

* the tag with barcode *

* finally the result *

mula2 xnk keluar taw bnda alah nih. puas la pikir apsl la xnk kelua. but finally, positive. alhamdulillah. b'gembira.

p/s : usaha tgga kjyaan.

p/s 2 : majlis rewang telah b'mula sejak smlm.. mlm ni ade lg dan seterusnya. i love my neighbours.. :)

p/s 3 : how i wish i could turn back to the past. miss. miss.

Comments: (2)

Janganlah kau angkuh melaungkan...

Si dia kepunyaan mu...

Atau kau kepunyaan si dia...

Kerana hakikatnya...

Kita tidak pernah memiliki sesiapa...

Walau sekeping hati seorang insan...

Tidakkah kau sedar...

Hukum alam menyatakan...

Mencintai tidak semestinya memiliki?...

Manusia pandai berpura...

Berlakon di pentas dunia...

Dan bertopeng menutup rahsia..

Tetapi hati...

Tidak pernah berdusta pada empunya...

Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...

Tidakkah kau sedar...

Mungkin si dia melafazkan...

Ungkapan cinta pada mu...

Tetapi hati dan perasaannya...

Tidak pernah berniat begitu...

Dia hanya berselindung...

Di sebalik sejuta alasan...

Dan kau...

Begitu jujur dan setia mencintainya...

Sehingga terlupa..

Hukum alam menyatakan..

Mencintai tidak bermakna memiliki..

Sesungguhnya...

"Aku tidak pernah memiliki diri mu..."

"Dan kau jua tidak memiliki diri ku."

Mengertilah...

Kita sebenarnya kepunyaan..

Yang Maha Esa...

Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...

Kecuali Dia...

Dia mengasihi hamba-Nya...

Dia memiliki hamba-Nya...

Dan ke pangkuan Dia kita akan di kembali.....


p/s : "Sesungguhnya aku berserah diri kepada YANG MAHA HIDUP, YANG TIADA PERNAH MATI. Dan tidak ada daya dan kekuatan melainkan dengan ALLAH.."