Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (0)

Assalamualaikum w.b.t & selamat pg..

perasaanku tika ini lega sgt2.. setulus kesyukuran aku panjatkn pdNya.. Alhamdulillah, skill based II WAN TECHNOLOGY a.k.a CCNA 4 da pn selesai... sbg student networking, ni b'mksd aku da complete CCNA 1- CCNA 4... sejauh mne aku phm pasal CCNA ni, tu len citer.. aku da cube buat yg t'baek..

dlm kalut2 ms nk configure command td, en abdullah sempt lg snap gmbr kami.. dia ckp, ni last awk semua buat skill based.. waa, cdeh2... btol2, wlpn aku benci perasaan ms nk skill based (cuak tahap dewa), tp aku xnafikn itu adalah latihan t'baek tok menguji sejauh mana kepahaman selama 1 sem blaja.. oh skill based, aku pasti rindu nnti...

nothing to say.. juz hope all da best kpd kwn2 sume.. hope markah pn ok.. insyaAllah...

next --> focussing on NAD, BIOINFORMATICS n PSM 1 PRESENTATION..

Ya Allah permudahkn sgl urusanku.. Amin.. :)
Comments: (4)
Assalamualaikum w.b.t. & selamat mlm..

ohh, hr ni tbe2 aku t'jatoh cinta pd YM.. selama ni aku mls glerr nk install...padahal kalo download bkn lm sgt pn.. haha... ni sume ats desakan kwn2 la..tahniah korg krn b'jy force aku tok install YM akhrnye~~ ok2, nk announce yg YM aku da mula b'operasi scr rasminye pd hari ni.. sp2 rs nk add aku, silakan.. add me : norazilaalias
kalo xnk, bole blah ok.. tiada pksaan~~

good news tntg SKILL BASED II.. akn b'lgsg dgn rasminye pd 31/11/09.. dan aku adalah group ke-2 yaitu pukul 9-10am.. gler mantap.. papepun, juz do the best u can.. insyaAllah...

pg td ms korek2 fb, t'jumpe kwn ms sek men dlu.. Ya Allah, mmg aku sgt t'kjot dgn p'ubhn m'dadak dia.. xsgka dia da jd cmtu.. cdeh tgok dia jd cmtu.. hal ni mengingatkn aku betapa mudhnye manusia tu nk berubah.. sesaat pn kte bole berubah.. ape yg penting, doala byk2 moga kte sentiasa dlm peliharaan Yang Maha Esa.. jgn lpe pada Allah.. itu kuncinye.. percyla, kalo kte sentiasa igt Allah, insyaAllah Allah pn akn igt pd kite.. tp kalo kte sombong xnk igt kt Dia, kte akn semakin jauh dr rahmatnye.. doala juga moga hati & iman kte sntiasa t'pelihara.. kte xtaw ble kite akn diuji.. jd, b'waspadalah..

to my fren yg da berubah tu, kembalilah.. jgn terlalu taksub dgn keindahan dunia.. keindhn yg d'cipta oleh manusia semata2.. igtla, hidup ini hny p'singgahan jerr..berubahla kwn.. aku cdeh dgn perubhn ko.. hny doa yg mampu aku titipkn buat ko..
Ya Allah, sesungguhnye ko maha mengetahui apa yg aku xketahui.. bukakanla pintu hati sahabatku itu untuk berubah.. jgn Kau biarkn dia Ya Allah... kurniakn rahmat ke atsnya dan tunjukkanla dia jln yg engkau redhai.. Amin..

aku syg kwn2 ku.. jagala diri kalian sebaiknye.. jgn rosakknnye.. insyaAllah...
Comments: (0)

Assalamualaikum w.b.t & selamat ptg..

kala ini, hujan renai2 membasahi bumi ciptaan Allah yg indah ini...ya, aku ske suasana begini.. begitu tenang.. aku slalu dgr org ckp, hujan ni m'bw rahmat.. benarkah? mungkin...
tp, xtawla.. hanya DIA yg maha mengetahui...

berbalik kpd tjok entry kali ini, jgn slh sgka ok.. tu hnyla merujuk kpd tjok novel yg tlh aku khatam tepat pd jam 1.40pm td... tiada kaitan antara yg hdp mahupun yg tlh tiada.. haha

ya, novel ini sgtla best.. smpai 2 kali aku menangis.. jln cerita yg aku rs sgtla dramatis~~
punya la m'hayati citer tu smpai boleh menangis.. pelik sungguh... apa2 pn, stiap manusia tu punya minat yg berbeza.. aku sgt mencintai novel2 & buku2 motivasi...
buku2 rujukan time nk periksa jerr.. haha.. trok btol.. :)

tq ana sbb bg pinjm novel ni.. wlpn dlm kesibukn tahap dewa skrg ni, aku b'jy abskn gk.. tahniah azie.. haha...

daa~~~
Comments: (0)
* important to enter final exam room *
assalamualaikum w.b.t & selamat mlm...

apakah picture d ats tu?? waa, itu menandakn final exam semakin menghampiri...
bersediakah aku? xtaw nk ckp pe.. tp, 4 sure mmg xready...sem ni sgtla tough... tkotnye aku... mampukah aku nk m'hadapi 4paper final exam nie~~
Ya Allah, permudahkan urusanku dan kuatkanla smgtku agr aku xmudah putus asa.. Amin..


TASK TO BE SETTLE B4 FINAL EXAM:-

1) REPORT NAD
2) SKILL BASED II WAN TECHNOLOGY
3) PRESENTATION NAD
4) REPORT BENGKEL BIOINFORMATICS
5) INDIVIDUAL ASSIGNMENT BIOINFORMATICS
6) LABSHEET BIOINFORMATICS
7) PRESENTATION PSM 1


FINAL EXAM:-

1) INTRODUCTION TO BIOINFORMATICS - 9/11/09
2) NETWORK ANALYSIS & DESIGN - 11/11/09
3) WAN TECHNOLOGY - 19/11/09
4) INTERNET TECHNOLOGY - 20/11/09


ah, byknye nk kne settle... kuat3.. jgn merungut!!! dont waste time, azie...gambatte kudasai~~

did i forgot sumthg? ya2.. dis month byk glerr membr smbut bufday.. hehe..wlpn ade yg da lps, aku ttp nk wish gk... to my frens --> akila,taqi,ijan, tia, izah, oli, zaki, aily, pijo, wani, n mujahid~SHENGRI KUAI LE... may ALLAH bless u all forever.. amin..
sp2 yg t'miss nama, maaf ye... remind me.. haha...
Assalamualaikum w.b.t & selamat mlm...

appreciate people around you.. yes, it must... but how many people now rely do this?
tepuk dada, tny diri sendiri.. how much we appreciate people around us...
sumtimes, people doesn't take it seriously.. and once you lose it, you will realize how
precious a frens to you... u know why?? because "frenship never dies" although how far u go,
how rare u meet, how long u spend together, the memories will stay forever until die..
believe me... i try to be... and hope i'll sucess to be.. Amin...

today so hepy.. got somethg special from frens... dont know how to express it.. the feeling is hard to say.. only 1 precious word dat i can say "THANKS A LOT FRENS"..make me soo touching... i love you all.. insyaAllah, may ur frenship remains 4ever until the day i die..


* its not a big thing, but its mean everythg.. tq sista *
* unexpected.. although 3month left, still remember to gv it... tq pengyou *
special song that i want to dedicated to both of u...
Ingin aku singkap kembali
Kenangan lama agar bersemi
Inginku ulangi kisah manis
Agar terus bersemadi

Ingatlah aku sebagai rakanmu
Kenaglah daku dalam doamu
Begitulah indahnya kisah dahulu
Engkau sebagai temanku

Apabila engkau terjaga
Satukanlah harapanku denganmu
Kerana ianya bakal berpadu
Mimpi si penunggu yang setia

Layarkanlah impian doamu
Sesungguhnya aku masih mengingatimu
Sebagai kawan, rakan, dan teman
Semoga kita diberkati Allah
Kudoakan kepadamu agar bahagia
Di dunia dan akhirat

AMIN~~
Comments: (0)

Assalamualaikum w.b.t & selamat pg...

as usual, aku semakin rajin memblog sejak kebelakangan ini.. hehe.. smlm aku tlh menghadiribengkel CURRENT ISSUE IN ICT... ble dgr2 ceramah, rsnye selama hmpir 3thn dlm bidang komputer ni, rsnye cm masih byk lg yg aku xtaw.. masih byk lg yg aku perlu beljr... masih byk lg yg aku rs jauh ketinggln... sedar kekurgn diri, aku musykil apakah kerjaya aku d masa hdpn ntidlm bidang nie... hope so.. let's pray n doa byk2.. insyaAllah...

smlm ms speakers present gne slide, aku tertarik ngan 1 slide yg ditygkn... tntg kerjaya bg seorang network engineer....

FRESH GRADUATE -> NETWORK ENGINEER -> SENIOR NETWORK ENGINEER -> NETWORK SPECIALIST/TECH. LEAD -> NETWORK MANAGER -> NETWORK DIRECTOR

it's hard to achieve, but believe one word "NOTHING IMPOSSIBLE".. biasale, aku jg manusia yg lemah...kdg2, sush nk percy kebolehan diri.. tp, kalo kte xcbe, smpai ble2 pn kte xkn tahu kemampuan kte..sbb tiap2 manusia tu da diciptakan kelebihan msg2..

xnk ckp byk2, just to say "azie, GOOD LUCK IN FUTURE.. MAY ALLAH BLESS ALWIZ..
Amin..."
Comments: (4)
Assalamualaikum w.b.t & selamat pagi...

pagi ni sgt hepy.. mood tok memblog mencurah2... aku ske memblog time2 cmni... tenang...
blog ni cm kte tulis diari.. 4 me, dia cm pe yg kte lalui sepnjg dlm hdp.. sekadar perkongsian tok m'ekspresskn perasaan yg kdg2 pelbagai... hari xselalunye indah.. pasti ade kedukaan dan keceriaan... it's normal ok.. kalo hepy je, it's abnormal... kalo asyik murung je, tu pn abnormal gk.. wat ever situation pn, hidup msti diteruskn... ujian itu dtg tnpa dipinta.. tugs kte sbg manusia, bersedia la dlm ape jua keadaan.. moga d'sebalik ujian yg dtg tu, terselit 1001 hikmah.. insyaAllah... aku t'bc satu ayt menerusi blog kwn, ayt yg membuat aku tok berfikir sejenak...

"Kadang2 kita berdoa untuk kuat, tapi kenapa banyak dugaan,
"kadang2 kita minta cerdik, tapi masalah pula yang timbul,
"kadang2 kita minta kebahagiaan, tapi huru hara pulak.

"Dugaan menjadikan mental kita kuat,
"masalah menjadikan kita berfikir,
"huru hara menjadikan kita tabah.


Hebat tak Allah? kdg2 kte xsedar bnda ni... Semuanya ada hikmah kn... kalaulah manusia tahu hadis ini:

'''telah berkata Jibril, Wahai Tuhan, Engkau sampaikanlah hajat hambaMu. Maka Allah menjawab: Biarkan hamba Ku itu, kerana aku mencintai suaranya...'"

mari muhasabah diri selalu... insyaAllah...

ok3, berbalik kpd tjok blog, actually nk citer pasal kelas MANDARIN.. sem ni aku wajib amik class ni.. wlpn xde basic lgsg dlm MANDARIN, alhamdulillah skrg class da abs n adela sedikit sebyk bahasa MANDARIN yg da kenal.. seronok2.. class ni fun je.. xtnsion sgt.. sbb sume gelak2 je.. biasela, 1st time bljr.. but, we willing to learn... sebut pn laen je bunyi.. haha..
sekadar b'gmbr wit miss chan may leng..


* pokjat je sorg laki.. yg len xdpt dtg sbb hujan lebat time nie *

* xie xie chan laoshi *


life as a student rely make my day like a sunshine~~~ aku pasti merindui setiap saat yg aku lalui d sini... di sini aku belajar segalanye... syukran Ya Allah krn memberi aku kesemptn tok bertemu dgn mereka semua... kte bertemu krn Allah.. moga ukhuwah yg terbina akn kekal smpai akhr hyt.. insyaAllah... (",)
4 all frens yg ambil MANDARIN sem ni, jia you 4 final exam this tuesday... jia you azie... moga kejayaan milik kte... Amin..~~
Comments: (0)

Assalamualaikum w.b.t & selamat mlm...


ICSECS??? peliknye bunyi.. tp, 4 sure ade makna t'sndri.. ICSECS adlh singkatan drInternational Conference of Software Engineering & Computer System...actually, ni merupakan julung2 kali conference yg d'anjurkn oleh FSKKP.. conference yg b'lgsg selama 3hr starting from 19-21/10 o9 di swiss garden spa & resort..serius nice tpt nie...


ISNIN - 19/10

ms isnin tu, tbe2 dpt msj dr nurul.. dia ckp "azie, chan ajk g dinner"..pkir2, then tros decide nk g.. rezeki jgn ditolak.. haha.. aku, sarah, nurul n nadia.. nk memenuhkn tpt je tujuannye..
xsgka la plk mmg cntik sgt2 tpt nie.. sejenak aku kagum dgn keindahannye.. lps mjlis perasmian, tros mkn2.. menu mmg bes terkata... d'lyn cm bidadari oleh pelayan2 hotel..haha

then, sesi bergmbr la.. rugi kalo lpskn peluang..hehe..


* wit mr. rahiwan... *

* classmate yg hadir *

* nurul, azie, sarah, nadia *

* dok semeja b'sm mr. fadli *

* senyum seindah suria *

* (",) *

* :) *

* wit miss intan.. MC for dinner *

SELASA - 20/10

aku join conference pg tue.. g b'sm kak baiyah.. alhamdulillah, byk input yg dpt..kagum tgk lecturer2 dr universiti laen present project msg2.. tbe2 teringat yg aku pn bakal lalui cmtu..nk present PSM 1 lg 2weeks.. aduh, tkotnye~~~ ble tgk lecturer2 tu present, sedikit sebyk dtg semangat...aku yakin, aku pn mampu jd cmtu.. insyaAllah... ya allah, permudahkan jalanku.. amin...
ok3... hr ni sedikit lapang.. sbb PSM 1 oredi submit, asgment internet tech pn beres.. alhamdulillah...

mari smbung bc novel yg da t'tunggak beberapa hr.. ah, rndunye... lg cket nk hbs~~~

Comments: (6)


assalamualaikum w.b.t & selamat malam...

lm aku menanti gmbo nie.. finally, dpt gk.. haha... edisi khas tok post kali nie nk citerpasal En. Mohd Fadli Bin Zolkipli... actually, dia ni mmg lecturer paling glamor la d klgn dak2 BCN..ketua program tok BCN... lecturer paling sporting r aku rs... kami kenal dia since 1st year lg.. hoho... sbnrnye, sem nilast en fadli b'sm kami... dia akn smbung phd insyaAllah bln 12 ni kt USM.. ayt en fadli -->pasni xleh pggil en fadli lg.. kne pggil DR. FADLI... haha...

dlm kegembiraan, pasti terselit kesedihan... kami gembira sbb en fadli nk further study, tp dlm ms yg sm,kami sedih sbb akn kehilgn lecturer yg amt2 d'senangi pljr.. bak kata sarah --> aku hilg SV n PA... hoho..

buat en fadli dan keluarga, terima kasih krn bg kami pinjm rumah tok d'jdkn lokasi bbq dan open house..terima kasih ats tunjuk ajar, nasihat dan gurauan yg menghiburkn kami semua...kami doakn moga kejayaan mengiringi p'jlnn en tok smbung phd nie... amin.. doakn kami jg b'jy grade dgn cemerlang..1st batch BCN... amin..

buat dak2 3BCN, aku nk share kata2 en fadli... wlpn dia b'ckp dlm bntuk jenaka, tp aku tahu dia really mksdknnye...dia ckp, kalo kte da b'jy satu hr nti, jgn lpe kat dia... kalo jpe dia, jgn lpe tegur dia...ingatlah sahabat2 sekalian, jasa guru t'lalu bsr.. ibarat lilin yg menerangi khdpn..
TERIMA KASIH EN FADLI... MOGA BERJAYA D DUNIA MAHUPUN AKHIRAT.. AMIN...

d sebalik tabir open house + bbq 3BCN :-


* bbq time *

* posing jap d tgh kepanasan *

* smile *

* nice *

* cm knduri kawin je *

* mari menjamu selera *

* with alia *

* farhan pndg pe tu? *

* yoo *

* boys wit mr rahiwan *

* cleaning time *

* memories of 3BCN wit en fadli *

* wit fav lecturer en fadli n en rahiwan *
to all frens, THANK YOU 4 join this event... pjg umo, kte smbut lg next year... insyaAllah... (",)

Comments: (0)
assalamualaikum w.b.t n selamat pagi...

pg yg begitu indah ku rskn.. sejujurnya, waktu pg slps subuh adlh waktu yg t'indah.. hny kicauan burung2 yg berbunyi.. sungguh aku kagum dgn kejadianMu Ya Allah... alhamdulillah, hr nie aku msh lg b'kesemptn tok b'nafas d dunia yg fana ini..masih lg diberi peluang oleh Allah yg maha esa tok menikmati sisa-sisa hidup ini.. terima kasih Ya Allah...

semalam aku terbaca satu artikel d laman web iluvislam... artikel yg benar2 aku ske... artikel tntang CINTA DI ALAM KAMPUS...ya, mmg aku xnafikan perasaan cinta dan b'kasih syg adlh lumrah dlm khdupn manusia t'utama d klgn remaja... perasaan mencintai dan dicintai.. bg aku, perasaan tu boleh ditepis kalau kte benar2 xnk.. tp, sejauh mne kemampuan kte utk menepis perasaan cinta itu, itula yg menjadi p'soalanyye.. sejujurnye, bkn semua org kuat tok m'lwn perasaan itu.. tp, it's possible kalo kte benar2 mahuknnye.. yakinla pd diri anda..

pe makna couple sbnrnye? boleh ke couple ni? setakat msj2 n call je, boleh x? bkn jumpe pn... kalo jpe pn, pegang tgn je, borak2.. bkn wt pe pn.. hoho.. soalan2 yg biase didgr..

mari kite renung firman Allah ini... Firman Allah ini sangat popular, namun ramai buat-buat tak tahu tentang kehadiran isi kandungan yang ingin disampaikan .“Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.” Ianya adalah ‘mendekati’ , bukannya ‘melakukan’ .. Allah ingin mengajar kita supaya tidak mendekati cabang-cabang zina, walau seinci!..subhanallah.nauzubillah..

hujah dikuatkn lg apabila Rasulullah s.a.w. bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia.

hurm.. pe lg bukti yg kte nk? bknkan firman Allah dan sabda dr Rasulullah ini da begitu jelas dan nyata...

Bagi mereka yang sudah terjebak, bukan mudah untuk membuat keputusan yang rasional di saat emosi dan perasaan sedang berkecamuk. Kalau ambil keputusan untuk berpisah, adakah masih ada lelaki lain yang seperti dia? Kalau diteruskan hubungan ini, sanggupkah aku menanggung dosanya? Tiada siapa yang akan menolong aku kalau bukan aku. Kekuatan itu mesti bangkit daripada dalaman diri sendiri. Jika niat itu sudah nekad, Allah Taala akan permudahkan jalan itu. percayalah...

aku teringat ms bulan puasa yg lalu, ketika aku nk bersahur d kafe, aku malu dgn sikap sesetengah pelajar yang bersahur bersama2 antara lelaki dan perempuan yg bkn muhrim... bergurau senda, duduk rapat2, n yg jelas xboleh tahan tgk, siap b'suap2 lg ms mkn.. apa maknanye ini semua? sanggup spend ms yg lm semata2 mahu mkn b'sm pasangn msg2.. aku rs b'dosa sbb tgk bnda2 cmtu.. rs aku bersubahat sm m'biarkn ape yg jelas dilarang Allah.. aku xtahu d mana sikap malu mereka.. xmalu ke kalian dgn Allah.. Lbh2 lagi dlm bulan ramadhan, bln yg mulia di sisi Allah.. Astagfirullah.. Ya Allah, ampunkn aku.. aku xkuat tok menegur mereka... ceteknye imanku Ya Allah..Ya Allah, jauhkn aku dr perbuatan yg engkau murkai..peliharalah hatiku Ya Allah.. aku tkot andai aku xkuat tok menghadapi ujianMu.. Amin..

realitinye, Inilah dunia sekarang yang penuh dengan kekeliruan dan jauh daripada penghayatan Islam sebenar. Walaupun pada awalnya kita berniat hendak melakukan sesuatu yang baik, tapi mudah sungguh syaitan dan nafsu memesongkan niat suci itu dalam pelbagai cara yang cukup kreatif. Rasanya ramai remaja merasakan perlu kepada teman lelaki atau perempuan yang berlainan jantina merupakan satu ‘keperluan’ untuk rasa sempurna. Tempiasnya terkena juga kepada golongan remaja khususnya siswa dan siswi yang nampak komited pada kerja-kerja dakwah. aku xtahu sejauh mana diorg paham tntg mksd dakwah tu.. Mereka tahu mereka hidup dalam dosa dan kesalahan, cuma masih lg sayang untuk lepaskan pasangan semata-mata mereka rasa dalam perhubungan mereka masih ada kebaikan, bersandarkan kepada sms tazkirah, perbincangan, jihad, dan mengejutkan untuk ber-tahajjud, sinonim dengan perbincangan berbau Islam mereka anggap hubungan mereka ini sudah diredhai walaupun hanya sekadar bertelefon, sms, e-mail dengan luahan perasaan cinta masing-masing. pkirla.. jgn menipu diri sendiri.. hakikatnya, Allah tahu ape yang terdetik d hati anda.. Alhamdulillah, jika anda benar2 melakukannye hanya krn Allah.. tetapi, bagaimana pula andai sebaliknya.. Nauzubillah..

tbe2 aku teringat beberapa bln yg lps, saat sdg membuka frenster, aku terkejot tgk gmbr sorg hamba Allah ini.. bkn tujuan mengaibkn, tp cukupla utk dijadikn pengajrn..kalo tgk dr luaran, aku pn rs malu dgn diri sndri.. knape aku xjd cmtu.. berpakaian jelas menutup aurat.. rajin ke masjid.. join tazkirah sana.. tp, couple jugak, wlpn hakikatnye xmacam coupl2 laen.. berlandaskn dakwahlah agknye.. mgkn itula silapnye... aku xbuat cerita sbb aku kenal dua2 psgn nie.. cukupla aku je yg tahu.. boleh lg overnight berduaan.. ape maknanye nie? itu ke cinta berlandaskn islam yg d'agung2 kn.. ni ke cinta yg dicr.. bangga mengaku ada teman lelaki yg ramai, seolah2 diri menjd rebutan...bgga letak gmbr teman lelaki d frenster, facebook, d hp..
bgga dpt hadiah dr lelaki, xkesah spend duet yg byk hny tok lelaki yg xde ikatan pape lg.. Nauzubillah...

wahai kalian yg berada d luar sana, berhijrah la (berubah)... Usahlah berlengah lagi untuk berhijrah...

andai sudah terdetik dalam hati bahawa perlakuan kalian buat ini adalah salah dan dilaknat Allah Taala, segeralah berhijrah kerana teramat khuatir andai hanya kali ini sahaja peringatan Allah Taala datang untuk menegur kita dan kita pula tidak mengendahkannya, kita akan terus hanyut dengan dosa kita sampai ke akhir hayat kita. Berjihadlah dalam mencari cinta yang suci iaitu cinta selepas pernikahan.

Mengapa mencari kaca andai telah dijanjikan permata, dan mengapa mencari api yang membakar kalau sudah dijanjikan salju dingin. Bersabarlah untuk sesuatu yang lebih manis pada masa akan datang. Jika kita mencari redha Allah dengan kemarahan manusia, nescaya dicukupkan Allah dengan keredhaannya , jika kita mencari kemarahan Allah dengan keredhaan manusia nescaya Allah Taala serahkan kita kepada manusia.

Jgn tkot dan malu andai kau dikata xlaku, ketinggalan zaman, belum berpunya, kau jeles ke... tp, tkotla akn azab Allah dan tkotla andai xdpt redha Allah sbb kte bkn hdp d dunia ni tok selamanya.. pengakhirnnye kte akn kembali kpd Yang Maha Esa... adakah dosa2 yg kte kumpul ni yg kte nk bw tok b'temu Allah.. cukupla dosa2 kte dgn ibu bp, sahabat2, dan masyarakat.. jgn ditambah lg.. renungkanla...

Mua’dz ra berdoa sebelum kematiaannya: “Aku mencintai hidup hanya untuk tiga perkara iaitu untuk berpuasa di siang hari, untuk qiammullail di malam hari dan untuk berkumpul dengan para ulama”. mampukah kte jd seperti beliau...



renungan buat mereka yg bergelar muslimah@wanita@perempuan@girl...


Wahai Hawa,
Kenapa.. engkau tak menghargai nikmat Iman dan Islam itu? Kenapa.. mesti engkau kaku dalam mentaati ajaran-Nya? kenapa.. masih segan mengamalkan isi kandungan-nya ? dan kenapa.. masih was-was dalam mematuhi perintah-Nya?

Wahai Hawa,
Sedarlah..Tangan yang mengoncang buaian.. boleh mengoncang dunia, Sedarlah hawa.. kau boleh mengoncang dunia dengan melahirkan manusia yang hebat!! yakni yang Soleh dan Solehah, kau boleh menggegar dunia dengan menjadi isteri yang taat serta memberi dorongan dan sokongan pada suami yang sejati dalam menegakkan Islam di mata dunia.

Tapi hawa..
jangan sesekali kau cuba menggoncang keimanan lelaki dengan lembut tuturmu, dengan ayu wajahmu, dengan lengguk tubuhmu. Jangan kau menghentak-hentak kakimu untuk menyatakan kehadiranmu.

Jangan Hawa, jangan sesekali cuba menarik perhatian kaum Adam yang bukan suamimu.. kerana aku khuatir ia mengundang kemurkaan dan kebencian ALLAH. BAHANA!
Ia bisa memberi kegembiraan pada syaitan.. kerana wanita ialah jala syaitan, alat yang di eksploitasikan oleh syaitan dalam menyesatkan kaum Adam.


Hawa,
Andai engkau masih remaja.. jadilah anak yang Solehah buat kedua ibu bapamu, andai engkau sudah bersuami.. jadilah isteri yang meringankan beban suamimu, andai engkau seorang ibu.. didiklah anakmu sehingga ia tak gentar memperjuangkan Ad-din ALLAH.

Hawa,
Andai engkau belum berkahwin, jangan kau risau akan jodohmu, ingatlah hawa janji TUHAN kita, wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Jangan menggadaikan maruahmu.. hanya semata-mata kerana seorang lelaki, jangan memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuhmu hanya untuk menarik perhatian dan memikat kaum lelaki, kerana kau bukan memancing hatinya.. tapi merangsang nafsunya.

Wahai Hawa,
Jangan sesekali dikau mulakan pertemuan dengan lelaki yang bukan muhrim kerana aku khuatir dari mata turun ke hati, dari senyuman membawa ke salam, dari salam cenderung kepada pertemuan dan dari pertemuaan... takut lahirnya nafsu kejahatan yang menguasai diri.

Hawa,
Lelaki yang Baik tidak melihat paras rupa, Lelaki yang Soleh tidak memilih wanita melalui keseksiannya, Lelaki yang Warak tidak menilai wanita melalui keayuaannya, kemanjaannya serta kemampuannya menggoncang iman mereka.

Tetapi hawa,
Lelaki yang Baik akan menilai wanita melalui akhlaknya, peribadinya dan ad-dinnya... Lelaki yang Soleh tidak menginginkan sebuah pertemuan dengan wanita yang bukan muhrimnya kerana dia takut menberi kesempatan pada syaitan untuk mengodanya. Lelaki yang Warak juga tak mahu bermain cinta sebabnya dia tahu apa matlamat dalam sebuah hubungan antara lelaki dan wanita yakni perkahwinan.

Oleh itu Hawa,
Jagalah pandanganmu, jagalah pakaianmu, jagalah akhlakmu, kuatkan pendirianmu...
Andai kata ditakdirkan tiada cinta dari Adam untukmu, cukuplah hanya cinta ALLAH menyinari dan memenuhi jiwamu, biarlah hanya cinta kedua ibu bapamu yang memberi hangatan kebahagiaan buat dirimu, cukuplah sekadar cinta adik beradik serta keluarga yang akan membahagiakan dirimu.


Hawa,
Cintailah ALLAH.. dikala susah dan senang kerana kau akan memperolehi cinta dari insan yang juga menyintai ALLAH. Cintailah kedua ibu bapamu.. kerana kau akan perolehi keredhaan ALLAH. Cintailah keluargamu.. kerana tiada cinta selain cinta keluarga.

Hawa ,
Ingatanku yang terakhir, biarlah tangan yang menggoncang buaian ini dapat menggoncang dunia dalam mencapai keredhaan ILAHI. Jangan sesekali.. tangan ini juga yang menggoncang keimanan kaum Adam, kerana aku sukar menerimanya dan aku benci mendengarnya.


marilah kte b'sm2 b'doa moga kte terpelihara dr melakukn ape yg jelas tlh haram..aku buknla org yg selayaknya tok b'ckp tntg hal ni.. bkn bgos sgt pn.. aku sedar siapa aku.. aku sedar d mana tahap aku.. cuma aku xnk nnti dituduh sbg org yg tahu, tp xpernah nk menyampaikn kpd org len.. seolah2 aku bersubahat sm... cukupla entry ini sbgai perkongsian aku ngan pembaca... moga m'jd iktibar buat semua.. amin...

moga kte sentiasa dlm keredhaanNya... amin.. :)

Comments: (0)
* at mr.rahiwan's house *
tiada ungkapan perpisahan
dalam persahabatan
walaupun maut menjadi noktahnya
kerana seorang sahabat itu
terlalu istimewa
dalam doa saudaranya yang lain
biarpun tanpa bayangnya...
Comments: (0)
* gambar pendorong smgt *

skrg tlh tbe musim2 presentation, asgmnt, n coming soon final exam yg menuntut 100% focus... so, masa tok m'buang ms n b'foya2 hmpir expired OK..
to study smart, bahan-bahannye adlh:-
notes + pen + stapler + calculator + secawan nescafe + usaha + tawakal... (insyaAllah)
Ya Allah, kurniakan aku kepahaman utk menerima segala ilmuMu... kuatkan semangatku utk m'hadapi apa jua dugaanMu, jauhkn aku dr pembunuh utamaku iaitu sifat malas, permudahkn segala kesulitan yg akn aku hadapi, & kurniakan aku kejayaan yg d'redhai olehMu.. amin amin amin...
IT'S HARD TO ACHIEVE, BUT IT'S POSSIBLE... U CAN DO IT AZIE... jia you~

Assalamualaikum w.b.t & selamat mlm...
i dunnoe how to express myself rite now.. i'm rely happy.. overall, the program run smoothly.. terima kasih Ya Allah..
for all bioinformatics workshop's committee, thanks a lot frens 4 greater SUPPORT, COMMITMENT, n COOPERATION.. i rely appreciate it.. from me, sory 4 any mistakes.. i juz want everythg ok n that was my responsibilities... i'm not perfect but i try to give the best i can...
WELL DONE... 3rd year BCN n BCS students
(BCI 3043 : INTRODUCTION TO BIOINFORMATICS)
hope this workshop as a platform to us to become a good student not only in academic but also in leadership skills... (",)
Comments: (1)
Assalamualaikum w.b.t & selamat mlm...


MARRIED???? aku kerr?? glerr ape... PSM xsettle lg, asgmnt yg xberusik, n the biggest one workshop yg smkn hmpr.. waaaaaaaaaaaa... dush3...

rndu gle kt myBlog.. xde ms nk update pape.. damn bz~~~ byk gle keje ooooo....moga segala urusanku d'permudhkn oleh-NYA... Amin...

last friday, 9/10/09, aku + family IN-SMARTIVE tlh m'hadiri majlis p'kahwinan abg wan a.k.a EN WAN NAZRUL HELMY... yea, abg wan da kawin.. moga bahagia hgga ke ank cucu.
Ya Allah, rahmatilah rumah tgga mereka... amin...

bahagia ble tgk org da kawin... member aku pn ade yg da kawin.. da ade ank lg.. haha.. bnda ni sume jodoh.. Sedarkah kita bahawa Allah ta’ala sudah berfirman bahawa ketika mana kita berusia 6 BULAN di dalam rahim ibu, kita sudah ditetapkan kepada kita 3 PERKARA yakni AJAL MAUT, REZEKI & JODOH.. so, jgn risau2 ye tntg jodoh.. doa byk2... InsyaAllah..~~ hee...

the journey before n after the wedding day:-


* selamat pengantin baru *


* tahniah abg wan & wife *


* smile *



* peace *


* wit bride *

* present from us *

* pemberi goodies.. lala *

* nice view.. umh family abg wan *

special post 4 abg wan & wife, SELAMAT PENGANTIN BARU.... moga mnjd suami yg soleh serta isteri yg solehah.. (ceh3... cm bg ceramah plk... hahak)


Assalamualaikum w.b.t & selamat mlm....

hurm... pd hr ahad yg lps b'samaan dgn 4 October 2009, kami tlh mengadakn special celebration 4 presiden kelab IN-SMARTIVE, mohd taqiuddin n naib presiden ii kelab IN-SMARTIVE, nurul akila... actually, celebration ni sempena ngan besday diorg yg xjauh beza.. ade jodoh tue~~~haha

antara gmbr2 yg sempt d'tgkp:-


* bufday gurl n bufday boy *


* byk gler mknn smpai xlarat nk hbskn *


* kacang pn jd la.. haha *


* best3... smile *

* ha.. posing2.. *

* ur BIG family *

thanks all 4 da invitation, cooperation n 4 da sweet memories... HIDUP IN-SMARTIVE~~