Advertise Here

aZie

- Another Blogger Blog's

Comments: (4)
assalamualaikum....

waa, hr nie genap semggu aku berada d rumh stlh hbs menamatkn dgn jayanye sesi short sem tok subjek OOP (b'jy ker??) i'allah.. haha... br lps masak.... cye ker aku masak.. igt aku xreti kerr?? hoho... aku msk sambal tumis udang + petai (xsbr nk mkn nie), sayur kubis goreng, dgn ikan tenggiri goreng.. pergh, marvellous... sp nk rs, meh... sila2 ke rumah aku... haha... sblm tu, aku g kubur jap... as usual, aktiviti d hujg mggu... kami xpenah lupakn dia, malah semakin m'rndui dia... Ya Allah, tptknnye d klgn org yg b'iman dan cucurila rahmat ke ats rohnye... amin...

byk gler aktiviti aku s'pnjg smggu nie.. so, sp nk ajk aku kua, kne wat appoitment dlu.. kne check tentatif progrm dlu.. haha...

24/6/09
aku cbuk gler teman adk aku g shoppg kt pymd... maklumla org nk smbg blajo.. mstila xcited gler.. kalo blh, satu pasary tu dia nk borong.. hoho... pastu, aku blanje adk mkn mcd... xabs mkn, dia ckp xde mood... mood cdeh da dtg... cengeng... hoho.. aku pn mengambil kesemptn beli novel r... Segalanye Untukmu... aku xabs bc lg novel nie.. in process... haha

25/6/09
kami 1 family g hntr adk aku register kt kptm bangi... cos banking... wa, cos tu mmg dia nk sgt.. alhamdulillh, dpt gk... naseb baek dpt dkt jerr... tu pn da beriya menangis... xpenah b'pisah la katakn.. cm aku gk dlu2 ms nk msk matrik... sok sek sok sek je kejenye... hoho... adk, stdy leklok.. angah syg adk sgt2... angah doakn moga adk b'jy.. i'allah... kamula racun, dan kamula penawar dlm hdpku.... kdg2 gado, kdg2 baek, itula kami... tp, kami ttp bahagia... uiitt, rndu glerr kat dak nie... sunyi gler umh dia xde... :( * u r my sunshine.... ni b4 nk g hntr dia... ayu la konon pkai bj kurung.... haha...*


*wit my beloved sis....*

27/6/09
aku kua ngan membr2 sekolah menengah.. lm gle woo xjpe diorg nie... kebetuln sorg membr aku ni blajr kt indon... dia ngah cte, so jpe skali r... hehe.. mula2, kami g lepak2 kt mcd... cm biase la, byk gler story2... bkn ngumpat ek... haha... pastu, kami g tgk wyg citer 17again... mula2, kami nk tgk transformers, tp ramai glerr org b'deret2 nk tgk.. so, cncel la... tgk 17again jela.. haha... tp, b4 tgk wyg tu, ktorg jpe membr aku b'nama mieza.. dia rjin sgt wat part time cte ni, so dpt jpe kejap jela... waa, xpuasnye... then, yg paling syok glerr, time shopping r... da la JUSCO ngah sale gler2 skrg nie.. so, aku dan kwn2 pn xlepaskn peluang r... naseb baek ade kad JUSCO, so dpt lg murah la...besnye... mira,nad n saidah, cdeh korg xdpt join.. rndu gler kt korg... kalo korg ade, msti lg bes... xpela, rye nti kte wat knvoi ek... hoho..

28/6/09
hr ni bufday adkku... adk, epy bufday... moga m'jd ank yg baek, moga b'jy d dunia dan akhirat... amin.... nti lps abs orientasi, abah da jnji nk blanje mkn kt luar + kek... sabar ek... haha...

mmm, ni la aktiviti aku tok mggu nie.. bz gle smpai xsempt nk update blog... hoho..

29/6/09
nk g lowyat plak ngan sarah... nk sggah times square gk.. besnye... xsbrnye sarah... leh r shoppg2 skali.. ko kn ske...haha:)

2/7/09
umah aku nk wat knduri tahlil arwah.. so, sp2 yg kelapangan, meh la dtg... anda d'alu-alukn.. hoho...

sekian la tok kali nie~
Comments: (2)
Assalamualaikum.....

waa, skrg da msk hari isnin... mksdnye, lg beberp jam je aku akn jwb final OOP... gerunnye.. mintak2 la soklan senang... wish me luck k... :)

ha, sblm aku balik umah kul 2.30 ptg ni, aku nk update blog utk kali t'akhr 4 dis sem... lpas final cnfm xsempt nk update... ms tu da xcited nk balik umah... xpkir da bnda laen... hoho.. waa, cdeh la plk...:( byk btol memories tok sem4 ni.. suke dan duke... d bwh ni adalah sedikit s'byk aktiviti yg aku involve s'pnjg SEM4 SESI 08/09... rndu sgt2..

  • PROJEK ISLAMIC INSTITUTION... (DATAINFO COMP SDN.BHD.)
*during interview session*

*ni group aku.. hehe:)*

  • LADIES DAY....
*aku nk mkn ikn cmni lg... hoho... sarah cr aku ikn cmni lg...:)*

*korg mmg best!! aku syg korg... :)*

  • SESI DIALOG BERSAMA DEKAN FSKKP...
*b'sm MT dan EXCO PETAKOM*

  • KARNIVAL JOM MASUK U...
*1st time aku meniaga nih... b'bakat gk ek... hahaha...*

*antara yg m'bantu... tenkiu korg... syg korg....:)*

*diorg ni pakar2 membuat ais blended.. leh r nk tempah..hoho..*

  • BUFDAY RUMETE KU SAYANG ~ nadia
*nadia, ni je yg kami mampu sediakn.. tp, tetp bes... hehe...*

*my BELOVED rumete*

  • FAMILY DAY IN-SMARTIVE DI CHERATING
*1st time aku g cherating*

*model2 tembikai..haha...*

*smile.....*

  • PETAKOM
*wah, smartnye...hehe...*

  • DINNER PETAKOM DI HOTEL SHAHZAN INN..
*ladies, ayunye kamu mlm nie...hehe...*

  • WEDDING akak SARAH....
* ni akak dia wif husband die....*

*antara penyeri majlis yg hadir.... hahaha...*

*nak balik da... sarah hntr kt ktm serendah...*

  • PROJEK SEMAIAN KASIH TASIK CHINI...
*aku dan adek2 ku... akak syg korg sgt2...*

*kami d jeti Tasik Chini...*

*yea.. naek bot... seronok sgt2....*

*kila ckp, ni kembar aku... haha...:)*

  • SHOPPING FAMILY IN-SMARTIVE
*plan nk beli bj, tp xjd pn.....hoho...*

  • WEDDING KWN AKU KT MATRIK
*noor atikah bt zulkifli... H2P1... 2nd fren yg da kawin kt matrik.. hoho..*

*kami yg memeriahkn majlis... haha*

  • HAKNUK
*kami b'sm buku HAKNUK...*

ni jela tok edisi kali nie... sem4 bakal melabuhkn tirainye.. kalo pjg umo leh r jpe lg sem dpn.. nti aku update lg gmbr byk2... hehe... waa, adk yien da marah suruh tdo... ish3, ok2... akak nk tdo la nie..jap2... kwn2, aku sgt syg korg sume... korgla penyeri hidupku d UMP... may our FRENSHIP remains 4ever... waa, cdeh la plk... :( kalo sp yg xde gmbr dia dlm ni, jgn kcik hati ye... gmbr anda akn d'update next time k... k la.. epy holiday buatku yg akn b'cuti selama 2weeks b4 sem5 b'mula... ms tu da jd senior... leh r buli2 nie.. haha...:)

ok, jpe lg next sem..... daa~
Comments: (8)
Assalamualaikum... selamat pagi.. :)

bgn2 je tros nak update blog... gle r... aku d'lamun cinta dgn mr.blog skrg ni... hahaha... HOT? smalm bolehla... baeknye cik jun nk +10marks... terima kasih cik jun.. jasamu akn d'kenang... hope dpt m'bantula... i'allah...

mmm, sbnrnye post kali ni byk nk update gmbr tentg HAKNUK... br je dpt smalm dr bdk2 ni.. tq zetty tlg burnkn gmbr dlm cd... wlpn m'rungut2 dia byk keje, xpe..
aku tetp nk sushkn dia... hahaha.. jgn mrh zetty... :) eh, bkn aku je sushkn dia.. kila pn sm gk... 2x5 je.. then, tq gk kpd adk yien yg d'sayangi.. penat dia kumpulkn gmbr wlpn lbt, tp xpe... akak xkesa pn... hehehe.. jasamu akn d'kenang... :)

okla, d bwh ni adlh sekadar p'kongsian b'sm gambar semasa majlis pelancaran buku HAKNUK & perasmian karnival USAHANITA (16/6/09).. sweet memories that i'll never forget..

*sebelum majlis bermula.... *

*masuk surat khabar Utusan Malaysia*

* tahniah UMP... aku syg gle kt UMP...*

*b'gmbr kenangan b'sm Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Bt Al-Mutawakkil 'Alallah Sultan Iskandar Al-Haj...*

*b'sm buku t'cinta... HAKNUK.. dpt buku free.. yeye..*

*b'sm krew2 HAKNUK, abg wan, prof fadzil, yien, khaliq, cikgu jefri n tok batin*

*ladies... kamu sgt b'gy*

*lm gle aku tngu time nk mkn ni... i LIKE to EAT sooo much... hahaha...*

okla, tu je kot gmbr yg aku nk update... buat semua yg m'jykn program ni, TAHNIAH d'ucapkn... korg mmg best!!!...:)
Assalamualaikum....

penah dgr lagu Hot n Cold x? msti penah kn.. tp, hr ni, aku bkn nk ckp pasal lagu Hot n Cold tu, tp aku nk ckp pasl Hot n Final.. waaa, hari ni ade HOT... mende la HOT ni.. ha, kalo nk tau, HOT ni adalh short form tok p'kataan HAND ON TEST... tkotnye... harap2 leh score kali nie.. i'allah...
smlm ms call mak ngan abah, diorg pesan...

"angah, buat elok2, mak ngan abah doakan kejyaan angah kat sana".. t'haru ngan kata2 mak ngan abah... terima kasih mak, abah for your biggest support to me... anakmu s'tiasa m'harapkan keredhaan mu... doakan angah :(

utk menambahkn lg rs cuak aku, disini aku sertakn slik peksa... weh, azi..
tgk slip pekse ni btol2.. jgn maen2 lg... hr ni ko ade HOT, isnin ko da nk FINAL...

* OBJECT ORIENTED PROGRAMMING (OOP).....*

buat kwn2 sume, gd luck for this coming HOT n gud luck 4 final OOP this monday (22/6).... may GOD bless us... do the best k.. doakn kejyaan kte b'sm.. i'allah.. Amin...


Comments: (0)
salam.... da 2 hr xupdate blog... tbe2 rjin plak nk update blog ptg2 cmni... hoho...
sbnrnye br lepas bc artikel dr web www.iluvislam.com.... so, rs nk post plk bnda yg da d'bc tue...
sekadar renungan b'sm... kite ni manusia yg serba kekurgn, kdg2 kte xsedar kesilpn yg kte buat... sbg kwn, adalah tggjwb kte tok menasihati antara satu sm lain... bukan niat tok rs diri tu bgos sgt atau rs bangga ke, tp cukupla sekadar peringatan kte b'sm...

AURAT??? Apa tu ek? tipula kalo aku ckp ade yg xtau ape tu aurat... ramai yg anggap aurat tu... ala, pkai tudung sude.. tutp auratla tu.. masyaAllah, sbnrnye, aurat wanita ni t'lalu byk nk jaga.. xsush, cume kte kne melatih bnda tu.. bkn scr mendadak, tp cukupla blajr sedikit demi sedikit drpd xblajr lgsg.. btol x?? xrugi pn... i'allah, b'manfaat smpai ble2...

aku buknla perfect sgt nk ckp pasl aurat ni, tp cukupla aku nk share bnda yg aku bc td... terkesima... selama ni, bnda2 yg aku pndang enteng, bnda tula yg kte perlu amik tau.. bkn buat2 xtahu.. terasa insaf... byk btol yg aku masih xjg lg... jd, aku xnk kwn2 kt luar sana pn amik enteng tntang aurat wanita mcm aku... So, buat wanita, post kali ni special tok anda.. yg baek kte jdkn amalan, manakala yg xbaek, kte tgglkn... moga b'manfaat tok kte sume...
selamat m'bc dan selamat b'amal...


Aurat Wanita Dari Al-Quran Dan Hadis


1. Bulu kening -Menurut Bukhari, "Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening." Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.

2. Kaki (tumit kaki)
-"Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan." (An-Nur: 31)
Keterangan
: Menampakkan kaki dan menghayunkan/melenggokkan badan mengikut hentakan kaki.

3. Wangian
-"Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zina." (Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban).

4. Dada -"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. " (An-Nur : 31)

5. Gigi
-'Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya.' (Riwayat At-Thabrani) -"Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang mengubah ciptaan Allah"(Riwayat Bukhari dan Muslim).

6. Muka dan Tangan
-Asma Binti Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: 'Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja." (Riwayat Muslim dan Bukhari).

7. Tangan -"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya"(Riwayat At Tabrani dan Baihaqi).

8. Mata
-"Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pandangannya." (An Nur : 31). -Sabda Nabi SAW, "Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama, pandangan seterusnya tidak dibenarkan." (Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi).

9. Mulut (suara)
-"Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik."( Al Ahzab: 32). -Sabda Rasulullah saw, "Sesungguhnya akan ada umatku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi." (Riwayat Ibn Majah).

10. Kemaluan
-"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka. "(An Nur : 31). -"Apabila seorang perempuan itu sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya." (Riwayat Al Bazzar). -"Tiada seorang perempuan pun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah." (Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah).

11. Pakaian
-"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah).
-"Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).
Keterangan: Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu. -"Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuan mu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Al Ahzab : 59).

12. Rambut
-"Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya." (Riwayat Bukhari dan Muslim).






* Ya Allah, moga aku d'beri kesemptn tok m'jd wanita solehah.... Amin....*


p/s :
Sabda Nabi, ilmu itu milik Tuhan, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan, InsyaAllah Tuhan akan menggandakan 10 kali kepadanya... ALLAHUAKBAR~



Assalamualaikum & selamat malam... ye ke mlm?? ah, xkesa la...
tbe2 aku teruja nk wt blog sndri.. xtaula knape, tp keinginan tu dtg tbe2... mgkn sbb kebosanan tahap dewa dok sorg2 kt blik m'dorong aku tok wat blog ni... rumete aku da balik umh hr ahd tu, tggalkan aku... teh, gd luck.. drive leklok ek... nti leh bw aku round2 seluruh johor (aku tuntut nie).... haha...

so, aku fulfill keinginan aku utk create blog sndri.... ni blajr create sndri tau....
malu nk mintk tenaga pengajar dr sarah (ajar aku wt yahoo mail) , n zetti (ajar aku wt gmail)..... tq ye kwn2... jasa kalian akn aku kenang smpai ble2.. haha.... masih t'ngiang2 lg kata2 zetti, m'rangkap teman sekelasku dr sem1 aku kt UMP ni, pd hr isnin, 8/6/09, sume kwn2 ade blog sndri... aku je xamik port... pastu, zetti ckp, "malula kalo dak komp xde blog".. geram ngan ayt tuh... so, zetti.... aku da wat blog nie... u better watchout.. comment aku byk2 pasni... tp,sy bdk br blajr... kalo salah tlg tunjukkn... hahaha...

nk citer pasal pe ek hr ni... mmm...

ha,hr ni mmg letih glerr... nak tau knape? start dr lps subuh aku xtdo... xcited punye pasal nk g canselori awl2... b'mula s'awal 8pg, aku, zetty, kila, emy, ijan n diba d'solek oleh jurumekap profesional cik nani m'rgkap knik2.... haha.. sbnrnye, hr ni merupakn hr paling b'sejarah selama aku berada 2thn kt UMP nie... Majlis Pelancaran Buku 'HAKNUK' & Perasmian Karnival USAHANITA UMP... tok post kali nie, aku nk mention tntg buku nama "Haknuk" tu... nampk cm simple je nama buku tu, tp byk pahit manis yg tlh aku n kwn2 seramai 13org dr kelab In-Smartive lalui s'pnjg the making of Haknuk ni... ketuanye yg plg sporting r kat dunia ni yg penah aku jpe, nk tau sp.. cukupla aku pggil abg wan jela.... tq abg wan ats tunjuk ajar, pengaruh & kuasa anda pd kami semua... kalo abg wan bc post ni, cnfm bgga gle... haha... d sini, aku bknla nk m'bgga diri, tp rs hepy sgt sbb buku tu d'rasmikn sndri oleh kebwh duli yg t'amat mulia, Tengku Puan Pahang, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah Binti Al-Mutawakkil 'Alallah Sultan Iskandar Al-Haj... bkn senang woo nk dpt peluang cmni... rely appreciate it.. amin.. :)

kt bwh ni aku selitkn gk beberapa photoshot s'pnjg the making of 'Haknuk' from 17-27 November 2008... sekadar nk mengimbas kenangan lalu... org laen dok b'seronok ngah cte sem time ni, aku n team Haknuk je xpasal2 kena balik UMP....... hoho...


* ni la team2 yg tlh m'jayakn 'Haknuk'*



*ni gmbr kami lg d kg kuala boh, cameron highlands*


*b'sm sebahagian dr anak2 org asli.. eh, silap bkn org asli.. da tuka nama Orang Kita tau..*


*adib n aiman.. rndu gler kat bdk 2org ni...*

*1st time aku g Cameron Highlands... sejuk gler time nie...*


*research di JHEOA (Jab. Hal Ehwal Org Asli) d Cameron Highlands*


*research d Muzium Orang Asli Gombak b'sm En Muhd Jiwa...*


*research t'akhr d Arkib Negara....*


aku dok m'bebel2 pasal 'Haknuk' kt ats ni.. msti ade yg xtau mende la 'Haknuk' tu... ha, sbnrnye, Haknuk tu adlh bhs mskt Orang Kita (suku kaum semai) yg b'maksud 'Kasih'... nama buku ni d'ambil sempena dgn nama program kami iaitu Projek Semaian Kasih... so, t'ciptalah Haknuk = Kasih...

waa... aku da penatla menaip... lapar plk tbe2.. nk mkn mggi jap lg (xbaek utk kesihtn. jgn ikt tabiat aku)... haha... cukupla setakat ni dlu tok 1st post aku d blog nie... sbrg idea & komen amatla d'alu-alukn....:)

ok, sehingga b'jumpe lg... daa~